Skjønnheten og udyret (1946)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjønnheten og udyret
orig. La Belle et la Bête
Generell informasjon
GenreFantasyfilm,[1] dramafilm
Utgivelsesår1946
NasjonalitetFrankrike
Lengde90 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiJean Cocteau,[2][3][4][5] René Clément[4] Rediger dette på Wikidata
ManusJean Cocteau Rediger dette på Wikidata
Basert på
Skjønnheten og udyret (Jeanne-Marie Leprince de Beaumont) Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)André Paulvé
MusikkGeorges Auric Rediger dette på Wikidata
FotoHenri Alekan Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJean Marais,[5] Michel Auclair,[4] Josette Day,[4] Mila Parély[4] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
FilmformatNormalbilde (1,37 : 1)
Farve/s.hvSort/hvitt
Distributør(er)Scalera Film
Premiere(r)1946
UtmerkelserPrix Louis-Delluc (1946)
Eksterne lenker

Skjønnheten og udyret (fransk: La Belle et la Bête, først vist i Norge under tittelen Kvinnen og udyret)[6] er en fransk romantisk eventyrfilm fra 1946. Filmen har også innslag av skrekkelementer og bygger på eventyret av samme navn. Den ble regissert av dikteren og filmskaperen Jean Cocteau, og regnes som en klassiker innen europeisk film og eventyrfilmer generelt.[7][8] Josette Day og Jean Marais spiller hovedrollene, og filmmusikken er komponert av Georges Auric.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Handling[rediger | rediger kilde]

En fattig handelsmann (André) bor sammen med sin sønn Ludovic (Auclair) og tre døtre. To av dem, Félicie (Parély) og Adélaïde (Germon) er ondsinnede og selvopptatt. De utnytter Belle (Day) som om hun var deres tjenestepike. Belle har en beiler, men hun vil ikke gifte seg med ham, siden hun må ta vare på faren.

En dag går kjøpmannen seg bort i skogen og kommer over et merkelig, forlatt slott, Han plukker en rose til Belle, og slottets eier (Marais) dukker opp. Han er halvt menneske og halvt udyr med trolldomsevner. Monsteret dømmer handelsmannen til døden dersom han ikke gir en av døtrene til ham. Belle ofrer seg for faren og drar til slottet, hvor hun oppdager at udyret er svært menneskelig.[9]

Hver aften klokken syv spør Udyret om Belle vil gifte seg med ham, og hver gang avslår hun. Ikke desto mindre opparbeider de to en gjensidig tillit, og Belle får en magisk hanske i presang; den gjør det mulig for henne å besøke faren, som var syknet hen under hennes fravær, men kvikner til når han erfarer at hun blir behandlet godt.

Efterhvert får Belle følelser for Udyret, som blir sykere jo friskere hennes far er, og da han er døden nær, forsøker Belle med alle sine krefter å holde ham i live, men det er forgjeves, siden Udyret ikke er lykkes i å bevise sin kjærlighet for henne.

Samtidig dør hennes forsmådde beiler, og kroppen hans blir forvandlet til Udyrets lik, mens Udyret selv livner til og forvandler seg til en prins med samme ansikt som den nå avdøde beileren. (Alle tre skikkelsene ble spilt av Marais.) Prinsen tar Belle i sine armer og bærer henne til sitt rike, men tilsist innrømmer Belle at hun savner Udyret.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «La belle et la bête». Internet Movie Database (flere språk). Besøkt 5. april 2020. 
  2. ^ «La Belle et la Bête». AlloCiné (fransk). Besøkt 5. april 2020. 
  3. ^ «La bella y la bestia». FilmAffinity (flere språk). Besøkt 5. april 2020. 
  4. ^ a b c d e «Full Cast & Crew». Internet Movie Database (flere språk). Besøkt 5. april 2020. 
  5. ^ a b «Piękna i bestia». Stopklatka (polsk). Besøkt 5. april 2020. 
  6. ^ (no) «Jean Marais» i Store norske leksikon
  7. ^ Bosley Crowther (24. desember 1947). «La Belle et la Bete (1946)» (engelsk). The New York Times. Besøkt 13. juli 2012. «an eminent model of cinema achievement in the realm of poetic fantasy.» 
  8. ^ a b Roger Ebert (26. desember 1999). «La Belle et la Bete (1946)» (engelsk). rogerebert.com. Besøkt 13. juli 2012. «It is one of the most magical of all films.» 
  9. ^ «Beauty and the Beast» (engelsk). FilmAffinity. Besøkt 5. april 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]