Medietilsynet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Medietilsynet
Medietilsynet Logo.png
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1. januar 2005; 17 år siden (2005-01-01)
Org.nummer974 760 886
DirektørMari Velsand
HovedkontorFredrikstad
UnderlagtKultur- og likestillingsdepartementet
Nettsidemedietilsynet.no

Medietilsynet er en norsk statlig etat under Kulturdepartementet. Etaten ble opprettet 1. januar 2005 ved en sammenslåing av de tidligere statlige etatene Eierskapstilsynet, Statens filmtilsyn og Statens medieforvaltning. Medietilsynet ble samlokalisert i Fredrikstad 20. mars 2006. Etatens første direktør var Tom Thoresen, som i 2017 ble etterfulgt av Mari Velsand.[1]

Medietilsynet fører tilsyn med kringkasting (allmennkringkastingsvilkårene, beskyttelse av barn og unge samt reklame, og sponsorvirksomhet) og er konsesjons- og registreringsmyndighet for lokalkringkasting og annen type kringkasting. Etaten håndterer også ulike tilskuddsordninger.

Ut 2022[2] setter Medietilsynet aldersgrense på film som skal vises i næring.[3] I tillegg registreres videogram som skal omsettes i næring.

Medietilsynets Trygg bruk-prosjekt skal fremme trygg bruk av digitale medier for barn og unge og har en nasjonalt koordinerende rolle. Medietilsynet Trygg bruk samarbeider med seks departementer og er del av et større EU-prosjekt.

Medietilsynet står også som medeier i Norsk Opplagskontroll som er ansvarlig for kontroll av avisenes opplagstall. Disse tallene ligger til grunn ved fordeling av pressestøtten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Deler av Medietilsynets oppgaver sorterte tidligere under Statens Filmkontroll fra 1913 til 1993, og deretter Statens filmtilsyn i perioden 1993 til 2005. Statens medieforvaltning het inntil 1994 Nærkringkastingsnemnda.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]