Farao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Etter Djoser av det 3. dynasti ble kongene i Egypt vanligvis avbildet i bære klaft, stripete hodetørkle, foruten et falskt skjegg og kilt.

Farao er en egyptisk kongetittel som benyttes på alle herskerne i oldtidens Egypt.[1] Tittelen har sin opprinnelse i begrepet pr-aa som betyr «store hus» og det beskriver det kongelige palass. Historisk sett har imidlertid farao begynt bli benyttet som en kongetittel under det nye riket, særskilt i løpet av midten av det 18. dynasti, etter styret til Hatshepsut, den kvinnelige farao.[2]

Kvinnelige faraoer[rediger | rediger kilde]

De aller fleste faraoene var menn, men det var det også noen kvinner som påtok seg denne rollen. Det var ikke uvanlig at dronningmødre regjerte i sine sønners navn dersom disse arvet tronen i svært ung alder. Noen dronninger påtok seg også fullt kongelig tittelatur og regjerte i sitt eget navn. Forskerne enes om i hvert fall fire: Nitokris i det 6. dynasti, Sobekneferu i det 12., Hatshepsut i det 18. og Tawosre i det 19. dynasti. I tillegg er det mange som mener at Nefertiti, Akhenatens dronning, også burde føyes til listen.

Tittelens historie[rediger | rediger kilde]

Farao, i betydningen «store hus», refererte opprinnelig til kongens palass, men i løpet av styret til Thutmosis III (ca. 1479-1425 f.Kr.) i det nye riket, etter det utenlandske herredømmet til hyksos, et folk som kontrollerte Egypt i flere hundre år i løpet av den andre mellomliggende periode, og farao ble en form for å tiltale personen som var konge[3] og den som var (symbolsk) sønn av guden Ra. «Den egyptiske solguden Ra, betraktet som far til alle faraoer, skal etter sigende ha skapt seg selv fra en pyramideformet jordhaug før han skapte alle andre guder,» i henhold til Donald B. Redford.[4] Begrepet farao var til sist avledet fra et sammensatt representert som pr-`3, skrevet med bilaterale hieroglyfer pr («Hus») og `3 («søyle»). Det ble benyttet kun i større fraser som smr pr-`3 («hoffmann av det høye hus»), med særskilt referanse til bygninger ved hoffet eller palasset.[5] Fra det 12. dynasti og framover opptrer ordet i en ønske-formel, «Store hus, må det leve, ha framgang, og være i helse», men igjen kun med referanse til det kongelige palass og ikke personen.

Den tidligste opptreden hvor pr-`3 ble benyttet særskilt for å tiltale herskeren er i et brev til Amenhotep IV (Akhenaten), som styrte i tiden ca. 1353-1336 f.Kr. Det var adressert til «Farao, alt liv, framgang, og helse!»[6][7] I løpet av 18. dynasti (1500- til 1300-tallet f.Kr.) ble tittelen farao benyttet som en ærbødig betegnelse på herskeren. Rundt slutten av 21. dynasti (900-tallet f.Kr.) ble det isteden benyttet alene som før og begynte å bli lagt til andre titler foran herskerens navn. Fra 25. dynasti (700- til 600-tallet f.Kr.) var det i alle fall i vanlig bruk, det eneste epitet som var knyttet til det kongelige fellesnavn.[8]

Fra 19. dynasti og framover ble pr-`3 benyttet like jevnlig som hm.f («Majestet»), og betegnelsen utviklet seg derfor fra et ord særskilt for en spesiell bygning til en respektfull betegnelse for herskeren, kanskje særlig fra og med 22. og 23. dynasti.

Eksempelvis, den første daterte tilfelle hvor tittelen farao ble knyttet til en herskers navn skjedde i år 17 til Siamun, sjette farao av 22. dynasti, som er funnet på et fragment fra presteannalene i Karnak. Her er en innføring av en enkeltperson til presteskapet til Amun er datert særskilt til kongedømmet til farao Siamun. Denne nye praksisen fortsatte under hans etterfølger Psusennes II. Den gamle praksis i å referere til kongen kun som pr-`3 fortsatte i de tradisjonelle egyptiske fortellingene.

Ved denne tiden er det senegyptiske ordet rekonstruert til å ha blitt uttalt som *par-ʕoʔ, hvorfra det greske φαραώ, pharaō, og deretter det senlatinske pharaō kommer fra. Fra sistnevnte har farao i vesteuropeiske språk, som eksempelvis norsk, kommet fra, og samtidig til koptisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Beck; Linda Black, Larry S. Krieger, Phillip C. Naylor, Dahia Ibo Shabaka, (1999): World History: Patterns of Interaction. Evanston, IL: McDougal Littell. ISBN 0-395-87274-X.
  2. ^ Dodson, Aidan & Hilton, Dyan (2004): The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. ISBN 0-500-05128-3
  3. ^ Redmount, Carol A. (1998): «Bitter Lives: Israel in and out of Egypt» i: The Oxford History of the Biblical World. Michael D. Coogan, red. Oxford University Press, s. 89-90
  4. ^ Redford, Donald B.; McCauley, Marissa (24. mars 2008): «How were the Egyptian pyramids built?». Research. The Pennsylvania State University.
  5. ^ Gardiner, A. (1957): Ancient Egyptian Grammar, 3. utg., s. 71-76
  6. ^ Griffith, F. LL.: Ankh wedja seneb
  7. ^ Hieratic Papyrus from Kahun and Gurob, , 38, 17. Se også Mond, R. & Myers, O. (1940): Temples of Armant, pl.93, 5 for eksempel en mulig datering fra styret til Thutmose III.
  8. ^ «pharaoh» i: Encyclopædia Britannica. Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2008.

Se også[rediger | rediger kilde]