Et kongerike for en lama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et kongerike for en lama
orig. The Emperor's New Groove
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerFantasy / Komedie / Musikal
Utgivelsesår2000
Lengde1 t. 17 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiMark Dindal
ProdusentRandy Fullmer
ManusforfatterDavid Reynolds
MusikkJohn Debney
KlippTom Finan
Pam Ziegenhagen
Foran kamera
Originalstemmer
Norske stemmer
Annen informasjon
BudsjettUSD 100 millioner
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Premiere15. desember 2000 (USA)
9. februar 2001 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Et kongerike for en lama (originaltittel: The Emperor's New Groove) er en amerikansk animert fantasymusikal og filmkomedie fra 2000, produsert av The Walt Disney Company. Filmen handler om den unge og arrogante inka-keiseren Kuzco, den godhjertede bonden Pacha og den maktsyke rådgiveren Yzma og deres opplevelser i keiserplasset og den peruanske jungelen.

Filmen er den 39. i rekken av Disneys klassikere.

I 2006 kom en spin-off i form av TV-serien Keiserens nye skole.

Handling[rediger | rediger kilde]

En ung, egoistisk og altfor bortskjemt keiser Kuzco fra Inkariket lever et velstånde liv, og straffer alle som han mener er plagsomme. Når hans attende bursdag nærmer seg, møter han Pacha, en snill bonde og leder for en liten landsby, og forteller Pacha at han planlegger å rive Pachas familie-hjem på en bakketopp for å bygge seg et overdådig sommerhus kalt "Kuzcotopia" noe Pacha protesterer over, men blir raskt avskjediget. Den kvelden planlegger Kuzcos forræderske rådgiver, Yzma, å forgifte ham og ta kontrollebn over imperiet. Imidlertid, på grunn av en feil, forbytter hans klønete håndlanger Kronk Pepikrankenitz utilsiktet Kuzcos drink med en annen drikk - og dette gjør Kuzco til en lama. Etter enda flere forviklinger havner Kuzco på en vogn som tilhører Pacha. Når han kommer hjem, forteller ikke Pacha familien sin om Kuzcos beslutning angående hjemmet deres.

Kuzco klandrer Pacha for hans transformasjon og beordrer Pacha å returnere ham til Kuzco-palasset. Pacha er enig, men bare hvis Kuzco godtar å bygge "Kuzcotopia" andre steder. Kuzco nekter dette, og bestemmer seg for å komme seg til palasset til tross for Pachas advarsler. Men han blir jagd gjennom en jungel av en jaguar. Pacha redder ham, og tilbyr sin hjelp dersom Pacha velger å bygge sitt nye palass ett annet sted. Noe Kuzco tilsynelatende godtar, selv om han snart avslører at han har til hensikt å nekte sitt løfte om å spare Pachas hjem. De to overlever mange prøvelser i jungelen, og Pacha finner ut at Kuzco også har en god side under hans egen egoisme.

I mellomtiden tar Yzma over tronen, men blir irritert når han oppdager at Kuzco fremdeles er i live. Pacha oppdager Yzmas plan, og forsøker å advare Kuzco. Men han tror ikke på Pacha, og tror at han fremdeles er elsket av folket sitt. Imidlertid overhører Kuzco også planen til Yzma om å drepe ham, og oppdager at ingen i hans eget rike savner ham på grunn av hans egoisme. Kuzco føler seg skyldig, og planlegger å leve resten av livet sitt som en vanlig lama. Pacha tar ham igjen, og er fremdeles villig til å hjelpe Kuzco tilbake til hans normale form. De må deretter forsøke å finne Yzmas laboratorium, i håp om å finne en trolldom for å reversere effekten av lama-drikken. Imidlertid blir de tatt i bakhold av Yzma og hans håndlanger Kronk.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Et kongerike for en lama ble godt mottatt av anmelderne,[1] men ble ikke den publikumssuksessen som Disney-konsernet hadde håpet på.[2] Skuffelsen kom mye på bakgrunn av den suksessen som de hadde opplevde med sine animasjonsfilmer 1990-tallet.[3]

Den ble belønnet med tre Annie Award (animatør - karakter, sang og stemmeskuespill).[4]

Flere sanger ble komponert av Sting.

Rolleliste (stemmer)[rediger | rediger kilde]

David Spade
Roller Engelske stemmer Norske stemmer
Kuzco David Spade Jon Øigarden
Pacha John Goodman Ivar Nørve
Yzma Eartha Kitt Gisken Armand
Kronk Patrick Warburton Kristopher Schau
Chicha Wendie Malick Birgitte Victoria Svendsen
Chaca Kellyann Kelso Emilie Grønsund
Tipo Eli Russell Linnetz August Engmark

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Emperor's New Groove (2000)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 3. desember 2019. 
  2. ^ Leigh, Danny (14. februar 2001). «The making of The Emperor's New Groove». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 3. desember 2019. 
  3. ^ Ness, Mari (13. oktober 2016). «When Chaos Leads to Comedy: The Emperor’s New Groove». Tor.com (engelsk). Besøkt 3. desember 2019. 
  4. ^ «The Emperor's New Groove - IMDb». Besøkt 3. desember 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]