Bergprekenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergprekenen illustrert av Carl Heinrich Bloch

Bergprekenen er en av de mest kjente nytestamentlige tekster, hvor Jesus fra Nasaret gir etisk undervisning til disiplene om Guds rike og hva det betyr å være disippel. Talen står i Matteusevangeliet, kapittel 5-7. Parallellen i Lukasevangeliet kalles Sletteprekenen.

Bergprekenen er en viktig kulturell referanse, fordi den oppsummerer mye av Jesu lære. I tillegg har flere dagligdagse uttrykk som «ulv i fåreklær» og «perler for svin» sin opprinnelse i Bergprekenen. Den er således også en viktig språklig referanse.

Saligprisningene, lignelsen om lys og salt, Vår far, Den gyldne regel, og lignelsen om huset bygd på fjell inngår alle i Bergprekenen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Jesus gikk "opp i fjellet", som ikke henviser til et spesielt fjell, men i følge tradisjonen er det Eremos, like utenfor Kapernaum, som nå kalles Saligprisningsfjellet. Andre hevder at Karn Hattin, et fjell lengre syd passer bedre med beskrivelsen i Bibelen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.