Liste over stortingsrepresentanter 1973–1977

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mandatfordelingen etter Stortingsvalget 1973

██ Sosialistisk Valgforbund

██ Arbeiderpartiet

██ Sp

██ KrF

██ Venstre

██ Det Nye Folkepartiet

██ Høyre

██ Anders Langes Parti

Liste over stortingsrepresentanter 1973–1977 omfatter alle som ble valgt til stortingsrepresentanter for perioden 1973 til 1977, og deres fast møtende vararepresentanter.[1][2][3]

Portrett av mann i dress
Guttorm Hansen var stortingspresident i denne perioden og i neste periode.

Stortingsvalget 1973 endte med at de 155 representantplassene på Stortinget ble fordelt med 62 til Arbeiderpartiet (Ap), 29 til Høyre, 21 til Senterpartiet (Sp), 20 til Kristelig Folkeparti (KrF), 16 til Sosialistisk Valgforbund (SV), 4 til Anders Langes Parti (ALP), 2 til Venstre og 1 til Det Nye Folkepartiet (DNF).

Etter valget ble Lars Korvalds regjering (KrF, Sp, V) avløst 16. oktober 1973 av Trygve Brattelis andre regjering (A). Trygve Bratteli ble 15. januar 1976 erstattet som statsminister av Odvar Nordli som dannet Odvar Nordlis regjering (A). Guttorm Hansen (A) var stortingspresident i denne perioden og i neste periode.

Aust-Agder[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Osmund Faremo Ap
Johannes Vågsnes KrF
Astrid Gjertsen Høyre
Thor Lund Ap

Vest-Agder[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Engly Lie Ap
Toralf Westermoen KrF
Kolbjørn Stordrange Høyre
Odd Lien Ap
Ragnar Udjus Sp

Akershus[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Sonja Ludvigsen Ap Statsråd i regjeringen Bratteli II fra 16. oktober 1973. Døde 12. juli 1974. Thor-Eirik Gulbrandsen Mykland møtte.
Jo Benkow Høyre
Thor Gystad Ap
Torild Skard SV
Rolf Presthus Høyre
Tønnes Andenæs Ap Døde 22. februar 1975. Svein Gunnar Morgenlien møtte
Bjørn Unneberg Sp
Egil Aarvik KrF
Erik Gjems-Onstad ALP
Gerd Kirste Høyre

Buskerud[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Ragnar Christiansen Ap Statsråd i regjeringen Nordli fra 15. januar 1976; Olaf Øen møtte
Tor Oftedal Ap
Olaf Knudson Høyre
Kåre Øistein Hansen SV
Gunnar Hvashovd Ap
Erland Steenberg Sp
Gunnar Johnsen Høyre

Finnmark[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Valter Gabrielsen Ap
Annemarie Lorentzen Ap Statsråd i Bratteli II og regjeringen Nordli; Per A. Utsi møtte.
Tor Henriksen SV
Thor Listau Høyre

Hedmark[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Odvar Nordli Ap Statsminister (fra 15. januar 1976), Sigbjørn Johnsen møtte
Lars Holen Ap
Johan Østby Sp Valgt på fellesliste Sp/KrF/Venstre.
Kjell Magne Fredheim Ap
Reidar T. Larsen SV
Else Repål Ap
Lars T. Platou Høyre
Ottar Landfald Sp Valgt på fellesliste Sp/KrF/Venstre.

Hordaland[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Harry Hansen Ap
Sverre L. Mo KrF
Per Hysing-Dahl Høyre
Arne Nilsen Ap
Einar Nyheim SV
Bergfrid Fjose KrF
Sigrid Utkilen Høyre
Sverre Helland Sp
Margit Tøsdal Ap
Ole Myrvoll DNF
Harald Slettebø ALP
Georg Johan Jacobsen Ap
Asbjørn Haugstvedt KrF
Håkon Randal Høyre
Aksel Fossen Ap

Møre og Romsdal[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Alv Jakob Fostervoll Ap Statsråd i regjeringen Bratteli II (fra 16. oktober 1973 til 15. januar 1976), Oskar Edøy møtte.
Odd Vigestad KrF
Arnt Gudleik Hagen Sp
Arve Berg Ap
Hans Hammond Rossbach Venstre
Kjell Magne Bondevik KrF
Oddbjørn Sverre Langlo Høyre
Arnold Weiberg-Aurdal Sp
Kåre Stokkeland Ap
Ola Langset SV

