Jungelboken (1967)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jungelboken
orig. The Jungle Book
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerFantasy / Musikal / Barn
Utgivelsesår1967
Prod.landUSA
Lengde1 t. 16 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegissørWolfgang Reitherman
ProdusentWalt Disney
ManusforfatterLarry Clemmons
Ralph Wright
Ken Anderson
Vance Gerry
Basert påJungelboken 
av Rudyard Kipling
MusikkRobert B. Sherman
Richard M. Sherman
Foran kamera
Originalstemmer
Norske stemmer
FortellerstemmeSebastian Cabot
Annen informasjon
BudsjettUSD 20 millioner
Prod.selskapThe Walt Disney Company
Premiere18. oktober 1967 (USA)
26. desember 1968 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Jungelboken (originaltittel: The Jungle Book) er en amerikansk tegnet fantasy-komedie og filmmusikal fra 1967 produsert av Walt Disney.

Filmen handler om villungen Mowgli som bor sammen med noen dyr i jungelen. Når ryktet går om at den farlige tigeren Shere Khan er tilbake i jungelen, bestemmer panteren Bagheera seg for å ta Mowgli med til et tryggere sted. Målet er en menneskeby, men dit vil ikke Mowgli siden han opplever jungelen som sitt hjem. Han rømmer, og finner en ny venn i den bekymringsløse bjørnen Baloo. Filmen er basert på fortellingene om villungen Mowgli fra Jungelboken, som ble skrevet av Rudyard Kipling.

Den ble ikke utgitt med norske stemmer før i 1993.

Den er den 19. filmen i rekken av Disneys klassikere, og den siste filmen produsert av Walt Disney (som døde under produksjonen).

I 2003 kom en oppfølger: Jungelboken 2.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Mowgli, en ung foreldreløs liten gutt, blir oppdaget i en kurv i Indias dype jungel av Bagheera, en svart panter. Bagheera tar umiddelbart med seg den lille gutten til Raksha, en ulvemor som nettopp har fått unger. Hun og kameraten hennes, Rama, oppdrar Mowgli sammen med deres egne unger - og etter 10 år har Mowgli blitt godt kjent med livet i jungelen, og leker ofte med ulvesøsknene sine. Bagheera er fornøyd med hvor glad og fornøyd Mowgli er nå. Men er også bekymret over at Mowgli en eller annen gang må vende tilbake til hans eget slag.

En kveld møtes foreldrene til ulveflokken på Council Rock, etter å ha fått vite at Shere Khan, en menneske-spisende bengalsk tiger, har returnert til flokkens sin i jungelen. Akela bestemmer at Mowgli er nødt til å forlate jungelen, for hans egen sikkerhet. Bagheera melder seg frivillig til å eskortere Mowgli til en menneske-landsby. De reiser allerede samme natt, men Mowgli er fast bestemt på å bli værende i jungelen fordi dette er hans hjem. Han og Bagheera hviler i et tre for natten. Men Kaa, en sulten indisk pytonslange, forsøker å sluke Mowgli - før Bagheera griper inn. Neste morgen forsøker Mowgli å bli med i elefant-patruljen, ledet av oberst Hathi og hans kone Winifred. Bagheera bestemmer seg for å etterlate Mowgli på egen hånd. Mowgli møter snart den tilbakelente, morsomme bjørnen Baloo, som lover å oppdra Mowgli selv - og aldri ta ham med til menneske-landsbyen.

Men kort tid senere kidnapper en gruppe aper Mowgli, og tar ham med til lederen deres: en orangutang, ved navn kong Louie. Kong Louie tilbyr å hjelpe Mowgli med å bli i jungelen, hvis Mowgli kan fortelle Louie hvordan han kan lage ild som andre mennesker. Men ettersom Mowgli aldri ble oppdratt av mennesker, vet han ikke hvordan han skal lage ild. Bagheera og Baloo ankommer for å redde Mowgli, og i det påfølgende kaoset blir kong Louie sitt palass ødelagt. Men Bagheera snakker med Baloo den kvelden, og overbeviser ham om at jungelen aldri vil være trygg for Mowgli - så lenge Shere Khan befinner seg i området.

Neste morgen forklarer Baloo motvillig til Mowgli at menneske-landsbyen sannsynligvis er best for ham. Men Mowgli stikker av. Imidlertid blir Shere Khan klar over Mowglis eksistens, og er nå fast bestemt på å jakte og drepe Mowgli selv. I mellomtiden møtes Mowgli og Kaa enda en gang, og forsøker å spise ham etter å ha hypnotisert ham til å sove. Men han kommer seg unna. En deprimert Mowgli møter deretter en gruppe vennlige gribber, som aksepterer Mowgli som en utstøtt.

Men Shere Khan dukker også opp kort tid senere, skremmer gribbene og konfronterer Mowgli. Baloo skynder seg til unnsetning, og forsøker å holde Shere Khan unna Mowgli - men han blir nesten drept i prosessen. Bagheera og Baloo tar med seg Mowgli til utkanten av en menneske-landsby, men Mowgli er fremdeles nølende til å faktisk reise dit. Men tankene hans forandrer seg plutselig, når han får et glimt av en vakker ung kvinne fra landsbyen som kommer ned ved en elvebredd for å hente vann til landsbyen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Jungelboken inneholder flere klassiske sanger, inkludert «Bare Necessities» og «I Wanna Be Like You». Mesteparten av sangene er skrevet av brødrene Richard M. Sherman og Robert B. Sherman.

Rolleliste (stemmer)[rediger | rediger kilde]

Figur  Dyreart  Engelske stemmer  Norske stemmer (1993)
Baloo Leppebjørn Phil Harris Paul Åge Johannessen
Bagheera Indisk panter Sebastian Cabot Harald Mæle
Mowgli Menneske Bruce Reitherman Eirik Espolin Johnson
Kaa Tigerpyton Sterling Holloway Magnus Nielsen
Shere Khan Bengaltiger George Sanders Helge Winther-Larsen
Oberst Hathi Indisk elefant J. Pat O'Malley Anders Hatlo
Winifred Indisk elefant Verna Felton Kari-Ann Grønsund
Kong Louie Orangutang  Louis Prima Harald Heide-Steen jr.
Elefantunge Indisk elefant Clint Howard Thomas Bye
Landsbypiken Menneske Darleen Carr  Anita Skorgan

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo.svg Engelsk Wikiquote: The Jungle Book (1967 film) – sitater