The Adventures of Ichabod and Mr. Toad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Adventures of Ichabod and Mr. Toad
The Adventures of Ichabod and Mr. Toad
The Legend of Sleepy Hollow på et frimerke fra 1974
Generell informasjon
SjangerAnimasjon
Utgivelsesår5. oktober 1949
Prod.landUSA
Lengde68 min.
Bak kamera
RegissørJack Kinney, Clyde Geronimi, James Algar
ProdusentWalt Disney
ManusforfatterErdman Penner m.fl.
MusikkOliver Wallace
Foran kamera
MedvirkendeBasil Rathbone, Bing Crosby
Prod.selskapRKO Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

The Adventures of Ichabod and Mr. Toad er en tegnefilm fra 1949 produsert av Walt Disney Productions.[1] Filmen består av to separate deler; den første er basert på barneboka Det suser i sivet (1908) av den skotske forfatteren Kenneth Grahame. Den andre er basert på novellen Legenden om Sleepy Hollow (1820) av den amerikanske forfatteren Washington Irving, her heter hovedpersonen Ichabod Crane.

Filmen er den 11. av Disneys klassikere - helaftens tegnefilmer for kino, og den sjette i en serie av episodefilmer på 1940-tallet, etter Saludos Amigos, The Three Caballeros, Spill for meg!, Gøy og gammen, og Melody Time. Fra 1955 av ble de to delene av filmen delt, og sendt separat på tv.

Innhold[rediger | rediger kilde]

I og med at begge episodene er basert på litterære verk, fikk hver av dem en rammefortelling i realfilm hvor en forteller introduserer handlingen. Begge disse er lagt til et bibliotek. Mr Toad blir presentert av Basil Rathbone, mens Ichabod blir presentert og fortalt av Bing Crosby.

Filmatiseringen av Det suser i sivet er basert på de delene av boka som følger Paddas (Mr. Toad) maniske interesse for kjøretøy.

Den andre delen av filmen er basert på Legenden om Sleepy Hollow av Washington Irving. Ichabod Crane er en hengslete, grådig, overtroisk og likevel sjarmerende dandy som i 1790 kommer til landsbyen Sleepy Hollow, New York, for å begynne som lærer. Landsbyen er kjent for sine spøkelser. Til tross for sin merkelige oppførsel blir han raskt populær blant kvinnene. Han konkurrerer med den bøllete Brom Bones om å gjøre kur til Katrina van Tassel, den vakre arvingen etter byens rikeste mann. På vei hjem fra en fest møter Ichabod den hodeløse rytteren, og forsvinner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Filmen ser ikke ut til å ha noen norsk tittel; jfr Filmweb og Bakke, Tormod (1996). Film max 1997. Oslo: Schibsted. s. 16. ISBN 8251616417. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]