Storbritannia (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 54°N 2°V

Storbritannia
Great Britain
Satellittbilde av øya Storbritannia, med Irland mot vest
Satellittbilde av øya Storbritannia, med Irland mot vest
Geografi
PlasseringNord-Atlanteren
ØygruppeDe britiske øyer
Areal209 331 km²
Lengde968 km
Bredde480 km
Høyeste punktBen Nevis (1 344 moh.)
Administrasjon
Storbritannia Storbritannia
Største bosetningLondon

Storbritannia (Great Britain) er en øy utenfor den vestlige kysten av Europa. Den utgjør størstedelen av territoriet til Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland.

Betegnelsen Storbritannia benyttes iblant som samlebegrep om England, Skottland og Wales, de tre enhetene som tilsammen utgjør hele øyas territorium (selv om hver enhet også inneholder mindre øyer).

Med et areal på 209 331 km² er Storbritannia den største av De britiske øyer, en øygruppe som også inkluderer Irland og Man. Storbritannia er også Europas største øy, og den rangerer som nummer 9 av verdens største øyer.[1]

Navnet Storbritannia (Great Britain) stod opprinnelig i et motsetningsforhold til Bretagne, kalt Lesser eller Little Britain. I dag, kalles Bretagne Brittany på engelsk, og det er ikke noe behov for å skille det store Britannia fra det lille. Den britiske regjeringen bruker begrepet Britain (uten Great) som en kortform for Det forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland. Dette ansees også som et mer nøytralt og politisk korrekt begrep, siden great ikke bare trenger å betyr større i størrelse, men kan også bety større i forstanden «viktigere» eller «bedre».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]