Liste over stortingsrepresentanter 1981–1985

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mandatfordelingen etter Stortingsvalget 1981.

██ SV

██ Arbeiderpartiet

██ Senterpartiet

██ Kristelig Folkeparti

██ Venstre

██ Høyre

██ Fremskrittspartiet

Liste over stortingsrepresentanter 1981–1985 omfatter alle som ble valgt til stortingsrepresentanter for perioden 1981 til 1985, og deres fast møtende vararepresentanter.[1][2][3]

Mannshode i halvprofil
Kåre Willoch var statsminister i denne perioden.

Stortingsvalget 1981 endte med at de 155 representantplassene på Stortinget ble fordelt med 66 (65 før omvalget) til Arbeiderpartiet (Ap), 53 (54 før omvalget) til Høyre, 15 til Kristelig Folkeparti (KrF), 11 til Senterpartiet, 4 til Sosialistisk Venstreparti, 4 til Fremskrittspartiet (Frp) og 2 til Venstre. Det var omvalg i Buskerud og Troms.[4] Omvalget førte til at Ap vant en plass i Buskerud på bekostning av Høyre.

Etter valget ble Gro Harlem Brundtlands første regjering (Ap) avløst av Kåre Willochs regjering (H; fra 1983 H, Sp, KrF). Per Hysing-Dahl var stortingspresident i denne perioden.

Aust-Agder[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Osmund Faremo Ap
Astrid Gjertsen Høyre Statsråd i regjeringen Willoch. Tore A. Liltved møtte
Johannes Vågsnes KrF
Brit Hoel Ap

Vest-Agder[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Tore Austad Høyre Statsråd i regjeringen Willoch (til 8. juni 1983), Bjørn Stordrange møtte
Engly Lie Ap
Harald Synnes KrF
Ole Frithjof Klemsdal Høyre
Sigurd Verdal Ap

Akershus[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Jo Benkow Høyre
Einar Førde Ap
Rolf Presthus Høyre Statsråd i regjeringen Willoch, Eva R. Finstad møtte
Helen Bøsterud Ap
Kaci Kullmann Five Høyre
Thor-Eirik Gulbrandsen Ap
Carl Fredrik Lowzow Høyre
Terje Granerud Ap
Jan Petersen Høyre
Fridtjof Frank Gundersen Frp (uavh.)

Buskerud[rediger | rediger kilde]

Valgresultat før omvalget

Det var omvalg i Buskerud og Troms på grunn av feil ved valgoppgjøret.[4] Omvalget ble gjennomført i desember; i Buskerud førte det til at Ap fikk ett ekstra mandat, mens Høyre mistet ett mandat.

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Erik Dalheim Ap
Mona Røkke Høyre Medlem av regjeringen Willoch, Øivin Skappel Fjeldstad møtte
Kirsti Kolle Grøndahl Ap
Hans E. Strand Høyre
Olaf Øen Ap
Hallgrim Berg Høyre
Johan Buttedahl Senterpartiet Valgt på fellesliste Senterpartiet/Venstre.
Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Erik Dalheim Ap
Mona Røkke Høyre Statsråd i regjeringen Willoch, Hallgrim Berg møtte
Kirsti Kolle Grøndahl Ap
Hans E. Strand Høyre
Olaf Øen Ap
Johan Buttedahl Senterpartiet
Aase Moløkken Ap

Finnmark[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Oddvar J. Majala Ap
Thor Listau Høyre Statsråd i regjeringen Willoch, Steinar Eriksen møtte
Per A. Utsi Ap
Oddrunn Pettersen Ap

Hedmark[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Odvar Nordli Ap
Kjell Magne Fredheim Ap
Christian Erlandsen Høyre
Kjell Borgen Ap
Ragnhild Queseth Haarstad Senterpartiet Valgt på fellesliste Senterpartiet/KrF/Venstre
Anne-Lise Bakken Ap
Sigbjørn Johnsen Ap
Johan C. Løken Høyre Statsråd i regjeringen Willoch (til 8. juni 1983), Åse-Marit Dobloug møtte

Hordaland[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Per Hysing-Dahl Høyre
Arne Nilsen Ap
Håkon Randal Høyre
Asbjørn Haugstvedt KrF Statsråd i regjeringen Willoch (fra juni 1983). Svein Alsaker møtte.
Hallvard Bakke Ap
Inger-Lise Skarstein Høyre
Grete Knudsen Ap
Arne Skauge Høyre Statsråd i regjeringen Willoch (til juni 1983). Brita Borge møtte.
Hans Olav Tungesvik KrF
Bjørn Erling Ytterhorn Frp
Arne Alsåker Spilde Høyre
Aksel Fossen Ap
Sverre Helland Senterpartiet
Kjellbjørg Lunde SV
Mons Espelid Venstre

