Håkon Kyllingmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Håkon Kyllingmark
8684 Håkon Kyllingmark.jpg
Håkon Kyllingmark i 1967.
Foto: Wilhelm Råger/Oslo Museum
Født19. jan. 1915Rediger på Wikidata
HonningsvågRediger på Wikidata
Død12. aug. 2003Rediger på Wikidata (88 år)
SvolværRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, offiser, forretningsdrivendeRediger på Wikidata
Barn Snorre KyllingmarkRediger på Wikidata
Parti HøyreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser
Norges samferdselsminister
12. oktober 1965–17. mars 1971
RegjeringBorten
ForgjengerErik Himle
EtterfølgerReiulf Steen
Norges forsvarsminister
28. august 1963–25. september 1963
RegjeringLyng
ForgjengerGudmund Harlem
EtterfølgerGudmund Harlem
Høyres 2. viseformann
1958–26. april 1970
ForgjengerClaudia Olsen
EtterfølgerLars T. Platou
Stortingsrepresentant
1. januar 1954–30. september 1981
ValgkretsNordland

Per Bortens regjering ble utnevnt 12. oktober 1965 og satt til 17. mars 1971. Bildet viser første statsråd på Slottet 21. oktober 1965. Statsminister Borten (Sp) står foran (fra venstre) forsvarsminister Otto Grieg Tidemand (H), arbeids- og sosialminister Egil Aarvik (KrF), industriminister Sverre Walter Rostoft (H), justis- og politiminister Elisabeth Schweigaard Selmer (H), kommunal- og arbeidsminister Helge Seip (V), handels- og skipsfartsminister Kåre Willoch (H), finans- og tollminister Ole Myrvoll (V), familie- og forbrukerminister Elsa Skjerven (KrF), kirke- og udervisningsminister Kjell Bondevik (KrF, bak Bortens høyre skulder), Oddmund Myklebust (bak Bortens venstre skulder), landbruksminister Bjarne Lyngstad (V), utenriksminister John Lyng (H), samferdselsminister Håkon Kyllingmark (H) og lønns- og prisminister Dagfinn Vårvik (Sp).

Håkon Olai Kyllingmark (1915–2003) var en norsk offiser, disponent og politiker (H). Han var kommune- og fylkespolitiker, stortingsrepresentant i 28 år, Høyres viseformann i tolv år, og bekledde to ulike statsrådposter på 1960-tallet: forsvarsminister og samferdselsminister.

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

I tillegg til middelskoleeksamen i 1931 og handelsskoleeksamen i 1935 gjennomførte han i årene 1933–1934 Hærens artilleriets befalsskole og i 1937 Hærens flyvåpens speiderskole.

Frem til høsten 1939 kombinerte Kyllingmark sine sivile gjøremål som handelsreisende og agent med periodevis tjenestegjøring som vernepliktig offiser. Etter utbruddet av verdenskrigen tjenestegjorde han som løytnant ved Hålogaland flyavdeling (HFA) som sjef for vaktsveiten i Seida under nøytralitetsvernet i Finnmark. Og deretter i aktiv krigsdeltakelse, helt frem til kampene i Nord-Norge ble avsluttet i juni 1940. Allerede fra årsskiftet 1940/41 ble Kyllingmark engasjert i arbeidet med å bygge opp en organisert motstandsbevegelse i Nord-Norge. I 1943 måtte han flykte til Sverige og var derfra med i organiseringen og ledelsen av de militære hjemmestyrkene i Nordland og Troms. Blant de operasjoner han ledet er den relativt ukjente Sepals-operasjonen som innebar planlegging og opprettelse av etterretningsbaser på svensk jord. Han spilte en aktiv rolle i maidagene 1945 for å sikre en mest mulig ordnet overgang fra okkupasjon til fred. Etter frigjøringen gjenopptok han sin agentur- og engrosforretning i Svolvær, samtidig som han fra 1947 til 1953 var distriktssjef i Heimevernet.

Politisk arbeid[rediger | rediger kilde]

Kyllingmarks politiske karriere begynte allerede i 1945, da han ble innvalgt som medlem av bystyret i Svolvær på en borgerlig fellesliste. Han meldte seg nokså snart inn i Høyre og fikk raskt en rekke tillitsverv i Unge Høyre, i Svolvær Høyre og i Nordland Høyre.

Ved stortingsvalget i 1953 ble Håkon Kyllingmark innvalgt på Stortinget fra Nordland fylke, noe som ble begynnelsen på en karriere i storting og regjering som varte helt frem til stortingsvalget i 1981, da han trakk seg tilbake fra aktiv politikk.

Håkon Kyllingmarks navn er først og fremst knyttet til samferdselspolitikken. Med unntak av et par år i sjøfarts- og fiskerikomiteen var han gjennom hele sin tid på Stortinget medlem av samferdselskomiteen. Likevel var det kanskje som samferdselsminister i regjeringen Borten fra 1965 til 1971 at Håkon Kyllingmark ble en kjent samferdselspolitiker. Mest kjent ble han nok for utbyggingen av kortbanenettet, som kom til å revolusjonere norsk luftfart.

Allerede i 1958 ble Håkon Kyllingmark valgt til 2. viseformann i Høyre, en posisjon han hadde helt frem til 1970. Deretter var han i mange år medlem av Høyres sentralstyre. I 1958 ble han også valgt til medlem av Høyres gruppestyre. I perioden 1973–1981 var han nestformann i stortingsgruppen.

Som en av Høyres mest sentrale politikere var det ikke overraskende at John Lyng utpekte Håkon Kyllingmark som en av Høyres statsråder ved regjeringsdannelsen i 1963, og det var heller ikke overraskende at Kyllingmark med sin krigserfaring og sin militære bakgrunn da fikk ansvaret for Forsvarsdepartementet.

Tillitsverv[rediger | rediger kilde]

Håkon Kyllingmark var engasjert på en rekke områder, og det er umulig å liste opp hans mange tillitsverv innenfor handelsnæringen, idretten og Røde Kors. Det er heller ikke mulig å gi en dekkende oversikt over hans mange offentlige verv, men det bør nevnes at han i en årrekke var styreformann i Kommunalbanken, at han var medlem av representantskapet i Norges Bank og andre varamedlem (1982–1987) til Den Norske Nobelkomite, og at han i en årrekke hadde sentrale verv i Det Norske Luftfartselskap og i SAS.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Håkon Kyllingmark var høyt dekorert for sin krigsinnsats. Han fikk blant annet St. Olavsmedaljen med ekegren to ganger[1][2] og mottok Deltagermedaljen med rosett. Han ble tildelt USAs Frihetsmedalje, Frankrikes Croix de Guerre med palme og Storbritannias King's Commendation for Brave Conduct.[3]

I 1985 ble Kyllingmark utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden for samfunnsnyttig innsats. Han ble tildelt Heimevernets fortjenstmedalje og Kong Haakon VIIs 100-årsmedalje.[3]

Kyllingmark mottok i 1968 Petter Dass-medaljen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 203.
  2. ^ Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren. Oslo: Grøndahl Dreyer. 1995. s. 203. ISBN 8250421906. 
  3. ^ a b c «Kyllingmark, Håkon (1915–2003)», Stortinget.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]