Nordiska museet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nordiska museet
Östermalm, Stockholm kommune
Djurgarden.jpg
Nordiska museet, sett fra luften
StedDjurgården
ArkitektIsak Gustaf Clason, Agi Lindegren
Etablert1880, 2. jun. 1907, 1907
Åpnet1907
MuseumstypeKulturhistorisk museum
DirektørSanne Houby-Nielsen

Nordiska museet ligger på Djurgården i Stockholm og er ansvarlig for kulturhistorie i Sverige. Dette innebærer at museet skal bevare og levendegjøre minner av liv og arbeid fra 1500-tallet frem til våre dager.

Museet ble grunnlagt i 1872 av Artur Hazelius, som også grunnla Stiftelsen Skansen. Til å begynne med lå museet i Drottninggatan 71 i Stockholm, under navnet Skandinavisk-Etnografiska samlingen. Museet fikk navnet Nordiska museet i 1880, og samtidig ble museet en selveiende stiftelse.

Nordiska museet sett fra Skansen

Den nåværende bygningen ble innviet i 1907. Den er tenkt som et nordisk renessanseslott, og formspråket avslører at arkitekten Isak Gustaf Clason har latt seg inspirere av nordeuropeisk 1600-tallsrenessanse. Den store, gjennomgående hallen er over 125 meter lang, med en takhøyde på 24 meter. I hallen møtes man av Gustav Vasa i storformat. Statuen er laget av Carl Milles og stod ferdig i 1925. Den er lagd i eik, malt og forgyllet. I pannen finnes det en bit av et eiketre som Gustav Vasa selv skal ha plantet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

historieDenne historie-, kultur- og Sverigerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.

Koordinater: 59°19′45″N 18°05′37″Ø