Musikkvideo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Musikkvideo er en kortfilm ment for å representere en melodi eller sang visuelt. Musikkvideoer som ledsager låter spiller en stor rolle innen markedsføring av popmusikk. Musikkvideoer kan også sikte til langfilmer med hovedsakelig musikalsk innhold, og videoer (VHS/DVD) med konsertopptak, eller flere klipp med videoer av sanger, eller kombinasjon av disse.

Musikkvideoer har en lang historie bak seg, og allerede på 1960-tallet laget de mest populære bandene og artistene, som for eksempel The Beatles, The Kinks, Bob Dylan, The Doors og The Rolling Stones, «reklamefilmer» som en ledsagende del av sine singelutgivelser, altså musikkvideoer som en viktig måte å oppnå PR. Fra midten av 1970-årene ble det stadig vanligere med musikkvideoer som en naturlig del av markedsføringen av artister. Imidlertid ble de virkelig vanlige tidlig i 1980-årene, og 1. august 1981 startet den amerikanske TV-kanalen MTV sine sendinger. MTV var den første TV-kanalen som kun sendte musikkvideoer, uten andre typer programmer. Den aller første musikkvideoen som ble vist på MTV var «Video Killed the Radio Star» av The Buggles.

En type av musikkvideo er at artisten eller bandet som fremfører sangen opptrer, mens andre typer musikkvideoer er mer kunstneriske eller abstrakte. Ofte står handlingen i videoen gjerne i stil til låten, men også dette varierer meget og en musikkvideo kan ha nær sagt et hvilket som helst innhold. Musikkvideoer har utviklet seg til å bli nærmest en egen kunstart innen popverdenen. Musikkvideoene og deres innhold er noe som gjerne blir vist interesse i like stor grad som selve musikken, og mange artister ser det som en viktig del av sin produksjon å lage gode musikkvideoer. Musikkvideo på VHS/DVD er noe enkelte artister og band gir ut spesielt for å tilfredsstille hardcore-fans, og konsertopptak på DVD er mer og mer vanlig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Musikkvideo; fra Bibliotekarstudentens nettleksikon om litteratur og medier (pdf-fil)