Dinosaur (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dinosaur
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerEventyr / Fantasy / Barnefilm
Utgivelsesår2000
Prod.landUSA
Lengde1 t. 22 min.
SpråkEngelsk (originalspråk)
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
Regi
ProdusentPam Marsden
Manusforfatter
MusikkJames Newton Howard
Sjeffotograf
 • David Hardberger
 • S. Douglas Smith
KlippH. Lee Peterson
Foran kamera
Originalstemmer
Annen informasjon
BudsjettUSD 127,5 millioner
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Premiere
 • 19. mai 2000 (2000-05-19) (USA)
 • 17. november 2000 (2000-11-17) (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Dinosaur er en amerikansk animert eventyrfilm for barn fra 2000 produsert av Walt Disney Animation Studios.

Filmen handler om dinosauren Aladar som kommer bort fra sin familie allerede mens han er inni egget. Han blir imidlertid tatt hånd om av noen lemurer, men siden Aladar er en iguanodon er han mye større en lemurene. Til tross for sin størrelse blir han godt tatt vare på og vokser opp med lemurene på et lite øyparadis. Hans lykkelige liv får imidlertid brå slutt når et meteorregn tvinger ham og resten av familien på flukt over til fastlandet. Før de kommer til et egnet tilholdssted må de foreta en lang og farefull vandring gjennom en krevende ørken.

D.B. Sweeney har stemmen til Aladar i engelskspråklige originalversjonen, mens Christian Skolmen har stemmen hans i den norske versjonen. Andre fremtredende stemmer i den norske versjonen innehas av Anneke von der Lippe, Harald Heide-Steen jr., Aksel Hennie, Emilie Grønsund og Lasse Lindtner.[1]

Den ble meget populær, men fikk blandet mottakelse av kritikerne.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En Carnotaurus angriper en flokk dinosaurer, og ødelegger et Iguanodon-reir før han dreper en Pachyrhinosaurus. Det ensomme overlevende Iguanodon-egget blir stjålet av mindre rovdyr, og etter en rekke uhell blir egget sluppet på en øy bebodd av forhistoriske lemurer. Plio, datteren til deres patriark Yar, gir den klekkede babyen navnet Aladar, og oppdrar Aladar sammen med datteren Suri, til tross for Yars innledende innvendinger. Flere år senere ser en fullvoksen Aladar på at lemurene deltar i et parringsritual, hvor broren til Plios (og Suri og Aladars onkel) Zini ikke lykkes. Få øyeblikk etter at ritualet avsluttes, blir de avbrutt av en meteor som krasjer i jordkloden, og skaper en eksplosiv sjokkbølge som ødelegger hele øya. Aladar og Yars familie flykter over havet til fastlandet. Som de eneste overlevende sørger de gjenværende dinosaurene over sine tapte venner, før de går videre. De krysser en brent ødemark, men blir angrepet av en gruppe Velociraptorer.

De møter også en rekke andre dinosaurer, men får snart problemer med flokkens leder Kron. De møter også en eldre Styracosaurus kalt Eema, kjæledyret hennes Ankylosaurus Url og hennes venn Baylene, den eneste Brachiosaurusen i gruppen. De reiser i flere dager uten vann for å komme en innsjø. Men de oppdager at vannet tilsynelatende har tørket ut. Kron beordrer flokken til å gå videre, og ønsker å la de svakeste blant dem gå til grunne. Men Aladar ønsker å bli igjen sammen med en syk Eema. Han og Baylene graver til de finner litt vann til henne. Resten av flokken følger etter, og Krons søster Neera blir imponert over Aladars store medfølelse.

I mellomtiden har to Carnotaurus sporet opp flokken. Krons nestkommanderende Bruton rapporterer om disse rovdyrene etter å ha overlevd et tidligere angrep. Kron fører raskt flokken vekk fra innsjøen, og etterlater bevisst Bruton, Aladar, lemurene og de eldre dinosaurene. Gruppen forsøker å finne ly i en hule når natten faller på, men rovdyrene innhenter dem og går til angrep. Bruton ofrer livet i forsøk på å redde resten av gruppen fra Carnotaurusene.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Publikum og økonomi[rediger | rediger kilde]

Dinosaur ble meget populær, både i USA og mange andre land. Den innbrakte nesten $350 millioner på verdensbasis, hvorav $138 millioner i USA. Den ble den femte mest innbringende filmen på verdensbasis i 2000 og havnet på 11-plass i USA. Det kan nevnes at den ble den den nest mest innbringende barnefilmen i USA i 2000 (bare forbigått av Grinchen).[2]

Produksjonskostnadene var på $127,5 millioner.[2]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den fikk blandet mottakelse av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har oppnådd 64 % på Rotten Tomatoes[3] og 56 % på Metacritic.[4] Det kan nevnes at begge de amerikanske filmkritikerne Roger Ebert og Leonard Maltin gav den 3 av 4 stjerner.[5][6]

VG gav den terningkast tre, Aftenposten fire og Dagbladet fem.[7]

Engelske originalstemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Dinosaur (Film)». Norske Dubber Wikia (norsk). Besøkt 10. august 2019. 
 2. ^ a b «Dinosaur (2000) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 10. august 2019. 
 3. ^ «Dinosaur (2000)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 10. august 2019. 
 4. ^ «Dinosaur». Besøkt 10. august 2019. 
 5. ^ Ebert, Roger. «Dinosaur Movie Review & Film Summary (2000) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 10. august 2019. 
 6. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
 7. ^ «Dinosaur». www.filmfront.no. Besøkt 10. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]