Berte Rognerud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Berte Rognerud
Født29. mars 1907Rediger på Wikidata
Østre TotenRediger på Wikidata
Død27. jan. 1997Rediger på Wikidata (89 år)
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti HøyreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Stortingsrepresentant
1954–1973
ValgkretsOslo

Berte Rognerud (født 29. mars 1907Østre Toten, død 27. januar 1997) var en norsk politiker (H). Hun satt på Stortinget for Oslo fra 1954 til 1973.

Berte Rognerud var arbeidstakerorganisasjonen Delta sin første kvinnelige leder. Hun ledet daværende Kommunale Funksjonærers Landsforbund (KFL) i perioden 1952 - 1962. Hun var en pioner i ei tid da de fleste kvinner var husmødre.

Rognerud var utdannet med Vinterlandbruksskolen (1928) og fra Statens kvinnelige industriskole (1928). Mesteparten av sitt yrkesaktive liv arbeidet hun som bestyrer ved Oslo arbeidskontors landbruksavdeling.

Ved siden av stortingsplassen hadde Rognerud en rekke tillitsvev i Høyre-systemet. Hun var blant annet medlem i arbeidsutvalget 1958–1975 og leder for Høyrekvinners Landsforbund 1966–1975.

1936 ble Rognerud ansatt som avdelingsbestyrer i landbruksavdelingen ved Oslo arbeidskontor, som eneste kvinnelige søker blant 110 menn.[trenger referanse]

Berte Rognerud var en av de første kvinnesakskvinner på Stortinget. Som yrkesaktiv fra ungdommen av var hun en pioner også i arbeidslivet.

Mase-Berte

I politikken fikk hun tidlig klengenavnet «Mase-Berte», fordi hun aldri gav opp kampen for det hun trodde på.[trenger referanse] Opprinnelig var nok ikke tilnavnet bare positivt ment, men det ble en hedersbetegnelse.[trenger referanse] Det sier noe om hennes posisjon at hun bare ble tiltalt som Berte – lenge før det ble vanlig å bruke fornavn på politiske ledere.[trenger referanse]

Berte Rognerud var en av de fremste forkjempere for lov om barnehager og skattefradrag for hjelp i hjemmet. Dette var viktige bidrag til at kvinner kunne kombinere omsorgsrollen med en yrkesaktiv karriere utenfor hjemmet.

I alle år utviste Berte Rognerud et sterkt engasjement for organisasjonsarbeid og organisasjonsfrihet. Derfor ble tillitsvervene mange.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]