Pocahontas (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pocahontas
Generell informasjon
Sjanger Animasjon
Nasjonalitet USA USA
Utgitt 16. juni 1995
Lengde 81 min.
Produksjon
Regissør Mike Gabriel
Eric Goldberg
Manus Carl Binder
Susannah Grant
Phillip LaZebnick
Produsent James Pentecost
Musikk Alan Menken
Medvirkende Irene Bedard
Mel Gibson
David Ogden Stiers
John Kassir
Russell Means
Frank Welker
Christian Bale
Linda Hunt
Annen informasjon
Språk Engelsk
Filmselskap Walt Disney Pictures
Budsjett $55 000 000
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Pocahontas er tittelen på en amerikansk animasjonsfilm fra 1995 produsert av The Walt Disney Company. Filmen ble første gang vist 16. juni 1995 og var Disneys 33. helaftens tegnefilm. Handlingen i filmen bygger på den romantiske legenden om den virkelige indianerjenta Pocahontas og hennes møte med de europeiske kolonistene i Virginia i USA først på 1600-tallet, og var Disneys første forsøk på å fortelle en dramatisk historie basert på en sann fortelling.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen forteller om den grådige guvernøren Ratcliff på vei fra England til Virginia for å lete etter gull. Med på båten har han den sjøvante John Smith som er mer opptatt av eventyr enn gullgraving. Han blir straks venner med indianerprinsessen Pocahontas og sammen vil prøve å løse konflikten mellom de rivaliserende nybyggerne og indianerene. Filmen slutter med at John Smith redder livet til indianerhøvdingen og det blir fred. John, som er skadet, må reise tilbake til England, mens Pocahontas blir igjen.

Handlingen i filmen er en del omskrevet i forhold til det som skal ha skjedd med de virkelige rollemodellene. I filmen er for eksempel helten John Smith og Pocahontas jevngamle, noe som er pyntet på i tråd med Disney-selskapets ønske om å fortelle tydelige historier med bred appell og uten provoserende innhold. Den virkelige Pocahontas ble forøvrig senere giftet bort med den ti år eldre nybyggeren John Rolfe og døde i England bare 22 år gammel.

Den indianske Powhatan Renape-nasjonen sendte en formell klage til Disney-selskapet over at filmen gav en feilaktig fremstilling av Pocahontas' liv, og blant annet unnlot å nevne at "Pocahontas" bare var et tilnavn (som nærmest betyr "rampunge" eller "bortskjemt"), mens hennes egentlige navn i stammen var Matoaka.[1]

Stemmer[rediger | rediger kilde]

I den norske versjonen har Guri Schanke stemmen til Pocahontas og Anita Skorgan har sangstemmen. Mens i den engelske har Irene Bedard stemmen til Pocahontas, mens Judy Kuhn har sangstemmen hennes. Andre kjente på rollelisten til den engelske versjonen er Mel Gibson med stemmen til John Smith og Christian Bale med stemmen til Thomas.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Oppfølger[rediger | rediger kilde]

I 1998 kom fortsettelsen Pocahontas II – Reisen til en ny verden (Pocahontas II: Journey to a New World). Historien om Pocahontas ble filmet første gang allerede i 1910.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rolf Theil: "Skyformasjonane over San Fransiscos sørhimmel", forlaget Samlaget, Oslo 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]