Hopp til innhold

Gallionsfigur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordet gallionsfigur benyttes også om en framskutt person uten virkelig makt.

Gallionsfigurer er et fellesnavn på figurer som var festet til baugenskip, spesielt seilskip. Figurene var stiliserte fremstillinger av mennesker (gjerne kvinneskikkelser), dyr, åndelige vesner eller fabeldyr. De var dekorative, og var ofte knyttet til skipets navn der dette var mulig. Hvis et skip skiftet navn, skiftet man ofte også gallionsfiguren.

Gallionen var opprinnelig et utbygg under baugsprydet, først og fremst på gallionene («fleretasjes» krigsskip med relativt kort, bredt skrog og fire, senere tre master). Selv om utbyggene ble avskaffet, ble figuren hengende på samme sted på nyere skip.

Gallionsfiguren var både pryd og emblem samtidig som den hadde noe udefinerbart mystisk over seg. Den ble tolket som «skipets sjel» og skulle bringe med seg lykke og hell. Det ble sett på som et varsel om uhell hvis gallionsfiguren ble skadet eller gikk tapt. Skikken med gallionsfigurer var spesielt en europeisk tradisjon som kom først på 1500-tallet. Det er usikkert i hvilken grad skikken kan ses på som en tradisjon fra eldre tider, da man ikke vet nok om middelalderens båtutsmykninger. Funn fra eldre tider viser mulige forløpere til gallionsfigurer.

Tradisjonen med gallionsfigurer var på hell allerede på 1870-tallet og døde nesten ut tidlig på 1900-tallet, omtrent samtidig som at seilskuter ble avløst av dampskip. Skikken er i dag noe begrenset, slik at ikke alle større seilskip har gallionsfigur. Av de større norske seilskipene er det bare «Christian Radich» som har gallionsfigur.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

En del figurer, mest fra «Tall Ships» i Bergen 2008

Postkort med gallionsfiguren på Virginia Beach, fra 1918

Gallionsfiguren til seilskuta «Dictator» fra Moss ble benyttet som minnesmerke etter skipets forlis i 1891, den fikk tilnavnet "The Norwegian Lady" og stod på Virginia Beach frem til 1953.

Se også[rediger | rediger kilde]

Artikler[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Figureheads – kategori av bilder, video eller lyd på Commons