Hopp til innhold

Sacri Monti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sacro Monte di Varese. Arco di Sant'Ambrogio ligger mellom kapell X og XI, i bakgrunnen kapell X og byen Santa Maria del Monte

Sacri Monti (italiensk for "hellige fjell") i Piemonte og Lombardia er ni grupper med pilegrimskapeller og andre arkitektoniske verk i Nord-Italia bygget på slutten av 1500- og 1600-tallet.

Ideen med de hellige fjell i Europa dukket opp som et alternativ til pilegrimsreiser til de hellige stedene i Jerusalem og Palestina, som ble stadig vanskeligere på grunn av den raske utvidelsen av muslimsk kultur. På større og mindre fjell ble det satt opp 160 små kapeller med scener fra livet til Jesus, Jomfru Maria eller helgener i form av skulpturer og freskomalerier.[1][2][3]

I 2003 ble Sacri Monti oppført på UNESCOs verdensarvliste.[4]

De hellige fjellene[rediger | rediger kilde]

De ni Sacri Monti er:

 • Sacro Monte di Varallo (Det nye Jerusalem), Vercelli, Piemonte. 45 kapeller og en basilika.
 • Sacro Monte di Crea (Jomfru Maria), Serralunga di Crea, Piemonte. 23 kapeller.
 • Sacro Monte di Orta (Frans av Assisi), Orta San Giulio, Piemonte. 20 kapeller.
 • Sacro Monte di Varese (Rosenkrans), Varese, Lombardia. 15 kapeller.
 • Sacro Monte di Oropa (Jomfru Maria), Biella, Piemonte. 12 kapeller.
 • Sacro Monte di Ossuccio (Jomfru Marias opptagelse i himmelen), Como, Lombardia. 14 kapeller og en kirke.
 • Sacro Monte di Ghiffa, Ghiffa (Den hellige treenighet), Piemonte. 3 kapeller og en overbygd gang med arkader.
 • Sacred Mount Calvary di Domodossola (Golgata), Domodossola, Piemonte. 15 kapeller og et oratorium.
 • Sacro Monte di Belmonte (Rosenkrans), Valperga, Piemonte. 13 kapeller.

(Sacro Monte = Hellig fjell og Sacri Monti = Hellige fjell. Entall og flertall).

Sacro Monte di Varallo[rediger | rediger kilde]

Det hellige fjellet Varallo (eller det nye Jerusalem) er det elste av de ni Sacri Monti, et romersk-katolsk pilegrimsanlegg grunnlagt i 1491 av fransiskanerbroren Bernardino Caimi. Fra stedet har man utsikt over byen Varallo Sesia i kommunen Vercelli, Piemonte, Nord-Italia.

Det er ligger 600 moh, 150 m over det historiske sentrum av Varallo. Det er bygget på en naturlig terrasse i de steinete skråningene til Monte Tre Croci, på den vestre bredden av Sesia-elven. Sacro Monte di Varallo omfatter en basilikaen og 45 kapeller, som enten er enkeltstående eller satt inn i de store monumentale kompleksene Nasaret, Betlehem, Pilatus hus, Golgata, Jesus grav og Parellas hus.

Her er mer enn 800 malte statuer i naturlig størrelse, i tre og terrakotta, som dramatisk illustrerer Kristi liv, lidenskap, død og oppstandelse. Dette interiøret er levende dekorert med freskomalerier.

Den nåværende utformingen av Sacro Monte er et resultat av en rekke inngrep utført fra slutten av 1400-tallet og frem til midten av 1800-tallet. Fra midten av det sekstende århundre begynte arbeidet med en totalrenovering av stedet. På høyden av motreformasjonen skulle alle begivenhetene i Jesu liv representeres, som lidenskapen og hans død. Området ble organisert i to soner, den overveiende naturlige nedre delen og toppen som skal representere byen Jerusalem.[5][6][7]

Sacro Monte di Crea[rediger | rediger kilde]

Det hellige fjellet Crea (bygget på en høyde ikke på et fjell) er et romersk-katolsk pilegrimsanlegg i kommunen Serralunga di Crea, Piemonte, Nord-Italia. Den nås via en bratt sti som slynger seg gjennom en skogkledd naturpark.

Det lå allerede en helligdom dedikert til Jomfru Maria på stedet, fra rundt 350 e.Kr. Byggingen startet rundt denne helligdommen i 1589. I 1820 måtte man foreta et betydelige restaureringsarbeider etter tidens ødeleggelser.[8]

Sacro Monte di Orta[rediger | rediger kilde]

Det hellige fjellet Orta er et romersk-katolsk pilegrimsanlegg i kommunen Orta San Giulio, Piemonte, Nord-Italia. Det ligger på toppen av en høyde kjent som San Nicolao, med utsikt over Ortasjøen.

