Teochew

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minnan-språk: Teochew skittengrønt midt på - det tynnere området

Teochew (tradisjonell kinesisk: 潮州話, forenklet kinesisk: 潮州话, IPA: tiε5 tsiu1 uε7, pinyin: Cháozhōuhuà) er et minnanspråk som er hjemmehørende i den kinesiske provinsen Guangdong østligste områder, og som er nærmest beslektet hokkien og taiwansk. Det tales av han-kinesere, og ved folketellingen i 1984 var det over 25 som talte det bare i Folkerepublikken Kina. Det er også utbredt utenfor, slik at man kan regne med minst 47 millioner teochewtalende i inn- og utland.

Språket har klart forskjellig grammatikk enn kantonesisk og mandarin, og er i det hele tatt uforståelig for dem som taler disse språk.

Teochew har de mest konservative idiomer innen det kinesiske språkområde, ved det at det har beholdt uttalestrukturer og oppbygning som har mer til felles med klassisk kinesisk enn med det moderne allmenkinesiske språk. Disse mer enn tusen år gamle trekkene gjør språket til et særlig interessant forskningsprosjekt blant sinologer.

Teochew står sterkt blant mange utenlandskinesere. Det er nesten én million som har teochew som morsmål i Malaysia. I Hongkong er det nest størst. De mange utvandringsbølger fra språkets hjemstavnsområder gjør at det står sterkt også i kinesiske miljøer for eksempel Taiwan, Singapore, Thailand, Indonesia (Java/Bali), Vietnam, Kambodsja, Brunei, Australia, New Zealand og USA.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata