Kortfilm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kortfilm er film som er kortere enn den vanlige spillefilmen. De fleste kortfilmer varer som regel mellom 20-40 minutter. Det finnes ingen formelle kriterier på hvor lang eller kort en kortfilm; vanligvis brukes lengde som et kriterie, men også type sjanger og bruksområde kan være gjeldene som kriterie (som f.eks. musikkvideo, reklamefilm, instruksfilm, opplysningsfilm etc). Dette mediet er ofte brukt av nye filmskapere som vil utvikle sine kunnskaper. Derfor er kortfilm det foretrukne formatet for dem som driver med amatørfilm. Det fins en rekke festivaler for kortfilm, både for profesjonelle og amatører. Den mest kjente av disse festivalene i Norge er Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Lengde[rediger | rediger kilde]

Spilletiden på kortfilmer kan i hovedsak vare fra noen få minutter og opptil 30 minutter, men i ordets videste forstand også opptil 60 minutter. Store Norske Leksikon definerer kortfilmer på mellom 30-40 minutter, mens begrepet novellefilm eller "kort spillefilm" brukes på filmer som er under 60 minutter. Kortfilmfestivalen i Grimstad opererer med maks 35 minutter på påmeldte kortfilmer,[1] mens f.eks. strømmetjenesten Filmarkivet har kortilmer opptil 41 minutter.[2]

Typer kortfilm[rediger | rediger kilde]

Kortfilmfestivaler[rediger | rediger kilde]

En rekke andre filmfestivaler inklurerer kortfilmer i programmet og har en egen separat pris for kortfilm, som f.eks. Bergen Internasjonale Filmfestival og Den Norske filmfestivalen i Haugesund.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmpåmelding». Kortfilmfestivalen. Besøkt 9. mars 2024. 
  2. ^ https://filmarkivet.no/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]