Medietilsynet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Medietilsynet
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1. januar 2005; 12 år siden (2005-01-01)[1]
Org.nummer974 760 886
DirektørMari Velsand[2]
HovedkontorFredrikstad
EierKulturdepartementet
Ansatte46 (2016)[3]
Nettsidemedietilsynet.no

Medietilsynet er en statlig etat under Kulturdepartementet. Etaten ble opprettet 1. januar 2005 ved en sammenslåing av de tidligere etatene Eierskapstilsynet, Statens filmtilsyn og Statens medieforvaltning. Medietilsynet ble samlokalisert i Fredrikstad 20. mars 2006. Etatens første direktør er Tom Thoresen, som i 2017 ble etterfulgt av Mari Velsand.

Medietilsynet fører tilsyn med kringkasting (allmennkringkastingsvilkårene, reklame og sponsing og beskyttelse av barn og unge) og er konsesjons- og registreringsmyndighet for lokalkringkasting og annen type kringkasting. Etaten har tilsyn med markeds- og eierforhold i dagspresse og kringkasting, og håndterer også ulike tilskuddsordninger. Medietilsynet setter aldersgrense på film som skal vises i næring med hjemmel i lov om film og videogram. I tillegg registreres videogram som skal omsettes i næring. Medietilsynets Trygg bruk-prosjekt jobber for trygg bruk av digitale medier for barn, og har en nasjonalt koordinerende rolle. Medietilsynet Trygg bruk samarbeider med seks departementer, og er del av et større EU-prosjekt.

Medietilsynet står også som medeier i Norsk Opplagskontroll, selskapet som er ansvarlig for kontroll av avisenes opplagstall. Disse tallene ligger til grunn ved fordeling av pressestøtten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Deler av Medietilsynets oppgaver sorterte tidligere under Statens Filmkontroll fra 1913 til 1993, og deretter Statens Filmtilsyn i perioden 1993 til 2005. Statens medieforvaltning het inntil 1994 Nærkringkastingsnemnda.

Medieregisteret[rediger | rediger kilde]

Medieregisteret er et register opprettet og vedlikeholdt av Medietilsynet. Medieregisteret inneholder informasjon om eierforholdene i norske medier, begrenset til dagspresse, radio og TV. Registeret inneholder eieropplysninger for tilsammen 1000 bedrifter, og inneholder også opplysninger om eiernes eiere. Registerets mål er å bidra til større åpenhet og mer kunnskap om medieeierne. Eiere med en eierandel på under fem prosent er vanligvis ikke tatt med i registeret, eller tas med i samleposten «øvrige eiere».

Registeret oppdateres hvert år basert på opplysninger fra mediebedriftene selv.

Tilsyn med markeds- og eierforhold[rediger | rediger kilde]

Medietilsynet fører tilsynet med medieeierskapsloven. Foretak som eier eller driver dagspresse, kringkasting eller elektroniske medier omfattes av loven. Loven begrenser både nasjonalt og regionalt eierskap.[4]

Ingen kan eie eller kontrollere mer enn en tredel av det samlede dagsopplaget for dagspressen, av de samlede seertall for fjernsyn eller av de samlede lyttertall for radio.

Det er ikke tillatt å eie eller kontrollere mer enn 60 prosent av det samlede dagsopplaget av regionaviser og lokalaviser i en medieregion. Norge er inndelt i ti medieregioner:[5]

  1. Medieregion Nord-Norge består av Finnmark, Troms og Nordland, bortsett fra Bindal kommune i Nordland.
  2. Medieregion Trøndelag består av Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag, og dessuten Bindal kommune i Nordland og Rindal kommune i Møre og Romsdal.
  3. Medieregion Nordvestlandet består av Møre og Romsdal bortsett fra Rindal kommune, samt Eid, Hornindal, Selje, Stryn og Vågsøy i Sogn og Fjordane.
  4. Medieregion Vestlandet består av Sogn og Fjordane bortsett fra Eid, Hornindal, Selje, Stryn og Vågsøy kommuner, og Hordaland bortsett fra Bømlo, Sveio og Etne.
  5. Medieregion Sørvestlandet består av Rogaland og Bømlo, Sveio og Etne i Hordaland.
  6. Medieregion Sørlandet består av Aust-Agder og Vest-Agder.
  7. Medieregion Vestviken består av Telemark, Vestfold og Buskerud.
  8. Medieregion Østviken består av Østfold samt Akershus bortsett fra kommunene Asker, Bærum, Nittedal og Nesodden.
  9. Medieregion Innlandet består av Hedmark og Oppland.
  10. Medieregion Stor-Oslo består av Oslo, Asker, Bærum, Nesodden og Nittedal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]