Bernard og Bianca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bernard og Bianca
orig. The Rescuers
Generell informasjon
SjangerAnimasjon
Utgivelsesår22. juni 1977
Prod.landUSA USA
Lengde77 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
Regissør
Produsent
Musikk
KlippJames Koford
James Melton
Foran kamera
Originalstemmer
Norske stemmer
Annen informasjon
Budsjett7.5 millioner dollar
Totalomsetning71.2 millioner dollar
Prod.selskapWalt Disney
DistributørBuena Vista
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Bernard og Bianca (engelsk originaltittel The Rescuers) er en amerikansk animasjonsfilm produsert av Walt Disney Productions, med kinopremiere 22. juni 1977. Filmen er den 23. i rekken av Disneys «klassikere», og handlingen bygger på to bøker av Margery Sharp: The Rescuers og Miss Bianca. Den handler om de to musene Bernard og Bianca som skal redde jenta Penny som har blitt kidnappet av en juveltyv som heter Madame Medusa. Filmen er produsert og regissert av Wolfgang Reitherman. Musikken ble komponert av Artie Butler, og sangtekstene ble skrevet av Carol Connors, Ayn Robbins og Sammy Fain.

Bernard og Bianca var en av de mest suksessrike filmene i 1977, med 39 215 869 inntjente dollar på verdensbasis. I 1990 kom en oppfølger til filmen; Bernard og Bianca i Australia.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien handler om den lille foreldreløse jenta Penny som bor på barnehjem, men hun blir kidnappet av den onde Madame Medusa som bor på en husbåt ute i sumpene. Hun trenger et barn som er akkurat passe stort for å kunne senkes ned i en brønn hvor det ligger en verdifull diamant ved navn «Djevelens øye». Penny har det ikke bra ombord i husbåten og sender av sted en flaskepost med bønn om hjelp. Flaskeposten blir funnet av en liten internasjonal brigade som er i samme bygning som FN i New York. Her er det en mus fra alle land på jorden, akkurat som alle nasjoner er representert i FN. Sammen drar Bernard og den vakre miss Bianca av sted til sumpene for hjelpe Penny.

Utgitt[rediger | rediger kilde]

Bernard og Bianca ble gjenutgitt for visning på kinoene 16. desember 1983 og 17. mars 1989. Den ble utgitt på video som VHS og Laserdisc 16. september 1992 og 8. januar 1999. Utgivelse på DVD var 20. mai 2003.

Rolleliste (stemmer)[rediger | rediger kilde]

Rolle Engelske stemmer Norske stemmer
Bernard Bob Newhart Magnus Nielsen
Bianca Eva Gabor Unn Vibeke Hol
Penny Michelle Stacy Hege Hatlo
Medusa Geraldine Page Kari-Ann Grønsund
Snoops Joe Flynn Knut Risan
Orville Jim Jordan Øivind Blunck
Rufus John McIntire Ole Jørgen Nilsen
Luke Pat Buttram Trond Brænne
Ellie Mae Jeanette Nolan
Konferansiermus Bernard Fox Trond Brænne

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo.svg Engelsk Wikiquote: The Rescuers – sitater
filmstubbDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.