Michael Eisner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Michael Eisner
MichaelEisnerOct10.jpg
Født7. mars 1942 (77 år)
New York
Barn Breck Eisner, Eric Eisner
Utdannet ved Denison University
Beskjeftigelse Gründer, forretningsdrivende, administrerende direktør
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
Signatur
Michael Eisners signatur

Michael Dammann Eisner (født 7. mars 1942) er en amerikansk forretningsmann som fra 1984 til 2005 var sjef for The Walt Disney Company. Eisner har sønnene Breck, Erik og Joe. Han har sin utdannelse fra Denison University (1964).

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Eisner begynte sin karriere hos ABC, videre hos Paramount Pictures og sist til The Walt Disney Company. I hans periode hos Paramount kom filmstudioet ut med suksessfilmer som Saturday Night Fever, Grease, Star Trek og Beverly Hills purk, i tillegg til suksessfulle TV-serier som Happy Days, Laverne and Shirley, Cheers og Fem i familien. Eisner hadde et nært og godt samarbeid med sin sjef, Paramounts studiosjef Barry Diller, men da Diller forlot firmaet og Eisner ble forbigått i ansettelsen av ny studiosjef, begynte han å lete etter arbeid andre steder.

Disney[rediger | rediger kilde]

Etter Walt Disney Productions, filmstudioet kjent for sine animerte filmer, overlevde aggressive forsøk på oppkjøp, ble Eisner bragt inn i firmaet av aksjeeierne Sid Bass og Roy Edward Disney i tillegg til tidligere sjef for Warner Brothers Frank Wells for å snu selskapet.

I de neste ti årene ble studioet et av verdens største mediaselskap. Under Eisner og Wells lederskap, gjenskapte Disney sin en gang så legendariske animasjonsavdeling, og denne avdelingen opplevde en gullalder med årlige suksesser. Disney utvidet også tilbudet for det voksne filmpublikumet.

Eisners rolle i den store omveltningen i Disney og Disneys vekst til å bli et av de store mediaselskapene, har skapt mang en følelsesmessig debatt blant mange historikere og Disney-tilhengere. Han krediteres generelt med æren over å ha transformert Disney til å bli en underholdningsleverandør. Ettersom årene gikk, skapte Eisner kontrovers gjennom at han raskt fikk mer makt. Wells døde i en helikopterulykke i 1994, noe som betydde slutten på en langvarig feide mellom de to. Kort tid etter ga Eisner Jeffrey Katzenberg sparken.

I 2003 trakk Roy O. Disney, Walt Disneys nevø, seg fra sine stillinger i protest mot Eisners ledelse, som han mente gjorde Disney til et «grådig, sjelløst» selskap. Året etter fikk Roy Disney og Stanley Gold, begge tidligere styremedlemmer, med seg 43 % av Disneys aksjonærer i ikke å gjenvelge Eisner som styremedlem. Eisner fortsatte som styremedlem og konsernsjef, men ble skiftet ut som styreleder. I mars 2005 kunngjorde Eisner sin avgang, ett år før kontrakten hans gikk ut. Han ble etterfulgt av Robert Iger.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Raymond Watson 
Disneys styreleder
Etterfølger:
 George J. Mitchell 
Forgjenger:
 Ron W. Miller 
Disneys CEO
(1984-)
Etterfølger:
 Robert A. Iger 
Forgjenger:
 Frank Wells 
Disneys president
Etterfølger:
 Michael Ovitz