Byggingen av komplekset, dedikert til den hellige Frans av Assisi, begynte i 1583. Prosjektet inneholdt 36 kapeller, hvorav bare 20 ble bygget. Fram til 1630 var de for det meste i manneristisk stil, men fra midten av 1600-tallet var det barokk og andre påvirkninger som dominerte. Byggingen ble avsluttet i 1788. Periodens mest kjente malere og skulptører fikk oppdrag her og mange av kunstverkene er av høy kvalitet.[9]

Sacro Monte di Varese[rediger | rediger kilde]

Det hellige fjellet Vareses er et romersk-katolsk pilegrimsanlegg som ligger noen få kilometer fra Varese i Lombardia, Nord-Italia.

Det ligger i parken "Campo dei Fiori" som består av Den hellige vei og helligdommen, samt den lille middelalder landsbyen som omgir helligdommen. Den hellige vei med sine 14 kapeller, stiger opp fjellet til den lille landsbyen Santa Maria del Monte. Hvert kapell langs den brosteinsbelagte 2 km lange stien representerer et av rosenkransens gledelige, sorgfulle og strålende mysterier. På enden av stien ligger helligdommen bestående av 15 kapeller dedikert til Jomfru Maria.

Allerede på 400-tallet var det et beskjedent kapell bygget av Sant'Ambrogio som takk for seieren over arianerne. Det eksisterer også en krypt fra en romansk helligdom fra 1000-tallet, muligens bygget på en tidligere middelalderbygning. Helligdommen, som ble oppsøkt av pilegrimer, ble satt i stand og nesten fullstendig ombygd i 1472 basert på et design av arkitekten Bartolomeo Gadio. Kunstnere fra Milano-området utsmykket den med dekorasjoner, skulpturer, alter, møbler og liturgiske verk, noe av dette oppbevares i Sanctuary Museum (Baroffio Museum).

I 1604 fikk arkitekten Giuseppe Bernascone, kjent som "il Mancino", oppdraget med å designe de forskjellige kapellene og den naturskjønne ruten langs fjellskråningene, han var den kunstneriske lederen for byggingen av hele komplekset. Byggingen gikk raskt og tretten av de fjorten planlagte kapellene ble fullført i 1623. I 1698 ble anlegget fullført i sin nåværende form, inkludert de malte terrakotta-statuer og fresker.[10][11][12]

Vellone-Sacro Monte taubanen går fra det første kapellet "Prima Cappella" og til toppen av Sacro Monte på 807 moh.

Sacro Monte di Oropa[rediger | rediger kilde]

Det hellige fjellet Oropa er et romersk-katolsk pilegrimsanlegg i kommunen Biella, Piemonte, Nord-Italia.

Byggingen startet i 1617, nær den eksisterende Santuario di Oropa (som også er på Unescos liste) med Madonna Nera (Den sorte Madonna) statuen, en av de eldste Sort madonna statuene i Piemonte og en av de mest kjente i regionen. Det er 12 kapeller (pluss ytterligere syv i nærheten) hvor det er scener fra historien om Jomfru Marias liv. Den varme atmosfære vokser fra det ene kapellet til det andre inntil paradiset (kapell XV – The Crowning of Mary), på toppen av bakken, et barokkkunstverk av brødrene Giovanni og Antonio d'Enrico, med 156 modellerte figurer.[13][14][15][16]

Sacro Monte di Ossuccio[rediger | rediger kilde]

Det hellige fjellet Ossuccio er et romersk-katolsk pilegrimsanlegg som ligger på en klippe omtrent 200 meter ovenfor Comosjøen, rundt 25 km fra byen Como, Lombardia, Nord-Italia.

Det er omgitt av olivenlunder og skog, og er ganske isolert fra annen bebyggelse. De fjorten kapellene, konstruert mellom 1635 og 1710 i typiske barokkstilen er forbundet med en sti som fører opp til en allerede eksisterende helligdom fra 1532 plassert på toppen og dedikert til La Beata Vergine del Soccorso.

Kappelene er i hovedtrekk tilegnet Jomfru Marias opptagelse i himmelen.

Det er også en kirken her som antagelig ble bygget mellom slutten av 1400-tallet og 1699. Innvendig er den mer som et femtende kapell.[17][18]

Sacro Monte di Ghiffa[rediger | rediger kilde]

Det hellige fjellet Ghiffa er et romersk-katolsk pilegrimsanlegg i kommunen Ghiffa, Piemonte, Nord-Italia, med utsikt over Maggioresjøen.

