Lady og Landstrykeren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lady og Landstrykeren
orig. Lady and the Tramp
Generell informasjon
SjangerAnimasjon
Prod.landUSA USA
Lengde75 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørClyde Geronomi
Wilfred Jackson
Hamilton Luske
ProdusentWalt Disney
Manusforfatter
Basert påHappy Dan, The Whistling Dog 
av Ward Greene
MusikkOliver Wallace
KlippDonald Halliday
Foran kamera
Originalstemmer
  • Peggy Lee
  • Barbara Luddy
  • Larry Roberts
  • Verna Felton
  • Bill Thompson
  • Bill Baucom
Norske stemmer
Annen informasjon
FilmselskapBuena Vista Distribution
Budsjett$4 000 000
Premiere(r)USA 22. juni 1955
Storbritannia 29. august 1955
Italia 15. desember 1955
Norge 26. desember 1955
Norge 16. mars 1989 (norsk versjon)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)Redigere på wikidata

Lady og Landstrykeren er en amerikansk animasjonsfilm fra 1955, produsert av Walt Disney Productions og delvis basert på boken Happy Dan, the whistling dog av Ward Greene. Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret filmen til tidenes 95. beste kjærlighetsfilm fra USA.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Lady er en ung og veloppdragen cocker spaniel som lever lykkelig med sine eiere i et fint hus. Lady er vant med å få mye oppmerksomhet fra eierne sine og blir urolig når de begynner å oppføre seg annerledes. Noe har blitt viktigere og hun vet ikke hva. Hun forklarer situasjonen for sine to hunde-venner Jack og Trofast. De forteller henne at det ikke finnes noe å uroe seg over, Ladys eiere venter nemlig en baby! Men for en liten hund som Lady er det ikke lett å vite hva en baby er.

Landstrykeren er en tøff gatehund som elsker å leve i det frie, men han blir stadig jaget av hundefangeren. I en flukt fra ham havner han i det Landstrykeren kaller «snobbekvartalet». Han trasker inn i Ladys nabolag og hører hva Lady og hennes venner prater om. Han forteller Lady hva han mener at en baby er for noe og Ladys bekymring kommer tilbake.

Tiden går og plutselig har babyen kommet. Forsiktig tasser Lady fram for å se hva det er for noe som eierne hennes holder så kjært. Hun liker det hun ser og blir dermed vakthund for den lille guttebabyen.

Senere når eierne skal reise bort noen dager kommer tante Sara for å sitte barnevakt. Med seg har hun sine ekle katter, som lurer Lady i en knipe. Lady blir belagt med munnkurv og blir så skremt over hva som har hendt at hun rømmer fra huset. Hun havner i skumle avkroker og da blir Landstrykeren hennes redning. Han hjelper også finurlig Lady å bli kvitt munnkurven, og etterpå vandrer de gatelangs sammen. Landstrykeren byr Lady på romantisk middag hos Tony, og Lady og Landstrykeren blir kjærester.

Stemmer[rediger | rediger kilde]

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]