Hvem lurte Roger Rabbit?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvem lurte Roger Rabbit?
orig. Who Framed Roger Rabbit
Who Framed Roger Rabbit logo.png
Generell informasjon
Utgivelsesår24. juni 1988 (USA)
Prod.landUSA
Lengde103 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Zemeckis (spillefilm)
Richard Williams
(animasjon)
ProdusentFrank Marshall
Robert Watts
ManusforfatterGary K. Wolf (roman)
Jeffery Price &
Peter S. Seaman (manus)
MusikkAlan Silvestri
SjeffotografDean Cundey
KlippArthur Schmidt
Foran kamera
MedvirkendeBob Hoskins
Christopher Lloyd
Joanna Cassidy
Charles Fleischer
Kathleen Turner
David L. Lander
Mel Blanc
Annen informasjon
BudsjettUS$70 000 000 (est.)
Totalomsetning$329 803 958 (internasjonalt)
Prod.selskapTouchstone Pictures
Eksterne lenker

Hvem lurte Roger Rabbit? (originaltittel: Who framed Roger Rabbit) er en kombinert tegnefilm og realfilm fra 1988. Filmen, som er basert på romanen Who Censored Roger Rabbit?, er et resultat av et uhyre sjeldent samarbeid mellom Disney, Warner Brothers, MGM, Paramount og Walter Lanz. Filmen vant 4 Oscar, blant annet fordi man her for første gang noensinne kunne se Mikke Mus, Snurre Sprett, Daffy Duck, Betty Boop og Hakke Hakkespett i samme bilde.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1947 opptrår en gruppe "toons" i Los Angeles i korte teater-oppsetninger. Privatdetektiv Eddie Valiant og hans bror, Teddy, arbeidet tidligere tett med "toons" i en rekke kjente show i byen Toonstown. Men etter at Teddy ble drept av en Toon, fikk Eddie problemer med alkoholisme, mistet sin sans for humor, og lovet seg selv å aldri arbeide sammen med toons igjen.

R.K. Maroon, leder for Maroon Cartoon Studios, er bekymret for forestillingen til en av hans aller største stjerner, Roger Rabbit. Maroon ansetter Eddie for å undersøke rykter om Rogers attraktive kone Jessica er romantisk involvert med forretningsmann Marvin Acme, eier av både Acme Corporation og Toontown. Etter å ha sett Jessica opptre ved en nattklubb fotograferer Eddie i hemmelighet henne og Acme som flørter i garderoben hennes, bilder han siden viser til Roger. Roger erklærer sint at han og kona er lykkelige, før han flykter.

Neste morgen oppdages Acme død på fabrikken sin, og bevis peker på at Roger var ansvarlig. Under etterforskningen møter Eddie dommer Doom, Toontowns uhyggelige dommer. Eddie støter også på Rogers toons-medskuespiller, Baby Herman, som mener Roger var uskyldig. Roger kommer senere til Eddies kontor, og ber om å hjelpe med å frikjenne ham. Eddie går motvillig med på å gjemme Roger i en lokal bar, hvor kjæresten Dolores jobber. Doom oppdager Roger, men han og Eddie slipper unna. De flykter til et teater, hvor Eddie forteller Roger om Teddys drap.

Eddie ser på en nyhetessending som beskriver det nylige salget av Maroon Cartoons til Cloverleaf Industries, en mystisk bedrift kort tid før Acme ble drept. Eddie ønsker å snakke med Maroon, og han lar Roger stå vakt i nærheten. Maroon forteller at han presset Acme til å selge bedriften hans. Men Maroon blir drept kort tid senere. Eddie ser Jessica flykte, og tror at hun var den skyldige - og følger etter henne til Toontown.

Jessica avslører til Eddie at Doom drepte Acme og Maroon. Hun og Eddie blir deretter fanget av Doom og hans håndlangere. Doom avslører seg som eneste aksjonær i Cloverleaf Industries, og forklarer sin plan om å ødelegge Toontown og bygge en motorvei over hele byen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]