Hopp til innhold

Lamu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gamlebyen i Lamu
   UNESCOs verdensarv   
LandKenyas flagg Kenya
StedKystprovinsen
Innskrevet2001
Kriterium II, IV, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 1055
Lamu ligger i Kenya
Lamu
Lamu (Kenya)

Lamu er en øy, en by og et fylke i Kenya. For fylke se Lamu fylke.

Øya Lamu[rediger | rediger kilde]

Den 12 kilometer lange øya like utenfor kysten av Kenya i Det indiske hav omtrent 250 kilometer fra Mombasa. Det er en del av det østafrikanske landet Kenya.

Øya ligger tett opp mot grensen til Somalia, urolighetene i Somalia har i perioder ført til at turister ikke blir anbefalt å reise til Lamu.

Øya har ca. 20 000 innbyggere, det omfatter Lamu by og også de mindre landsbyene på øya, Shela, Matondoni og Kipangani. Det er ingen biler på øya, men over 2000 esler.

På begynnelsen av 1970-årene var Lamu et populært feriested for musikkartister som Mick Jagger.

Senere kjøpte mange kongelige, aristokrater og kjendiser som Kate Moss, prinsesse Caroline av Monaco og Sting feriehus på Lamu.[1]

Lamu flyplass ligger ikke på øya Lamu men på naboøya Manda. Flyplassen var en liten flyplass med daglige ruteflyvninger, men etter at arbeidet med Lamu Port-South Sudan-Ethiopia-Transport (se eget kapitel) ble påbegynt er flyplassen utvidet. Fra flyplassen på Manda må man ta bagasjen på gamle vogner/traller ned til kaien og båt over til Lamu.

På naboøya Manda drives et prosjekt for bevaring av havskilpaddene som legger egg på en strand på øya.

Lamu by[rediger | rediger kilde]

Byen Lamu er en havneby og administrasjonssenter for Lamu fylke, og tidligere for Lamudistriktet, som tilhørte Kystprovinsen. Byen ligger på østsiden av øya.

Lamu ble grunnlagt i det 12. århundre. Lamu er en av de lengst etablerte og best bevarte gjenværende bosetningene i Swahili-tradisjonen i Øst-Afrika som gjenstår i dag. Øya har kontinuerlig vært bebodd i over syv hundre år, og er fortsatt et viktig sentrum i Øst-Afrika

Gamlebyen i Lamu er blant den eldste bevarte bebyggelsen i swahilisk arkitektur i Øst-Afrika. Denne havnebyen ble etablert av arabiske sjøfarende handelsmenn en gang mellom 800- og 1200-tallet (selve ordet swahili kommer av arabernes ord for kyst: sahil). Lamu var en uavhengig bystat inntil 1506, da den ble erobret og okkupert av portugiserne, som ville ha kontroll over handelen i Indiahavet.

Kart over Lamu

I 1698 ble byen, etter eget ønske, underlagt sultanen av Oman, og fikk igjen økt betydning som handelsstad. Fra 1890 kom byen gradvis under britisk kolonikontroll. Etter at britene bygget jernbane på det østafrikanske fastlandet i 1901 og flyttet koloniadministrasjonen til Nairobi mistet lamu gradvis sin betydning. Samtidig innebar dette at den gamle arkitekturen ble bevart. Fra 1963 var Lamu en del av det frie Kenya, og byen fikk tidlig oppmerksomhet som kulturvernobjekt. Den første UNESCO-finansierte kulturarvregistreringen skjedde i 1974, og fra 1983 var Lamu et nasjonalt minnesmerke. Gamlebyen ble verdensarvområde i 2001.[2]

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Byen har en variert befolkning, etnisk og religiøst sett. Den var lenge et senter for slavehandelen, slaveri var faktisk tillatt inntil 1907. Samtidig var byen del av de viktigste handelsrutene for arabiske handelsmenn, noe som sammen med Oman-perioden har gjort det muslimske innslaget i byen betydelig.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Lamu by

De fleste verneverdige historiske bygningene er fra 1700-tallet. Byen er bygget av korallsten og mangrovetre. Blokker av korallsten hugges ut på naboøya Manda og fraktes til Lamu med dhower.

Fra havna i Lamu
Riyadha-moskeen

Ettersom gatene er smale er det verken mulig eller tillatt å bruke bil her. Transport med esler og eselkjerrer er vanlige.

Byen har flere museer: Lamu museum; et museum for swahilikulturen og et postmuseum. Viktige historiske bygninger i byen er

·       Lamu Fort, bygget mellom 1813 og 1821 av sultan Seyyid Said Ibn Sultan-al-Busaidi, som følge av byens rivalisering med Mombasa.

·       Mnarani-moskéen

·       Riyadha-moskéen: Habib Salih, fra Hadramaut i Jemen bosatte seg i Lamu i 1880-årene. Han ble en respektert og betydelig religiøs lærer, og rundt hans virksomhet ble Riyadha-moskeen bygget i 1900. Etter hans død i 1935 har sønnene videreført madrassaen, og byen er av denne grunn vert for en årlig islamsk festival, og regnes som et viktig muslimsk lærested.

