David Ogden Stiers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
David Ogden Stiers
David Ogden Stiers 1977.jpg
Født31. oktober 1942[1][2]
Peoria[1]
Død3. mars 2018[1][2] (75 år)
Newport[1]
Utdannet ved The Juilliard School, University of Oregon
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Skuespiller, sanger, musiker, dirigent, stemmeskuespiller, komiker, TV-regissør, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Aktive år1971–2011
Nettstedhttp://davidogdenstiers.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

David Allen Ogden Stiers (født 31. oktober 1942 i Peoria i Illinois i USA, død 3. mars 2018[3] i Newport i Oregon) var en amerikansk skuespiller og musiker, best kjent for sin rolle som major Charles Emerson Winchester III i M*A*S*H.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

David Ogden Stiers var sønn av Margaret Elizabeth (født Ogden) og Kenneth Truman Stiers.[4] Ved Urbana High School var han klassekamerat med Roger Ebert.[5] Stiers flyttet til Eugene i Oregon, fullførte North Eugene High School og begynte ved University of Oregon.[6]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Stiers flyttet til San Francisco, der han var skuespiller ved California Shakespeare Theater, San Francisco Actors Workshop og improvisasjonsgruppen The Committee, med Rob Reiner, Howard Hesseman og Peter Bonerz. I California arbeidet han i syv år for Santa Clara Shakespeare Festival.

Stiers flyttet senere til New York hvor han ble medlem av John Housemans skuespillerstab.

Stiers ble medlem av M*A*S*H-gjengen i 1977. Hans rollefigur (Hawkeye likte å kalle ham CE3) var ingen erstatter for Larry Linvilles rollefigur Frank Burns, snarere en helt annen type frustrasjon for Hawkeye Pierce og B.J. Hunnicutt. Han var med i M*A*S*H helt til serien gikk av lufta.

Senere lånte Stiers stemme til blant annet mange Disney-figurer, blant dem Cogsworth i Skjønnheten og udyret (1991), en dobbeltrolle som Sir John Ratcliffe og hans lakei Wiggins i Pocahontas, som erkediakonen i Ringeren i Notre Dame (1996) og som Jumba Jookiba i Lilo og Stitch (2002). Han spilte kongressmann i North and South sammen med Patrick Swayze.

I 1999 var han med i den kortvarige Love and Money som Nicholas Conklin, en mangemilliardær med en personlighet som var svært lik den Stiers gav major Winchester.

Han hadde også en gjesterolle i Pizzagjengen som Mr. Bauers, en noe sinnsforstyrret mann som stadig fortalte historier fra kjente filmer som om han selv hadde opplevd dem. I tillegg til dette hadde han også en gjesterolle i Frasier der han spilte en homofil venn av Frasiers mor.

I 2001 gav han stemme til Kamaji i den engelskspråklige versjonen av Hayao Miyazakis film Chihiro og heksene, og i 2005 gav han stemme til «Nicky Flippers» i den engelskspråklige versjonen av Sannheten om Rødhette.

Han kommenterte også naturprogrammer, blant annet på PBS.

I likhet med mange av M*A*S*H-stjernene hadde også Stiers mange gjesteroller i blant annet Star Trek: The Next Generation (episoden «Half a Life»), Matlock (episoden «The Ambassador») og i en episode av ALF. I 2002 var han medlem av staben til serien The Dead Zone som presten Reverend (prest / menighetsforstander) Eugene "Gene" Purdy.

Han var også profesjonell musiker, og hadde mange gjesteroller som musiker og dirigent.

Han ble kreditert på flere måter, blant annet David Stiers, David Odgen Stires og David Ogden Steers.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d TheGuardian.com, 3. mai 2018, Ronald Bergan, nekrolog, 11. mar. 2018, David Ogden Stiers obituary, https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2018/mar/11/david-ogden-stiers-obituary
  2. ^ a b Internet Broadway Database, 9. okt. 2017, David Ogden Stiers, 73277
  3. ^ ««MASH»-skuespiller David Ogden Stiers er død». Dagbladet.no (norsk). 4. mars 2018. Besøkt 4. mars 2018. 
  4. ^ «Film Reference bio». 
  5. ^ «David Ogden Stiers Unofficial website – David Ogden Stiers Fan Tribute site». 
  6. ^ «Five Questions With David Ogden Stiers». USA Network. Arkivert fra originalen 3. november 2005. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]