Løvenes konge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Løvenes konge
orig. The Lion King
Løvenes konge
Generell informasjon
SjangerAnimasjon
Utgivelsesår24. juni 1994
Prod.landUSA USA
Lengde88 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
Regissør
ProdusentDon Hahn
Manusforfatter
Basert påHamlet 
av William Shakespeare
Musikk
KlippIvan Bilancio
Foran kamera
Originalstemmer
Norske stemmer
Annen informasjon
Budsjett$79 300 000[1]
Prod.selskapWalt Disney Pictures
DistributørBuena Vista Motion Pictures Group
Premiere24. juni 1994
(USA)
18. august 1994
(Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Løvenes konge (originaltittel: The Lion King) er en Oscar-belønnet animasjonsfilm, og den 32. helaftenfilmen produsert av Walt Disney Feature Animation. Den ble utgitt av Walt Disney Pictures i 1994. Oversettelsen av filmtittelen til norsk kan gi feil inntrykk av at filmen dreier seg bare om kongen over løvene og ikke om dyrenes konge, «løvekongen».

Filmen handler om en ung løve i Afrika kalt Simba, som finner ut om sin plass i «livets sirkel», mens han kjemper seg gjennom forskjellige hindringer for å bli den rettmessige kongen.

Løvenes konge er en er musikalsk film, med sanger skrevet av komponisten Elton John og sangtekstforfatteren Tim Rice, og filmmusikk av Hans Zimmer. Filmmusikken og 3 av sangene («Can you feel the love tonight», «Circle of life» og «Hakuna matata») ble nominert til Oscar for beste sang, og både filmmusikken og «Can you feel the love tonight» vant Oscar-statuetten under den 67. Oscar-utdelingen.[2] Disney produserte senere to relaterte filmer: En oppfølger, Løvenes konge 2 – Simbas stolthet og en halvforløper, Løvenes konge 3 – Hakuna Matata.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i Løvenes konge foregår i det fiktive Løveriket i Afrika, hvor en løve regjerer over de andre dyrene som konge. I begynnelsen av filmen presenterer Rafiki, en mandrill hvis yrke er sjaman, den nyfødte løven til kong Mufasa og dronning Sarabi, til en dyresamling ved Pride Rock. Imens innser Mufasas yngre bror, Scar, at han ikke lenger er tronarvingen, og planlegger å drepe Simba og Mufasa.

Scar gjør Simba nysgjerrig på elefantgravplassen, et område utenfor grensene til Pride Lands, som Mufasa har forbudt Simba i å dra til. Simba tar med seg venninnen sin Nala til gravplassen, hvor de blir jaget av Shenzi, Banzai og Ed, Scars flekkhyeneundersåtter, men løvene blir til slutt reddet av Mufasa. Scar blir rasende, ettersom hans intensjon var at hyenene skulle drepe Simba og Nala. Etter mer planlegging, samler Scar flere hyener, og kjøper deres lojalitet ved å antyde at hvis han var konge, ville de aldri mer sulte. Senere lokker Scar Simba ned i en kløft for å motta en «overraskelse fra sin far», mens hyenene styrer en gnuflokk ned kløften hvor Simba er. Mufasa blir informert av en uoppriktig dramatisk Scar, og løper ned for å redde sønnen sin fra flokken. Etter at Mufasa redder Simba, blir han drept av Scar, som forhindrer Mufasa i å klatre i sikkerhet over en klippekant. Scar overbeviser Simba om at det var han som var ansvarlig for farens dødsfall, og foreslår at han flykter fra Pride Lands, og aldri vender tilbake. For å forverre dette, sender Scar sine hyeneunersåtter etter Simba for å drepe ham, men etter at han når en tornete elvebredd, lar hyenene Simba flykte, mens de slenger trusler om å drepe ham hvis de noen gang ser ham igjen. Informert om både Mufasa og Simbas dødsfall, tillater omsider Pride Lands Scar i å innta tronen som deres nærmeste slektning.

Simba kollapser i en fjern ørken, hvor han blir funnet av Timon, en surikat, og Pumbaa, et vortesvin, som oppdrar ham under sin sorgløse «Hakuna Matata»-livsstil. Når Simba er voksen, møter han barndomsvenninnen sin Nala, som forklarer at Scars tyranniske regime har ødelagt Pride Lands. Hun forlanger at Simba returnerer og tar sin rettmessige plass som konge, men Simba nekter ettersom han fortsatt føler seg skyldig i å formodentlig ha foråraket farens dødsfall. Men etter noen råd fra Rafiki og farens spøkelse, returnerer Simba imidlertid hjem med Timon, Pumbaa og Nala.

Med en gang de ankommer Pride Rock konfronterer Simba onkelen sin, og sannheten bak Mufasas dødsfall blir avslørt av en overselvsikker Scar. En voldsom kamp mellom løvinnene og hyenene braker løs mens Simba slåss mot Scar. Under kampen prøver Scar å klandre hyenene for alt som har skjedd uten at de hører det. Men de hører det, og etter at Simba til slutt triumferer over Scar ved at sparke ham over en lav klippe, blir han omringet av de krenkede hyenene som fortærer ham levende.

Med Simba og Nala som den nye kongen og dronningen, blir Pride Lands restaurert. Filmen ender med at Rafiki løfter Simba og Nalas nyfødte løveunge høyt opp i luften, som således fortsetter «livets sirkel».

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Som oppfølgere er det kommet både en toer; Løvenes konge 2 – Simbas stolthet, der vi møter Simbas datter Kiara, og en treer; Løvenes konge 3 – Hakuna Matata, der vi får innblikk fra de to andre filmene, men fra andre vinkler. I tegnefilmserien Timon og Pumbaa er to av figurene i filmen hovedpersoner, og flere av de andre figurene opptrer med jevne mellomrom. På samme måte som Løvenes konge er inspirert av Hamlet så er Løvenes konge 2 inspirert av stykket Romeo og Julie, og Løvenes konge 3 inspirert av stykket Guildenstern og Rosencrantz er døde.

Etter den første filmen, og før oppfølgerne ble laget, utkom bøkene The Lion King: Six New Adventures. Her ble det blant annet fortalt om at Simba hadde en sønn, Kopa. Disse bøkenes popularitet forble antagelig begrenset, og de er nå nesten gått ut av salg. De inneholder også enkelte selvmotsigende opplysninger. Før Løvenes konge II ble laget, hadde man i tankene at Simba kanskje skulle ha to unger, en av hvert kjønn, men til sist bestemte man seg for at han skulle ha én unge, av hunkjønn. Det sies ingenting om Kopa i filmen. Det ser ut til at de som produserte filmen valgte å se helt bort i fra, eller ikke en gang visste om, Six New Adventures. Inntil videre er det derfor vanlig å ikke regne disse bøkene som kanon.

Figurene har også blitt brukt i videospill.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

Til forskjell fra alle de andre animerte filmene fra Walt Disney består originalutgaven av Løvenes konge nesten utelukkende av velkjente amerikanske skuespillere.

Sanger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Lion King business data». Internet Movie Database. Besøkt 22. august 2006. 
  2. ^ «The Lion King - 1994 Academy Awards». Boxofficemojo.com. Besøkt 17. september 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]