Hopp til innhold

Mary Poppins (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mary Poppins
Generell informasjon
Utgivelsesår1964
Prod.landUSA
Lengde139 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Stevenson
Produsent
Manusforfatter
Basert påMary Poppins 
av P.L. Travers
Musikk
SjeffotografEdward Colman
KlippCotton Warburton
Foran kamera
Originalstemmer
Norske stemmer
Annen informasjon
Prod.selskapWalt Disney
DistributørBuena Vista Distribution
Premiere27. august 1964
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Mary Poppins er en musikalfilm fra 1964 med Julie Andrews og Dick Van Dyke i hovedrollene, produsert av Walt Disney og basert på bøkene om Mary Poppins av P.L. Travers med illustrasjoner av Mary Shepard. Filmen var regissert av Robert Stevenson og skrevet av Bill Walsh og Don DaGradi med sanger skrevet av Sherman-brødrene. Filmen ble innspilt i Walt Disney Studios i Burbank, California.

Julie Andrews vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin innsats som Mary Poppins, og filmen vant også Oscar for beste filmklipp, Oscar for beste originalmusikk, Oscar for beste sang («Chim Chim Cher-ee») og Oscar for beste visuelle effekter. Den var nominert i totalt 13 kategorier. Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret filmen til tidenes 6. beste filmmusikal fra USA.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg i år 1910 i London, og kostymer og kulisser er typiske for den edvardianske stilepoken.

Filmen starter med at bankmannen George Banks kommer hjem fra arbeid. Hans kone Winifred forteller at deres tjenestepike «Katie Nanna» har forlatt jobben sin etter at barna deres, Jane og Michael, har stukket av for fjerde gang den uken. Like etter kommer konstabel Jones hjem med de to rømlingene. Herr Banks må ansette en ny barnepike, og annonserer etter en streng barnepike. Jane og Michael lager sin egen annonse for å forsøke å få en snillere barnepike. Men herr Banks kaster barnas annonse i peisen. Et kraftig vindkast trekker papiret opp gjennom en skorstein, og opp i luften.

Dagen etter ankommer en rekke eldre, bitre barnepiker hjem til dem. De stiller seg i en lang kø utenfor mens de venter på å komme inn til intervju, men et kraftig vindkast blåser dem vekk. Fra vinduet i barneværelset ser Jane og Michael en ung barnepike som seiler ned fra himmelen ved hjelp av en paraply. Mary Poppins presenterer seg for herr Banks, og legger frem barnas annonse – den samme som forsvant opp pipen. Herr Banks innser at hun er den eneste kandidaten til jobben, og motvillig ansetter han henne.

Mary Poppins bruker sine magiske evner for å ta hånd om barna, og bruker dessuten musikk og eventyr for å hjelpe familien med å komme nærmere hverandre.

Originale stemmer[rediger | rediger kilde]

Julie Andrews.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «AFI's 25 GREATEST MOVIE MUSICALS OF ALL TIME». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 6. april 2019. Besøkt 13. mai 2021.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 6. april 2019. Besøkt 14. juni 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]