Kamfertre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kamfertre
Kamfertre, bilde fra Koehlers Medicinal-Plants (1887)
Nomenklatur
Cinnamomum camphora
(L.) J. Presl, 1825
Populærnavn
kamfertre,
kamfer
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenLaurales
FamilieLaurbærfamilien
SlektCinnamomum
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Asia

Kamfertre (latin: Cinnamomum camphora) er en art løvtrær innenfor kaneltreslekten, og et brukstrevirke som anvendes i produksjon av skrin og møbler, som medisinsk middel, i parfyme, som krydder og som naturlig insektmiddel. Kamfertreet vokser opprinnelig i Taiwan og Japan, sørøstlige Kina og Indokina. Det har også spredt seg i det sørøstre Australia etter introduksjon i hager og parker siden 1822. Dyrkingen for tømmer- og farmasøytisk produksjon har hatt stor betydning både på Taiwan og i Indokina.

Antatt 1 000 år gammelt kamfertre i Japan.

Kamfertreet blir fra 15 til 30 meter høyt, bladene er bredt lansettformede, tykke og voksaktig mørkegrønne. Når bladene knuses, lukter de kamfer. Om våren danner treet en mengde små, gulhvite blomster, mens bærene kan minne om solbær eller blåbær.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Den hvite, krystallinske substansen kamfer utvinnes av treet. Produksjonen innebærer tradisjonelt at stykker av treet hugges opp, røykes i en lukket røykbeholder, og tørkes via utluftning hvorpå det hvite, krystallinske pulveret skrapes av treet.

Bruksområdene for kamfer har omfattet:

Man kjenner bruk av kamfer i sukkertøy og til duftformål fra oldtiden, og i Tankdynastiet (618-907) ble det brukt i produksjon av et næringsmiddel som minnet om iskrem. En kokebok fra Andalucía fra 1200-tallet nevner en kjøttrett med kamfer.[1] I Europa falt kamfer ut av bruk i matlaging på 1500-tallet, men i India brukes fortsatt Pachha Karpooram i desserter. Under bønn (pudsja) bruker hinduer kamfer som en slags rituell røkelse. I Sichuan brukes bladene av kamfertreet i tilberedelsen av retten Zhangcha-and.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Charles Perry, «An Anonymous Andalusian Cookbook of the 13th century» Cariadoc¹s Miscellany.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]