Nils Hønsvald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nils Hønsvald, norsk pressemann og politiker, på talerstolen i møte i storsalen i Samfunnshuset i Oslo.

Nils Hønsvald (født 4. desember 1899 i Horten, død 24. november 1971) var en norsk avisredaktør og Ap-politiker.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Under krigen var Hønsvald aktiv i motstandsarbeidet, og redaktør for den illegale avisen Giv akt. Han ble arrestert og satt fengslet både i 1941 og 1944.

Hønsvald var forsyningsminister i Einar Gerhardsens andre regjering fra 1948 til 1950. Han var medlem av Stortinget fra 1945 til 1969. Hønsvald var president i Lagtinget 1961–1965 og president i Odelstinget 1965–1969. Fra 1955 til 1964 var han parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Nils Hønsvald var redaktør av Østfold Arbeiderblad i perioden fra 1927 til 1929 og redaktør av Sarpsborg Arbeiderblad fra 1929 til 1969.

Den Hønsvaldske parlamentarisme[rediger | rediger kilde]

«Den Hønsvaldske parlamentarisme» ble et begrep i norsk politikk etter at Stortinget i 1961 debatterte den såkalte Cuba-saken. I 1958 hadde regjeringen sagt ja til en våpen- og ammunisjonsleveranse til Cuba, til tross for den spente situasjonen i landet. En medvirkende årsak var at leveransen ville bremse den vanskelige økonomiske utviklingen ved Raufoss Ammunisjonsfabrikker. Maktskiftet på Cuba skjedde etter at våpnene var sendt fra Norge, og førte til at våpnene havnet i hendene på Fidel Castros opprørsstyrke, istedenfor til Fulgencio Batistas militære styrker som hadde bestilt våpenleveransen.

Da saken ble tatt opp i Stortinget tok justisminister Jens Haugland på vegne av regjeringen raskt selvkritikk for at det var gjort en feil, og at leveransen var i strid med retningslinjene om at våpen ikke skulle sendes til land som er innblandet i borgerkrig.

De borgerlige partiene valgte likevel å sette frem et mistillitsforslag mot regjeringen. Det var i denne debatten Nils Hønsvald som Arbeiderpartiets gruppefører sa:

Sitat Det vil neppe noen gang hende at noen representant for Arbeiderpartiet stemmer for et borgerlig mistillitsforslag rettet mot sitt eget partis regjering. Hvis Arbeiderpartiet av en eller annen grunn ønsker regjeringsskifte eller endring i Regjeringens sammensetning, fremmes dette ønske på annen måte enn ved åpent mistillitsvotum i Stortinget. Sitat
– Nils Hønsvald under debatten om «Cuba-saken» 11. mars 1959

De borgerlige partiene reagerte skarpt mot «Den Hønsvaldske parlamentarisme» og mente at Arbeiderpartiet med dette viste maktarroganse ved å heve seg over Stortinget.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Stortingets biografi

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]