Skjønnheten og udyret – Den fortryllende julen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skjønnheten og udyret – Den fortryllende julen
orig. Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas
Generell informasjon
Utgivelsesår11. november 1997
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde72 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAndy Knight
ManusforfatterFlip Kobler
Cindy Marcus
Bill Motz
Bob Roth
Foran kamera
Originalstemmer
Norske stemmer
Prod.selskapWalt Disney Animation Studios
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Skjønnheten og udyret – Den fortryllende julen er en animert julefilm fra 1997 produsert av Walt Disney Feature Animation.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Det holdes en julefest ved udyrets slott etter at trolldommen er brutt, og nesten hele landsbyen deltar. De mimrer over året som har gått. Men Lumiere og Cogsworth krangler om hvem som egentlig "reddet" julen, og dette får fru Potts til å fortelle historien. Ett år i forveien, ikke lenge etter at udyret reddet Belle fra en flokk ulver, gleder Belle seg til den kommende juletiden. Det samme gjør alle tjenerne ved slottet. Men udyret liker ikke høytiden, fordi han ble forvandlet til et udyr på selve julaften.

Belle forsøker å lære udyret hvordan man kan gå på skøyter på isen. De blir observert av West Wing by Forte, et pipeorgel som tidligere var prinsens komponist. Orgelet ønsker ikke at trolldommen skal brytes, ettersom orgelet liker seg bedre i sin magiske form. Han sender sin trofaste pikkolofløyte, Fife, i forsøk på å sabotere vennskapet deres. Dette får Belle og udyret til å krasje i snøen. Udyret stormer deretter sin vei i raseri-anfall.

Belle bestemmer seg for å feire jul uten Udyret samtykke, selv om Udyret gradvis åpner opp for ideen etter råd fra Lumiere. Belle møter Forte, og han foreslår at hun våger seg inn i skogen for å finne et fint juletre. Men Forte påstår i all hemmelighet til Udyret at Belle har forlatt ham. I raseri ødelegger Udyret all julepynten i spisestuen, og stormer utendørs for å lete etter Belle. Samtidig finner Belle og noen flere tjenere et passende juletre i skogen, men Belle faller gjennom tynn is og drukner nesten. Dyret griper inn og redder henne i tide, selv om han låser henne i fangehullet fordi han tror at Belle har brutt løftet sitt om å ikke reise sin vei.

Belle blir trøstet i fangehullet av tjenerne ved slottet. Men udyret forandrer etter hvert mening når han finner en bok som Belle hadde lagt igjen. Han leser boken, velger å frigjøre Belle, og gir samtykke til å feire jul ved slottet. Forte forsøker å bruke alle kreftene sine for å ødelegge hele slottet, og drepe alle sammen. Men Fife velger å forråde ham, og ønsker heller å hjelpe Udyret og Belle.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Robby Benson

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]