Nordland[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Rolf Hellem Ap
Eivind Bolle Ap Statsråd i Bratteli II og regjeringen Nordli; Eindride Sommerseth møtte.
Willy Arne Wold Sp
Hanna Kvanmo SV
Odd With KrF
Håkon Kyllingmark Høyre
Bjarne Mørk-Eidem Ap
Per Karstensen Ap
Kåre Rønning Sp
Odin Hansen SV
Karl Sverre Klevstad KrF
Anne-Lise Steinbach Ap

Oppland[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Thorstein Treholt Ap Statsråd i regjeringen Bratteli II (til 15. januar 1976), Åge Hovengen møtte.
Liv Andersen Ap
Ola O. Røssum Sp Valgt på fellesliste Sp/Venstre.
Per Mellesmo Ap
Bodil Finsveen Sp Valgt på fellesliste Sp/Venstre.
Rolf Furuseth Ap
Harald U. Lied Høyre

Oslo[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Trygve Bratteli Ap Statsminister i Trygve Brattelis andre regjering (fra 16. oktober 1973 til 15. januar 1976), Thorbjørn Berntsen møtte.
Kåre Willoch Høyre
Aase Lionæs Ap
Karin Hafstad Høyre
Finn Rudolf Gustavsen SV
Gunnar Alf Larsen Ap
Paul Thyness Høyre
Kåre Kristiansen KrF
Haldis Havrøy Ap
Anders Lange ALP Døde i 1974. Carl I. Hagen overtok stortingsplassen
Berit Ås SV
Lars Roar Langslet Høyre
Einar Førde Ap
Jan P. Syse Høyre
Knut Frydenlund Ap Statsråd i Bratteli II og regjeringen Nordli; Elsa Rastad Bråten/Thorbjørn Berntsen møtte.

Rogaland[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Gunnar Berge Ap
Jakob Aano KrF
Lauritz Bernhard Sirevaag Høyre
Geirmund Ihle Ap
Karl Aasland Sp
Knut Haus KrF
Berge Furre SV
Erling Erland ALP
Edvard Magnus Edvardsen Ap
Kristin Lønningdal Høyre

Sogn og Fjordane[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Sverre Johan Juvik Ap
John Austrheim Sp
Knut Myrstad KrF
Oddleif Fagerheim Ap
Ambjørg Sælthun Sp

Telemark[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Aslak Versto Ap
Finn Kristensen Ap
Arne Kielland SV
Jørgen Sønstebø KrF
Hallvard Eika Venstre Valgt på fellesliste Sp/Venstre.
Torstein Tynning Høyre

Troms[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Asbjørn Sjøthun Ap
Johannes Gilleberg Sp Valgt på fellesliste Sp/Venstre.
Kirsten Myklevoll Ap
Martin Buvik Høyre
Ottar Brox SV
Per Almar Aas KrF

Nord-Trøndelag[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Guttorm Hansen Ap
Johan A. Vikan Sp Valgt på fellesliste Sp/Venstre.
Johan Støa Ap Døde i september 1973, Steiner Kvalø møtte i hele perioden.
Johan J. Jakobsen Sp Valgt på fellesliste Sp/Venstre.
Ottar Gravås KrF Valgt på fellesliste Høyre/KrF.
Johnny Stenberg Ap

Sør-Trøndelag[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Liv Aasen Ap
Roald Åsmund Bye Ap
Otto Lyng Høyre
Kai Øverland SV Døde 27. august 1975. Aud Gustad møtte deretter.
Per Borten Sp
Kjell Helland Ap
Jens P. Flå KrF
Hermund Eian Høyre
Rolf Fjeldvær Ap
Arent M. Henriksen SV

Vestfold[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Astrid Murberg Martinsen Ap
Odd Vattekar Høyre
Petter Furberg Ap
Torgeir Andersen Høyre
Aslaug Fadum Sp Valgt på fellesliste Sp/Venstre.
Åge Ramberg KrF
Alf Martin Bjørnø Ap

Østfold[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Kommentarer/Suppleanter
Ingvar Bakken Ap
Arvid Johanson Ap
Svenn Stray Høyre
Lars Korvald KrF Statsminister (til 16. oktober 1973), Odd Holøs møtte.
Liv Stubberud Ap
Otto Hauglin SV
Anton Skulberg Sp
Thorbjørn Kultorp Ap

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Innvalgte fra 1945 -». Stortinget (norsk). 10. juni 2008. Besøkt 6. januar 2020. 
  2. ^ Torp, Olaf Chr. (1978). Stortinget i navn og tall 1977–1981. Universitetsforlaget. ISBN 8200051900.  Har oppsummerende referat om hvem som møtte fra hvert valgdistrikt i forrige periode.
  3. ^ Torp, Olaf Chr. (1974). Stortinget : høsten 1973 - våren 1977. Universitetsforlaget. ISBN 8200032205.