Løvenes konge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løvenes konge
orig. The Lion King
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerFantasy / Eventyr / Musikal / Barnefilm
Utgivelsesår1994
Prod.landUSA
Lengde1 t. 28 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
Regi
ProdusentDon Hahn
Manusforfatter
Basert påHamlet 
av William Shakespeare
Musikk
KlippIvan Bilancio
Foran kamera
Originalstemmer
Norske stemmer
Annen informasjon
BudsjettUSD 45 millioner
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Premiere24. juni 1994 (USA)
18. august 1994 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Løvenes konge (originaltittel: The Lion King) er en amerikansk animert fantasymusikal for barn fra 1994 produsert av Walt Disney Animation Studios. Filmen handler om en ung løve i Afrika kalt Simba, som finner ut om sin plass i «livets sirkel», mens han kjemper seg gjennom forskjellige hindringer for å bli den rettmessige kongen av Løveriket. Kongen av dette riket regjerer over de andre dyrene som konge.

Filmen er den 32. i rekken av Disneys klassikere.

Løvenes konge er en er musikalsk film, med sanger skrevet av komponisten Elton John og sangtekstforfatteren Tim Rice, og filmmusikk av Hans Zimmer. Filmmusikken og 3 av sangene («Can you feel the love tonight», «Circle of life» og «Hakuna matata») ble nominert til Oscar for beste sang, og både filmmusikken og «Can you feel the love tonight» vant Oscar-statuetten under den 67. Oscar-utdelingen.

Den har fått to oppfølgere: Løvenes konge 2 – Simbas stolthet og Løvenes konge 3 – Hakuna Matata. I 2019 kom en nyinnspilling.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i Løvenes konge foregår i det fiktive Løveriket i Afrika, hvor en løve regjerer over de andre dyrene som konge. I begynnelsen av filmen presenterer Rafiki, en mandrill hvis yrke er sjaman, den nyfødte løven til kong Mufasa og dronning Sarabi, til en dyresamling ved Pride Rock. Imens innser Mufasas yngre bror, Scar, at han ikke lenger er tronarvingen, og planlegger å drepe Simba og Mufasa.

Scar gjør Simba nysgjerrig på elefantgravplassen, et område utenfor grensene til Pride Lands, som Mufasa har forbudt Simba i å dra til. Simba tar med seg venninnen sin Nala til gravplassen, hvor de blir jaget av Shenzi, Banzai og Ed, Scars flekkhyeneundersåtter, men løvene blir til slutt reddet av Mufasa. Scar blir rasende, ettersom hans intensjon var at hyenene skulle drepe Simba og Nala. Etter mer planlegging, samler Scar flere hyener, og kjøper deres lojalitet ved å antyde at hvis han var konge, ville de aldri mer sulte. Senere lokker Scar Simba ned i en kløft for å motta en «overraskelse fra sin far», mens hyenene styrer en gnuflokk ned kløften hvor Simba er. Mufasa blir informert av en uoppriktig dramatisk Scar, og løper ned for å redde sønnen sin fra flokken. Etter at Mufasa redder Simba, blir han drept av Scar, som forhindrer Mufasa i å klatre i sikkerhet over en klippekant. Scar overbeviser Simba om at det var han som var ansvarlig for farens dødsfall, og foreslår at han flykter fra Pride Lands, og aldri vender tilbake. For å forverre dette, sender Scar sine hyeneunersåtter etter Simba for å drepe ham, men etter at han når en tornete elvebredd, lar hyenene Simba flykte, mens de slenger trusler om å drepe ham hvis de noen gang ser ham igjen. Informert om både Mufasa og Simbas dødsfall, tillater omsider Pride Lands Scar i å innta tronen som deres nærmeste slektning.

Simba kollapser i en fjern ørken, hvor han blir funnet av Timon, en surikat, og Pumbaa, et vortesvin, som oppdrar ham under sin sorgløse «Hakuna Matata»-livsstil. Når Simba er voksen, møter han barndomsvenninnen sin Nala, som forklarer at Scars tyranniske regime har ødelagt Pride Lands. Hun forlanger at Simba returnerer og tar sin rettmessige plass som konge, men Simba nekter ettersom han fortsatt føler seg skyldig i å formodentlig ha foråraket farens dødsfall. Men etter noen råd fra Rafiki og farens spøkelse, returnerer Simba imidlertid hjem med Timon, Pumbaa og Nala.

Med en gang de ankommer Pride Rock konfronterer Simba onkelen sin, og sannheten bak Mufasas dødsfall blir avslørt av en overselvsikker Scar. En voldsom kamp mellom løvinnene og hyenene braker løs mens Simba slåss mot Scar. Under kampen prøver Scar å klandre hyenene for alt som har skjedd uten at de hører det. Men de hører det, og etter at Simba til slutt triumferer over Scar ved at sparke ham over en lav klippe, blir han omringet av de krenkede hyenene som fortærer ham levende.

Med Simba og Nala som den nye kongen og dronningen, blir Pride Lands restaurert. Filmen ender med at Rafiki løfter Simba og Nalas nyfødte løveunge høyt opp i luften, som således fortsetter «livets sirkel».

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Løvenes konge ble svært populær, noe som gjenspeiles i at den innbrakte $763,5 millioner på verdensbasis, hvorav $312,9 millioner i USA.[1] Senere oppsetninger har ført til at den totalt har innbrakt $968,5 millioner på verdensbasis.[2] Ifølge The Numbers ble den den mest innbringende filmen i 1994, både i USA[3] og på verdensbasis.[4]

Produksjonskostnadene var på $45 millioner.[5]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble meget godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 93 % på Rotten Tomatoes.[6] Den amerikanske anmelderen Roger Ebert gav den 3,5 av 4 stjerner,[7] mens Leonard Maltin har gott den 3 av 4 stjerner.[8]

Også de norske anmelderne gav den svært god mottakelse.[9]

Priser[rediger | rediger kilde]

Den ble tildelt flere priser, blant annet to Oscar (beste musikk og originalsang), tre Golden Globe (Beste film - komedie/musikal, beste originalsang og beste musikk), tre Annie Awards (beste animasjonsfilm, beste stemmeskuespiller, beste story) og tre Grammy (beste vokal, beste musikkalbum for barn og beste instrumental).[10]

Karakterer[rediger | rediger kilde]

Til forskjell fra alle de andre animerte filmene fra Walt Disney består originalutgaven av Løvenes konge nesten utelukkende av velkjente amerikanske skuespillere.

Sanger (på norsk)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Lion King». Box Office Mojo. Besøkt 1. desember 2019. 
  2. ^ «The Lion King». Box Office Mojo. Besøkt 1. desember 2019. 
  3. ^ «Top 1994 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 1. desember 2019. 
  4. ^ «Top 1994 Movies at the Worldwide Box Office». The Numbers. Besøkt 1. desember 2019. 
  5. ^ «The Lion King». Box Office Mojo. Besøkt 1. desember 2019. 
  6. ^ «The Lion King (1994)» (engelsk). Besøkt 1. desember 2019. 
  7. ^ Ebert, Roger. «The Lion King movie review & film summary (1994) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 1. desember 2019. 
  8. ^ Leonard Maltin's Movie and Video Guide (engelsk). Plume. 2003. 
  9. ^ «Løvenes Konge». www.filmfront.no. Besøkt 1. desember 2019. 
  10. ^ «The Lion King - IMDb». Besøkt 1. desember 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]