David Ogden Stiers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
David Ogden Stiers
David Ogden Stiers in MASH.jpg
Født31. oktober 1942 (75 år)
Peoria, Illinois, USA
Utdannet ved The Juilliard School, University of Oregon
Beskjeftigelse Skuespiller, regissør, dirigent, forteller, stemmeskuespiller
NasjonalitetUSA
Aktive år1971–
IMDbIMDbRedigere på wikidata

David Ogden Stiers (født 31. oktober 1942 i Peoria i Illinois) er en amerikansk skuespiller og musiker, mest kjent for sin rolle som major Charles Emerson Winchester III i TV-serien M*A*S*H.

Stiers begynte sin skuespillerkarriere i California men flyttet senere til New York der han ble medlem av John Houseman skuespillerstab.

Stiers ble medlem av M*A*S*H-gjengen i 1977. Hans karakter (Hawkeye likte å kalle han CE3) var ingen erstatter for Larry Linville sin karakter Frank Burns, snarere en helt annen type frustrasjon Hawkeye Pierce og B.J. Hunnicutt. Han var med i M*A*S*H helt til serien gikk av lufta.

Senere har Stiers blant annet lånt stemme til mange Disney-figurer, blant de Cogsworth i Skjønnheten og udyret (1991), en dobbeltrolle som Sir John Ratcliffe og hans lakei Wiggins i Pocahontas, som erkebiskopen i Ringeren i Notre Dame (1996) og som Dr. Jumba Jookiba i Lilo og Stitch (2002). Han spilte kongressmann i miniserien North and South sammen med Patrick Swayze.

I 1999 var han med i den kortlevde CBS-serien Love and Money som Nicholas Conklin, en mangemilliarder med en personlighet som var svært lik den Stiers gav major Winchester.

Han hadde også en gjesterolle i Pizzagjengen som «Mr. Bauers», en noe sinnsforstyrret mann som stadig fortalte historier fra kjente filmer som om han selv hadde opplevd dem. I tillegg til dette hadde han også en gjesterolle i Frasier der han spilte en homofil venn av Frasier's mor.

I 2001 gav han stemme til Kamaji i den engelsk-språklige versjonen av Hayao Miyazaki sin film Chihiro og heksene, og i 2005 gav han stemmen til «Nicky Flippers» i den engelsk-språklige versjonen av Sannheten om Rødhette.

Han har også kommentert naturprogrammer, blant annet på den amerikanske TV-kanalen PBS.

I likhet med mange av M*A*S*H-stjernene hadde også Stiers mange gjesteroller, i blant annet Star Trek: The Next Generation (episoden «Half a Life»), Matlock (episoden «The Ambassador») og i en episode av ALF. I 2002 var han medlem av staben bak TV-serien The Dead Zone (TV).

Han er også en profesjonell musiker og har hatt mange gjesteroller som musiker og dirigent.

Han blir kreditert på flere måter, blant annet David Stiers, David Odgen Stires og David Ogden Steers.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]