Dorothy Gale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dorothy Gale og hunden Toto i filmen Trollmannen fra Oz (1939).

Dorothy Gale er en fiktiv skikkelse i Oz-universet som først ble introdusert i L. Frank Baums barnebok Trollmannen fra Oz (1900). Dorothy er bokens protagonist som forsøker å komme seg hjem til Kansas etter at hun har havnet i Oz på grunn av en forferdelig storm. På hjemreisen får hun flere venner, men den onde heksa fra Vest gjør sitt beste for å hindre hjemkomsten. I de andre bøkene bestemmer Dorothy seg for å flytte inn i en leilighet i Oz, og hennes bestevenninne Ozma kroner henne til prinsessen av Oz. Dorothy Gale er best kjent i Judy Garlands skikkelse fra filmen Trollmannen fra Oz (1939).

Uttrykket «vennen til Dorothy» (friend of Dorothy) oppsto senere som en eufemisme for homofile menn.[1] Dette var spesielt i bruk under andre verdenskrig, da homofil atferd var forbudt i USA. Det er ukjent hvordan uttrykket ble til, men flere språkforskere har foreslått at det LHBT-vennlige universet i Oz kan være årsaken. Andre mener at uttrykket kommer fra filmen fra 1939, ettersom Judy Garland er et homoikon. I filmen er hun svært hensynsfull til alle som er annerledes.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Leap, William (2003). Speaking in Queer Tongues: Globalization and Gay Language. University of Illinois Press. s. 98. ISBN 0-252-07142-5. 
  2. ^ Brantley, Ben (28. juni 1994). «Why Oz Is a State of Mind In Gay Life and Drag Shows». The New York Times. s. C.1. 
  3. ^ Paglia, Camille (14. juni 1998). «Judy Garland As a Force Of Nature». The New York Times. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]