Møre og Romsdal[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Arve Berg Ap
Oddbjørn Langlo Høyre
Kjell Magne Bondevik KrF Statsråd i regjeringen Willoch (fra juni 1983). Kjell Furnes møtte.
Mary Eide Ap
Anders Talleraas Høyre
Arnold Weiberg-Aurdal Senterpartiet
Aslaug Fredriksen KrF
Rikard Olsvik Ap
Inger Koppernæs Høyre Statsråd i regjeringen Willoch (til juni 1983). Gunvor Aronsen møtte.
Hans Hammond Rossbach Venstre

Nordland[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Eivind Bolle Ap
Petter Thomassen Høyre
Ragna Berget Jørgensen Ap
Elsa Kobberstad Høyre
Bjarne Mørk-Eidem Ap
Karl Ingebrigtsen Ap
Odd With KrF
Hanna Kvanmo SV
Hans Svendsgård Høyre
Peter Angelsen Senterpartiet
Åshild Hauan Ap
Harry Danielsen Høyre

Oppland[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Liv Andersen Ap
Haakon Blankenborg Ap
Harald U. Lied Høyre
Lars Velsand Senterpartiet Valgt på fellesliste Senterpartiet/Venstre.
Åge Hovengen Ap
Kristine Rusten Ap
Kristian Lund Høyre

Oslo[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Kåre Willoch Høyre Statsminister i regjeringen Willoch. Annelise Høegh møtte.
Gro Harlem Brundtland Ap
Wenche Lowzow Høyre
Reiulf Steen Ap
Jan P. Syse Høyre Statsråd i regjeringen Willoch (fra sept 1983). Børre Rognlien møtte.
Thorbjørn Berntsen Ap
Lars Roar Langslet Høyre Statsråd i regjeringen Willoch. Børre Rognlien/Sveinung Lunde møtte.
Carl I. Hagen Frp
Stein Ørnhøi SV
Sissel Rønbeck Ap
Grethe Værnø Høyre
Per Ditlev-Simonsen Høyre
Knut Frydenlund Ap
Kåre Kristiansen KrF Statsråd i regjeringen Willoch (fra juni 1983). Eleonore Bjartveit møtte.
Per-Kristian Foss Høyre

Rogaland[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Sverre Mauritzen Høyre
Gunnar Berge Ap
Marit Løvvig Høyre
Jakob Aano KrF
Gunn Vigdis Olsen-Hagen Ap
Claus Egil Feyling Høyre
Jens Marcussen Frp
Hans Frette Ap
Knut Haus KrF
Ole Gabriel Ueland Senterpartiet

Sogn og Fjordane[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Kåre Øvregard Ap
Lars Lefdal Høyre
Per J. Husabø KrF
Kjell Opseth Ap
Ambjørg Sælthun Senterpartiet

Telemark[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Finn Kristensen Ap
Sven T. Falck Høyre
Ingeborg Botnen Ap
Kjell Bohlin Ap
Jørgen Sønstebø KrF
Torstein Tynning Høyre

Troms[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Asbjørn Sjøthun Ap
Arnljot Norwich Høyre
Rolf Nilssen Ap
Margit Hansen-Krone Høyre
Ranja Hauglid Ap
Per Aas KrF

Nord-Trøndelag[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Guttorm Hansen Ap
Johan J. Jakobsen Senterpartiet Valgt på fellesliste Senterpartiet/KrF. Statsråd i regjeringen Willoch (fra juni 1983). Eli Arnstad møtte.
Inger Lise Gjørv Ap
Gunnar Vada Høyre
Roger Gudmundseth Ap
Reidar Due Senterpartiet Valgt på fellesliste Senterpartiet/KrF.

Sør-Trøndelag[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Liv Aasen Ap
Magnar G. Huseby Høyre
Jostein Berntsen Ap
Hermund Eian Høyre
Kjell Helland Ap
Gunvor Schnitler Høyre
Johan Syrstad Senterpartiet
Marit Rotnes Ap
Jens P. Flå KrF
Arent M. Henriksen SV

Vestfold[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Thor Knudsen Høyre
Astrid Murberg Martinsen Ap
Karen Sogn Høyre
Alf Martin Bjørnø Ap
Morten Steenstrup Høyre
Ernst Wroldsen Ap
Ingrid I. Willoch Høyre

Østfold[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Ingvar Bakken Ap Døde juni 1982. Åsa Solberg Iversen møtte.
Svenn Stray Høyre Statsråd i regjeringen Willoch. Bente Bakke møtte.
Liv Stubberud Ap
Georg Apenes Høyre
Tom Thoresen Ap
Odd Holøs KrF
Gunnar Skaug Ap
Sigurd Holemark Høyre

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Innvalgte fra 1945 -». Stortinget (norsk). 10. juni 2008. Besøkt 6. januar 2020. 
  2. ^ Torp, Olaf Chr. (1982). Stortinget i navn og tall 1981–1985. Universitetsforlaget. ISBN 8200059987. 
  3. ^ Torp, Olaf Chr. (1986). Stortinget i navn og tall 1985–1989. Universitetsforlaget. ISBN 8200181383.  Har oppsummerende referat om hvem som møtte fra hvert valgdistrikt i forrige periode.
  4. ^ a b Om en ny valglov. Universitetsforlaget. 1982. s. 77. ISBN 8200707350.