Norsk Telegrambyrå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Norsk Telegrambyrå AS
Org.form Aksjeselskap
Org.nummer 914 797 497
Etablert 1. september 1867
Datterselskap(er) Retriever AB
Hovedkontor Langkaia 1 - Havnelageret, 0150 Oslo
Bransje Nyhetsbyrå
Styreleder Jon Espen Lohne
Adm. dir. Pål Bjerketvedt
Antall ansatte 135 (2011)[1]
Omsetning 209,2 mill. kr[2]
Resultat 14,2 mill. kr[3]
Nettside ntb.no

Norsk Telegrambyrå (NTB) er et norsk nyhetsbyrå. Det ble etablert 1. september 1867 av danske Alfred Fich på oppdrag fra det tyske telegrambyrået Wolffs i Berlin, etablert og eid av den tyske pressemannen Bernhard Wolff.

Historie[rediger | rediger kilde]

Frem til 1918 fikk NTB utenriksstoffet levert av Wolffs som sammen med franske Agence Havas (etter 1945 AFP) og britiske Reuters dominerte byråmarkedet i Europa.

Fra starten hadde byrået tre norske kunder som fikk levert 120 ord hver dag. Fich overtok byrået i 1868. Byråets første bestyrer, Jens Gran, kjøpte byrået i 1880. I 1888 solgte han det videre til Johan Christian Schlytter og svigersønnen Tycho Kielland. Kielland var leder av byrået fram til sin død i 1904, sammen med kona Anna Kielland. Etter Kiellands død overtok kona Anna fram til 1918. Da solgte hun og J.C. Schlytter byrået til et aviseid aksjeselskap, A/S Norsk Telegrambureau. Selskapet ble etablert etter initiativ fra Norsk Presseforbund etter utallige klager på stoffet og prisene til telegrambyrået. Det nye NTB sikret seg en avtale om å levere utenriksstoff fra Reuters. Per Wendelbo ble det nye NTBs første sjefredaktør.

Per Wendelbo ble første redaktør.

Etter at felttoget i Norge var over fulgte byråets direktør Birger Knudsen og Sigvard Friid med regjeringen Nygaardsvold til Storbritannia ombord på HMS «Devonshire». I det okkuperte Norge overtok de tyske okkupantene byrået som ble gjort om fra en nyhetsformidler til en propagandakanal. Faktisk sjef var en tysker ved navn Hilck, mer viktig var dens alternative navn: «Not To Believe».

Eiere[rediger | rediger kilde]

Byrået eies i dag av Edda Media (26,1 prosent), Schibsted (20,6 prosent), A-pressen (20,5 prosent) og NRK (10,5 prosent). NTBs hovedoppgave er å levere aktuelle nyheter til norsk presse og kringkasting. Det er landets største nyhetsbyrå, og har en dominerende posisjon på sitt område, selv om det har møtt stadig sterkere konkurranse fra blant annet Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). På 2000-tallet ble det diskutert en fusjon mellom de to selskapene, men den ble ikke noe av.

Samarbeidspartnere[rediger | rediger kilde]

NTB har flere samarbeidspartnere, deriblant ANB og Scanpix Norge.

ANB-NTB[rediger | rediger kilde]

1. januar 2007 inngikk ANB likevel et samarbeid med NTB. NTB overtok den løpende nyhetstjenesten som ANB hadde levert, mens ANB konsentrerte seg om levering og videredistribusjon av eksklusive saker og tjenester til abonnentene.

Scanpix Norge[rediger | rediger kilde]

NTB har et nært redaksjonelt samarbeid med NTB scanpix, der NTB er eneeier etter at de i 2010 kjøpte de resterende 50,1 prosent av aksjene fra Schibsted.

Produkter[rediger | rediger kilde]

NTBs hovedprodukt er den løpende nyhetstjenesten, som dekker områdene innenriks, utenriks og sport. I tillegg leverer NTB en lang rekke spesialtjenester innenfor kultur og underholdning, feature, personalia, tips og lignende.

Snaut 100 personer har sitt daglige virke i NTB. Pål Bjerketvedt har siden 2004 vært sjefredaktør og administrerende direktør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Årsrapport 2011 (PDF)
  2. ^ Årsrapport 2011 (PDF)
  3. ^ Årsrapport 2011 (PDF)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]