Thorbjørn Berntsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thorbjørn Berntsen
Thorbjørn Berntsen 2007 04 19.jpg
Thorbjørn Berntsen. Folkets Hus i Oslo 2007
Foto: Harry Wad
Født13. april 1935[1]Rediger på Wikidata (85 år)
AkerRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, rørleggerRediger på Wikidata
Parti ArbeiderpartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Den norske friluftslivprisen (2004), Bypatrioten (2006)Rediger på Wikidata

Thorbjørn Berntsen (født 13. april 1935 i Aker kommune) er norsk tidligere politiker (Ap). Han var i en årrekke stortingsrepresentant, og var også miljøvernminister 19901997.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Som miljøvernminister ble Berntsen kjent som en arg motstander av det britiske kjernefysiske reprosesseringsanlegget Sellafield. Det vakte internasjonal oppsikt da han kalte sin britiske kollega John Gummer en «drittsekk» i forbindelse med en disputt om sur nedbør og Sellafield-anlegget. Berntsen kom med karakteristikken på norsk, men uttalelsen ble av engelske aviser oversatt som «John Gummer is the biggest shitbag I have ever met».

Han var stortingsrepresentant fra 1977 til 1997, men møtte allerede som vararepresentant i 1971. Han ble nestleder i Ap i 1989.

Før politikken jobbet Berntsen som skipsrørlegger i Nylands verksted i 19511966, og er en av få sentrale Ap-politikere i nyere tid som har bakgrunn som industriarbeider.

Berntsen har også vært hovedmannen bak den arbeidsmiljøloven Norge har i dag. På bakgrunn av dette har han fått tittelen «arbeidsmiljølovens far».

Annet[rediger | rediger kilde]

Berntsen ble i løpet av sin politiske karriere kjent for en rekke «friske utspill». Blant annet vakte det oppsikt i mediene da han i 2002 uttalte «... at noen har truet seg til å danse med Anniken Huitfeldt på et fylkespartimøte - den personen må ha vært jævla full».[2] Feiden mellom han og Huitfeldt ble avsluttet kort tid etter.

I 2006 ble han tildelt æresprisen «Bypatrioten» av Oslo Byes Vel.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Trond Hansen, Stein Bjørge, Yngve Hågensen og Thorbjørn Berntsen: Stemmer fra jernalderen, Schibsted Oslo 2005
  • Berntsen, Thorbjørn: Klar tale. Fra dokk til ting, Oslo 1988
  • Berntsen, Thorbjørn: Atomvåpen og usikkerhetspolitikk, Tiden Oslo 1980

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tor Edvin Dahl: "Bygutten som var fra landet" (intervju med Torbjørn Berntsen), i Tor Edvin Dahl: Oslo – barndommens by, Gyldendal Oslo 2000

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)