Drammens Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Drammens museum
Marienlyst gård

Drammens Museum for kunst og kulturhistorie er et museum på Marienlyst i Drammen.

Museet omfatter Marienlyst gård, en lystgård fra ca. 1770, museumsbygningen fra 1930 med museets administrasjon, faste utstillinger og gjenstandssamlinger, og Lychepaviljongen fra 1990 med Galleriet, skiftende utstillinger og museumscafé, hallingtunet, med 5 gamle hus, det eldste fra 1760-tallet. Museet omfatter også de to største bevarte lystgårdene i Drammen, Austad gård og Gulskogen gård.

Museets samlinger kommer fra hele Buskerud og dekker områder som folkekunst og husflid, næringsliv, sjøfart, jordbruk, billedkunst, drakter og bunader, kirkekunst og kunstindustri. I hovedbygningen er det flotte rosemalte trekister og framskap fra Hallingdal og Numedal, bymøbler, norsk barokksølv fra 1700-tallet, norsk og nordeuropeisk glasskunst og en byhistorisk utstilling over Drammen

Drammen kunstforenings samlinger inngikk i museet fra 1996. Museet har et stort fagbibliotek, fotosamling og arkiv som dekker Drammens og Buskeruds historie.

Drammens Museum har samlet 25 hus fra hele Buskerud og gjenreist dem på et område rett bak Spiraltoppen. Her er det utviklet et kulturlandskap som gir inntrykk av tidligere tiders gårsdrift og gammel byggeskikk. Om sommeren er flere av bygningene åpne for publikum.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]