Hokus Pokus Kosteskaft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hokus Pokus Kosteskaft
orig. Bedknobs and Broomsticks
Generell informasjon
Utgivelsesår13. desember 1971
Lengde117 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Stevenson
ProdusentBill Walsh
ManusforfatterBill Walsh
Don DaGradi
MusikkIrwin Kostal
SjeffotografFrank Phillips
KlippCotton Warburton
Foran kamera
Hovedrolle(r)Angela Lansbury
David Tomlinson
Ian Weighill
Cindy O'Callaghan
Roy Snart
Annen informasjon
Budsjett6,3 millioner dollar
Totalomsetning37,9 millioner dollar
Prod.selskapWalt Disney Productions
DistributørBuena Vista Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Hokus Pokus Kosteskaft (engelsk originaltittel: Bedknobs and Broomsticks) er en amerikansk animert spillefilm fra 1971. Filmen er regissert av Robert Stevenson, og flere av sangene i filmen ble skrevet av Sherman-brødrene.[1] Den kom på kino 13. desember 1971.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Under den tyske Blitzkriegen mot Storbritannia evakueres de tre foreldreløse søsknene Charlie, Carrie og Paul Rawlins fra London til Pepperinge Eye. Der blir de plassert hos den motvillige frøken Eglantine Price, som godtar ordningen som en midlertidig løsning. Barna forsøker å rømme tilbake til London. Men etter å ha observert hvordan Miss Price forsøker å fly på et kosteskaft, ombestemmer de seg. Miss Price avslører at hun forsøker å lære seg heksekunster ved hjelp av brevkurs, for å bruke heksekunstene i den britiske krigsinnsatsen, og tilbyr barna transport på sopelime dersom de holder det hemmelig hva hun holder på med.

Senere mottar Eglantine Price et brev fra brevskolen om at den nedlegger virksomheten. Dermed kan hun ikke gjennomføre resten av kurset. Hun reiser sammen med barna på en magisk seng til London, for å finne professor Emelius Browne. Men Emelius Browne viser seg å være en karismatisk svindler som fikk ideen til kurset fra en gammel bok, og som blir sjokkert over å oppdage at magi faktisk fungerer i virkeligheten. Han gir boken til frøken Price, som oppdager at det siste kurset er borte fra boken. De får vite at formelen er gravert inn på «Astaroths stjerne», en medaljong som tilhørte en gammel trollmann som het Astaroth. En bokhandler forteller dem at en gruppe ville dyr tok med seg medaljongen til den avsidesliggende øya Naboombu.

De reiser til Naboombu og lander i en lagune. En bjørn dukker opp og sier at ifølge en kongelig resolusjon har ingen mennesker lov å oppholde seg på øya. De blir ført til øyas hersker, kong Leonidas, som har Astaroths stjerne om halsen. Leonidas inviterer Emelius Browne til å dømme en fotballkamp. Den kaotiske kampen ender med at kong Leonidas erklærer at det var hans lag som vant. Men Emelius Browne bytter ut medaljongen, og gruppen slipper unna. Hjemme igjen fremsier Miss Price et trylleformular som vekker liv i livløse gjenstander.

Så får frøken Price beskjed om at barna skal flyttes til et annet hjem. Hun innser at hun og barna har blitt glade i hverandre, og bestemmer seg for at barna må bli værende hos henne. En tropp tyske soldater invaderer landet fra sjøsiden; de beslaglegger huset til frøken Price og setter henne og barna i fengsel. Som fengsel bruker de det lokale museet, og frøken Price må forsøke å gjøre gjenstandene ved museet levende slik at de kan slåss mot den tyske invasjonen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Miss Eglantine Price Angela Lansbury
Professor Emelius Browne David Tomlinson
Charles Rawlins Ian Weighill
Carrie Rawlins Cindy O'Callaghan
Paul Rawlins Roy Snart
Mr. Rowan Jelk Roddy McDowall
Bookman Sam Jaffe
Generalen Reginald Owen
Kaptein Bill Ainsley Greer Arthur E. Gould-Porter
Oberst Heller John Ericson
Mrs. Jessica Hobday Tessie O'Shea

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bedknobs and Broomsticks (1971) - IMDb». Besøkt 21. januar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]