Alice i Eventyrland (1951)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alice i Eventyrland
orig. Alice in Wonderland
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerMusikal / Fantasy / Barn
Utgivelsesår1951
Prod.landUSA
Lengde1 t. 15 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiClyde Geronimi
Wilfred Jackson
Hamilton Luske
ProdusentWalt Disney
MusikkOliver Wallace
KlippLloyd Richardson
Annen informasjon
BudsjettUSD 3 millioner
Prod.selskapWalt Disney Productions
Premiere26. juli 1951 (Storbritannia)
28. juli 1951 (USA)
26. desember 1951 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Alice i Eventyrland (originaltittel: Alice in Wonderland) er en amerikansk tegnet musikal- og fantasyfilm fra 1951 produsert av Disney. Filmen handler om en ung jente som forfølger en kanin ned gjennom et hull i bakken. Der kommer hun til en eventyrverden fylt med merkverdige skapninger. Handlingen bygger på Lewis Carolls absurde barnebok Alice i Eventyrland (1865) og oppfølgeren Gjennom speilet (1871).

Filmen er den 13. i rekken av Disneys klassikere.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner i en park i England, med at en kanin løper forbi den halvt slumrende jenta Alice - som sitter sammen med katten sin Dinah. Kaninen peker urolig på klokken sin, og forsvinner ned i et hull i bakken. Alice forstår at det haster, og kryper nysgjerrig ned i hullet hvor kaninen forsvant. Der nede oppdager hun en eventyr-verden som heter Wonderland, helt ulik hennes egen verden. Der oppdager hun en liten dør, hvis håndtak anbefaler å drikke fra en flaske på et bord i nærheten. Alice drikker fra flasken, og krymper til passe høyde. Men hun glemmer nøkkelen på bordet. Hun spiser deretter fra en kake, som får henne til å vokse seg alt for stor. Opprørt over disse forandringene begynner hun å gråte, og dette oversvømmer snart værelset hun sitter i med tårer. Hun tar en slurk til fra en flaske for å krympe igjen, og fortsetter å følge etter kaninen.

Alice møter snart flere underlige figurer, den ene merkeligere enn den andre. Alice sporer opp kaninen til hjemmet hans. Men han forveksler henne med hushjelpen sin Mary Ann, og han sender henne for å hente hanskene hans. Mens hun leter etter hanskene, oppdager Alice en annen informasjonskapsel som hun spiser. Da vokser hun seg raskt gigantisk, og blir sittende fast i huset. Kaninen tror at Alice er et monster. Men hun spiser en gulrot, og blir liten igjen. I skogen går Alice seg vill, og møter den rampete Cheshire Cat. Katten foreslår å spørre den sprø hattemakeren. En frustrert Alice forsøker å forklare sin egen situasjon. Men hun blir frustrert over deres avbrudd, og absurde logikk. Kaninen prøver å reparere lommeuret sitt, noe som resulterer i at lommeuret blir ødelagt.

Cheshire-katten dukker opp igjen for den fortvilte Alice, og tilbyr en vei til hjerte-dronningen - den eneste personen i Eventyrland som kan få Alice med hjem. I dronningens labyrint-hage er Alice vitne til at dronningen – som kaninen tjener for som kammerherre – dømmer noen spillekort til halshugging. Dronningen inviterer en motvillig Alice til å spille mot henne i krokett, hvor blant annet levende flamingoer og pinnsvin brukes som utstyr. Men utstyret rigger spillet slik at dronningen kan vinne kampen. Katten dukker opp igjen og spiller en narrestrek på dronningen, og forsøker å gi Alice skylden for dette.

Før dronningen rekker å dømme Alice, foreslår kongen en mer formell rettssak. Men dronningen dømmer likevel Alice til å bli henrettet ved halshugging, før Alice spiser fra en sopp for å vokse seg langt større - noe som skremmer hele hoffet. Imidlertid er soppens effekt kortvarig, så Alice forsøker å komme seg raskest mulig gjennom eventyr-landet med en stor folkemengde som snart tar opp jakten på henne. Alice må derfor finne veien gjennom den lille døren, for å komme seg hjem tilbake til hennes egen verden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Alice i Eventyrland innbrakte $2,4 millioner i USA i 1951[1] og ytterligere $3,5 millioner i forbindelse med en relansering i 1974.[2]

Den ble et kommersielt tap siden produksjonskostnadene var på $3 millioner.[3]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 81 % på Rotten Tomatoes.[4] Den amerikanske filmkritikeren Leonard Maltin gav den 3 av 4 stjerner.[5]

Det norske nettstedet CINERAMA gav den terningkast fem i 1999,[6] mens Lyd & Bilde gav den seks av seks stjerner i 2011.[7]

Priser[rediger | rediger kilde]

Den vant ingen priser, men ble nominert til en Oscar i klassen beste musikk, samt Gulløven under Filmfestivalen i Venezia.[8]

Stemmeskuespillere[rediger | rediger kilde]

Den originale amerikanske filmversjonen[rediger | rediger kilde]

Første norske emsemble (1951)[rediger | rediger kilde]

Nyere norske stemmer (1998)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Variety (1952). Variety (January 1952). New York, NY: Variety Publishing Company. 
  2. ^ «Big Rental Films of 1974». Variety. 8. januar 1975. s. 24. 
  3. ^ Barrier, J. Michael. (2007). The animated man : a life of Walt Disney. Berkeley: University of California Press. ISBN 9780520241176. OCLC 70864455. 
  4. ^ «Alice in Wonderland (1951)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 12. oktober 2019. 
  5. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  6. ^ «Filmguiden CINERAMA.no - DVD: Alice i eventyrland [Reissue] (1951) - anmeldelse». cinerama.no. 19. april 1999. Arkivert fra originalen 12. oktober 2019. Besøkt 12. oktober 2019. 
  7. ^ «Anmeldelse: Alice i eventyrland - Blu-ray anmeldelse». Lyd & Bilde. Besøkt 12. oktober 2019. 
  8. ^ «Alice in Wonderland - IMDb». Besøkt 12. oktober 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wikiquote: Alice in Wonderland (1951 film) – sitater