Shela[rediger | rediger kilde]

Shela er en landsby ca. 3,2 km sør for Lamu by. Opprinnelsen til landsbyen er ukjent, men ifølge tradisjonen bosatte folk fra den nærliggende øya Manda der. I 1813 forsøkte eliten på øya Pate, alliert med Mazrui-klanen fra Oman, å overta Lamu i slaget ved Shela. Dette forsøket mislyktes totalt, og Pates nederlag ved Shela signaliserte fremveksten av Lamu som den ledende makten i øygruppen. Shelas gullalder var fra 1829 til 1857, da 5 av de 6 moskeene ble bygget. Det er spesielt kjent for fredagsmoskeen. En 3D-dokumentasjon basert på laserskanning utført av Zamani-prosjektet i Shela-moskeen (fredagsmoskeen) ble utført i 2006, se den her

Shela er nå et sentrum for turisme på øya, med flere gjestehus langs kysten. Shela er også stedet hvor du finner de mest spektakulære strendene på øya Lamu, strendene ble skadet under tsunamien forårsaket av jordskjelvet i Det indiske hav i 2004. Områdets kystlinje med sin rene hvite sand, tradisjonelle dhows og fine natur utgjør en skarp kontrast til Lamu by som mangler en strand og fungerer som en relativt travel gammeldags havn.

Matondoni[rediger | rediger kilde]

Matondoni er kjent for bygging og reparasjon av dhower, og ligger på nordvest-kysten av øya, 7,3 km vest for Lamu by. Med den økende bruken av motorbåter begynner produksjonen av dhower å avta. Nå blir det laget mindre dhower for fiske etter mindre fisk. Det bor flere hundre mennesker i landsbyen Matondoni; de innfødte bor i hytter av leire med stråtak. Landsbyen har en moderne brygge.

Shela

Kipungani[rediger | rediger kilde]

Kipungani er en liten landsby på sørvest-kysten av øya. Med de hvite sandstrendene er denne landsbyen en populær turistattraksjon. Mens de oppholder seg i landsbyen Kipungani, får turister muligheten til å delta i aktiviteter som snorkling, havfiske og vandre i landsbyen for sightseeing. Lokalbefolkningen lager stråmatter, kurver, hatter og kifumbu (flettet sil), som brukes til å presse melk fra moset kokosnøtt.

Shela

Byggingen av Øst-Afrikas største havn[rediger | rediger kilde]

Lamu Port-South Sudan-Ethiopia-Transport (LAPSSET) korridorprosjekt, er et transport- og infrastrukturprosjekt (havner, rørledninger, veier, jernbaner) i Kenya som når det er fullført, vil være landets andre transportkorridor. Som navnet sier er det en transportkorridor fra Sudan - Etiopia til en ny stor havn i Lamu. Kenyas forrige transportkorridor er Mombasa - Uganda transportkorridor som går gjennom Nairobi.

Noen grunnleggende LAPSSET-infrastruktur er bygget, blant annet en politistasjon og havnekontor i Lamu og forlengelse av Lamu flyplass sin rullebane (senere skal en ny stor flyplass bygges inne på fastlandet) og bygging av de første kaiene ved Lamu Port ble fullført 2019.

Stranden ved Shela er 3,2 km lang

Det nye kaiområdet ligger ikke på øya Lamu men inne på fastlandet nord for øya.

Når kaiområdet er ferdig vil det ha et areal 10 ganger så stort som øya Lamu. I tillegg kommer infrastruktur som flyplass og veier, og boligområdet for alle som skal arbeide der.

Prosjektet har fra starten av vært meget omstridt, og det er vel ennå ikke sikkert at det vil bli fullført.

LAPSSET

Mordene i 2022[rediger | rediger kilde]

Lamu ligger tett opp mot grensen til Somalia, urolighetene i Somalia har i perioder ført til at turister ikke blir anbefalt å reise til Lamu.

Den 3. januar 2022 ble seks menn angrepet og drept. En av mennene ble knivstukket og halshugget og en ble skutt, fire av likene ble brent. Fire menn ble arrestert for mordene.[3]

17. januar 2022 ble minst 15 Al-Shabaab militante drept av sikkerhetsstyrker i Lamu.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lamu in Kenya: travel guide with six awesome activities for the island Lamu!». Charlotte Plans a Trip (engelsk). 23. november 2020. Besøkt 15. februar 2022. 
  2. ^ «Dodge, John Vilas, (25 Sept. 1909–23 April 1991), Senior Editorial Consultant, Encyclopædia Britannica, since 1972; Chairman, Board of Editors, Encyclopædia Britannica Publishers, since 1977». Who Was Who. Oxford University Press. 1. desember 2007. Besøkt 2. september 2020. 
  3. ^ Reuters (3. januar 2022). «Bodies burnt and one victim beheaded in Kenyan village near Somalia - police». Reuters (engelsk). Besøkt 15. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]