Maske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Maske fra Beijingoperaen
Musee de la bible et Terre Sainte 001.JPG

Ei maske er et ansiktsplagg brukt som beskyttelse, kamuflasje eller i rituelle og underholdende sammenhenger. Masker har vært i bruk siden oldtiden, både til praktisk og seremoniell bruk. Den eldste kjente maska er ei 5000 år gammel maske fra Mesopotamia. [1]

I det gamle Rom ble masker kalt for persona. Dette ordet ble også brukt til å betegne fullverdige romerske borgere. Gjennom historien har forholdet mellom maske og person vært omskiftelig og tvetydig. Maska skjuler det ekte ansiktet og representerer dermed noe falskt og overfladisk. Samtidig tydeliggjør og overdriver maskene menneskelige trekk på en måte det normale ansiktet ikke kan. Masker har vært brukt til å framstille det guddommelige, det demoniske, det avskyelige og det latterlige.

På grunn av sin store ekspressive kraft, har masker vært brukt i teater i mer enn tre tusen år.

Masketyper[rediger | rediger kilde]

Masker kan deles inn etter størrelse, bæremåte og funksjon. Helmasker dekker hele ansiktet, mens halvmasker lar munnpartiet være fritt.

Masker bindes vanligvis rundt hodet med ei snor eller en strikk, men stangmasker er festa på ei stang som holdes i handa, og holdes foran ansiktet. Urbefolkningen i Australia har store totem-masker som dekker hele kroppen, mens Inuit-kvinner bruker fingermasker til dans og historiefortelling.[2]

Ekte masker fungerer som reelle ansiktsplagg, mens maskeskulpturer er kunstverk som ser ut som masker, men som ikke kan bæres. I en mellomstilling kommer ansiktsplagg som bare har som hensikt å skjule identiteten eller utseendet til bæreren; ei strømpe over ranerens hode eller ulike typer religiøse slør.

Eksempler på arbeidsmasker er gassmasker, sveisemasker, eller munnbind som brukes i helsevesenet.

Representerende masker[rediger | rediger kilde]

Mann med maske, formentlig Greve Frederik Christian Danneskiold-Samsø. Miniatyr fra Frederiksborgmuseet

Representerende masker erstatter bærerens daglige identitet. De kan framstille en mytisk karakter, en rollefigur, en gud eller et forstørra karaktertrekk.

De kan sorteres i masker brukt til løyer, masker brukt til ritualer og masker brukt i ulike typer scenisk framføring.

I praksis overlapper disse kategoriene hverandre. På Sri Lanka brukes masker i ritualer for å drive ut sjukdommer, men disse ritualene er i seg sjøl små scenefortellinger.[3] Det japanske no-teateret bruker masker til å representere dramatiske rollefigurer, men no-forestillingen er samtidig en rituell og meditativ opplevelse. De greske tragediene var maskespill, som forente historiefortelling med religiøs og sosial kult. Masker fra italiensk Commedia dell'arte brukes gjerne i karnevalsløyer uten at maskene dermed skifter karakter.

Alternativt kan maskene typeinndeles etter maskefigurens rolle. Vi har masker brukt til utdrivelse (eksorsisme), latterlige masker, satiriserende masker og ulike typer trikstere.

Norske masketradisjoner[rediger | rediger kilde]

I Norge er ingen former for masketeater eller maskerituale kjent i historisk tid. Helleristninger viser at kostymer med dyrehorn eller hoder kan ha vært i bruk i bronsealderen eller tidligere. Om dette var i religiøse ritualer, symbolske framføringer eller karnevalsløyer vet vi ikke.

Derimot finnes en lang tradisjon for masker brukt til løyer som en del av julefeiringa. Å gå julebukk, iført iført sauefell og bukkemaske har vært utbredt siden det attende århundre og sannsynligvis også mye tidligere. Skikken er kjent i Skandinavia og tilsvarende tradisjoner finnes omtalt både på Færøyene, i Russland, Østerrike/Ungarn og Bulgaria.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://edition.cnn.com/2003/WORLD/meast/09/23/sprj.nilaw.warka.mask/
  2. ^ The Living Tradition of Yup'ik Masks; Anne Feinup-Riordan; University of Washington Press, Seattle, 1996; ISBN 0295975016
  3. ^ Deities and demons Magic and masks; Nandadeva Wijesekera; M.D. Gunasena & Co. Ltd, Colombo, 1987; ISBN 9552102324

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Russisk kultur [1]
  • Krampus [2]
  • Survakari [3]