Skjønnheten og udyret (2017)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjønnheten og udyret
orig. Beauty and the Beast
Generell informasjon
SjangerRomantikk / Eventyr / Musikal
Utgivelsesår2017
Prod.landUSA
Lengde129 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBill Condon
ProdusentDon Hahn
David Hoberman
Todd Lieberman
ManusforfatterStephen Chbosky
Basert påDisneys Skjønnheten og udyret av Linda Woolverton
Skjønnheten og udyret av Jeanne-Marie Leprince de Beaumont
MusikkAlan Menken
SjeffotografTobias A. Schliessler
KlippVirginia Katz
Foran kamera
Hovedrolle(r)Emma Watson
Dan Stevens
Luke Evans
Ewan McGregor
Ian McKellen
Emma Thompson
Kevin Kline
Josh Gad
Audra McDonald
Gugu Mbatha-Raw
Stanley Tucci
FortellerstemmeHattie Morahan
Annen informasjon
Budsjett160 mill. dollar[1]
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Mandeville Films
Premiere17. mars 2017 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Skjønnheten og udyret (originaltittel Beauty and the Beast) er en amerikansk romantisk eventyrfilm fra 2017. Filmen er regissert av Bill Condon, skrevet av Stephen Chbosky, og har Emma Watson og Dan Stevens i hovedrollene. Manus er basert på den klassiske eventyrfortellingen med samme navn.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En vakker heks forkledd som en gammel tigger ankommer et stort slott under en fest og tilbyr verten, en grusom og egoistisk prins, en rose mot at hun får søke ly fra en storm. Når prinsen nekter hjelpe henne, avslører heksen hvem hun egentlig er. Som straff for hans mangel på medlidenhet forvandler heksen den egoistiske prinsen til et udyr, og alle hans tjenere blir forvandlet til forskjellig husgeråd. Deretter fjerner hun hele slottet, prinsen og hans tjenere fra hukommelsen til alle som kjenner dem, og alle innbyggerne i byen. Heksen kaster en trylleformel over en rose, og forteller prinsen at trylleformelen bare kan brytes dersom prinsen kan virkelig elske ett annet menneske, og han kan få deres kjærlighet, ellers kommer prinsen til å forbli et udyr for alltid.

Ett par år senere drømmer Belle, datteren til en oppfinner som heter Maurice i den lille byen Villeneuve, om eventyr. En arrogant tidligere soldat ved navn Gaston ønsker å bli sammen med henne, men hun sier nei ettersom han ikke er den typen mann Belle ønsker å gifte seg med. På vei gjennom en stor skog, søker Maurice tilflukt i udyrets slott, men udyret fengsler ham for å ha stjålet en rose fra hagen hans - som Gaston ønsket å gi som gave til Belle. Når hesten til Maurice kommer tilbake til landsbyen uten ham, går Belle seg ut på leting etter faren sin. Hun finner ham innelåst i slottets fangehull. Belle velger å overta sin fars plass i fangehullet, og udyret tvinger Maurice til å forlate slottet hans umiddelbart. Belle blir etter hvert venn med slottets tjenere: Lumiere som nå er en lysekrone, Cogsworth som nå er en stor klokke, støv-tørker Plummette, tidligere husholderske fru Potts som nå er en te-kanne, og tekoppen Chip. De inviterer Belle til en spektakulær middag.

Når Belle vandrer inn i den forbudte vestfløyen og oppdager rosen, skremmer udyret henne ut i skogen. Belle havner bakhold hos en ulveflokk, men udyret redder henne og blir skadd i prosessen. Når Belle pleier alle sårene hans, og det utvikler en romantisk gnist mellom dem. Udyret viser Belle en gave fra heksen, en bok som kan frakte lesere hvor de vil. Belle bruker denne boken til å besøke barndomshjemmet hennes i Paris, hvor hun oppdager at årsaken til at hun og faren hennes ble tvunget til å forlate Paris da moren døde av pest. I Villeneuve klarer ikke Maurice å overbevise de andre landsbyboerne om udyret og Belle i slottet. Gaston tror at hvis han klarer å redde Belle, kommer hun til å ville gifte seg med ham. Han samtykker i å hjelpe Maurice. Men når Maurice får vite om Gastons egentlige motiv, avviser Maurice ham. Gaston forlater ham, men Maurice blir snart reddet av en eremitt, Agathe. Når Maurice forteller resten av landsbyen om Gastons svik, men klarer ikke å fremlegge bevis, overbeviser Gaston dem om å sende Maurice til et asyl for sinnssyke.

Etter en romantisk dans sammen med udyret, oppdager Belle at faren hennes har vanskeligheter i landsbyen ved hjelp av et magisk speil. Udyret løslater henne for å redde Maurice, og gir henne det magiske speilet. I Villeneuve avslører Belle udyret i speilet for resten av bygdefolket, og beviser alle sammen om at faren hennes snakket sant. En misunnelig Gaston oppdager at Belle elsker dyret, og påstår at hun har blitt utsatt for svart magi. Hun havner deretter i mentalsykehuset. Deretter går Gaston sammen med resten av landsbyboerne til slottet for å drepe udyret. Belle stikker av fra der hun blir holdt fanget, og hun skynder seg tilbake til udyret og slottet. Men da har det allerede brutt ut en kamp mellom udyret og resten av befolkningen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Roller Originalbesetning Norske stemmer
Belle Emma Watson Selma Søder Joner
Udyret Dan Stevens Håvard Bakke
Gaston Luke Evans Hans Marius Hoff Mittet
Lumière Ewan McGregor Lars Jacobsen
Klokksworth Ian McKellen Harald Mæle
Mrs. Potts Emma Thompson Guri Schanke
Maurice Kevin Kline Johannes Joner
LeFou Josh Gad Gustav Nilsen
Garderobe Audra McDonald Liv-Unni Larsson Undall
Plumette Gugu Mbatha-Raw Anna-Lisa Kumoji
Cadenza Stanley Tucci Jan Martin Johnsen
The King Henry Garrett
The Queen Harriet Jones
Monsieur D'Arque Adrian Schiller
Agathe Hattie Morahan
Skipp Nathan Mack Markus Magne Rosså
Young Prince Rudi Goodman

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kilday, Gregg (2. mars 2017). «'Beauty and the Beast' Director on How 'La La Land' Is Bringing Musicals Back». The Hollywood Reporter. Besøkt 2. mars 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]