Dedikasjonen til treenighetens mysterium ble påvirket av et allerede eksisterende lille oratoriumet på Mount Cariago. Det monumentale anlegget virker ikke homogent og ferdigstilt, og hvem som grunnla det er uvisst.

Kapellet til den hellige jomfru Maria var det første som ble bygget i 1647. Portikoen til Via Crucis (korsveien), reist på 1600-tallet, har temaer som Kristi lidelse.[19]

Sacred Mount Calvary di Domodossola[rediger | rediger kilde]

Det hellige fjellet Golgata, Domodossola er en romersk-katolsk helligdom på Mattarella-høyden, med utsikt over Domodossola, Piemonte, Nord-Italia.

Den ble bygget i 1657 på initiativ av kapusinerbrødrene Gioacchino da Cassano og Andrea da Rho. Kapellene er dedikert til Via Crucis (korsveien) og er plassert langs en pilegrimsrute som starter i utkanten av Domodossola og ender på toppen av Mount Mattarella.

På toppen er det et oratorium til Our Lady of Grace, som ble innviet i 1690 og i 1828 grunnla filosofpresten Antonio Rosmini Institute of Charity.

Gjennom århundrene har det hellige fjellet gjennomgått forskjellige modifikasjoner, gjenoppbygging og restaurering, inkludert i 1957 med trestatuene i kapellene 3, 5, 6 og 7.[20][21][22]

Sacro Monte di Belmonte[rediger | rediger kilde]

Det hellige fjellet Belmonte er et romersk-katolsk pilegrimsanlegg i kommunen Valperga, Piemonte, Nord-Italia.

Det ble bygget i 1712 på initiativ av Friar Minor Michelangelo da Montiglio. Etter avbrudd ble byggearbeidet på kapellet gjenopptatt i 1759 og i 1825. Komplekset ligger i Canavese og er dedikert til Rosenkransens mysterier. Det består av en kirke og flere kapeller. Kapellene har store likhetstrekk og detaljene i konstruksjonen, formene og utsmykningen er ofte identiske, noe som tyder på at de alle er arbeidet til en arkitekt, men man vet ikke hvem.[23][24]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «I Sacri Monti». www.sacri-monti.com. Besøkt 6. april 2022. 
 2. ^ Centre, UNESCO World Heritage. «Sacri Monti of Piedmont and Lombardy». UNESCO World Heritage Centre (engelsk). Besøkt 6. april 2022. 
 3. ^ «The Sacri Monti». www.sacrimonti.org. Besøkt 8. april 2022. 
 4. ^ Centre, UNESCO World Heritage. «Sacri Monti of Piedmont and Lombardy». UNESCO World Heritage Centre (engelsk). Besøkt 6. april 2022. 
 5. ^ «Home - Sacro Monte di Varallo - Sito Ufficiale». Sacro Monte di Varallo (italiensk). Besøkt 8. april 2022. 
 6. ^ «Sacro Monte di Varallo». Visitmonterosa (engelsk). Besøkt 8. april 2022. 
 7. ^ «Sacro Monte of Varallo». www.sacrimonti.org. Besøkt 8. april 2022. 
 8. ^ «Sacro Monte of Crea». www.sacrimonti.org. Besøkt 8. april 2022. 
 9. ^ «sacro-monte-di-orta». 
 10. ^ «Sacro Monte of Varese». www.sacrimonti.org. Besøkt 8. april 2022. 
 11. ^ «A day trip to Sacro Monte di Varese». My Italian Diaries (engelsk). 15. juli 2019. Besøkt 8. april 2022. 
 12. ^ «Varese». Life in Italy (engelsk). 31. mai 2012. Besøkt 8. april 2022. 
 13. ^ «Sacro Monte of Oropa». www.sacrimonti.org. Besøkt 8. april 2022. 
 14. ^ «The Sacred Mount». Santuario di Oropa (engelsk). Besøkt 8. april 2022. 
 15. ^ «The Sacred Mount of Oropa - part I». Google Arts & Culture (dansk). Besøkt 8. april 2022. 
 16. ^ «The sacred Mount of Oropa - part II». Google Arts & Culture (dansk). Besøkt 8. april 2022. 
 17. ^ «Sacro Monte of Ossuccio». www.sacrimonti.org. Besøkt 8. april 2022. 
 18. ^ comolake.login. «Sacred Mount of Ossuccio». Lake Como Tourism (engelsk). Arkivert fra originalen 21. februar 2022. Besøkt 8. april 2022. 
 19. ^ «Sacro Monte of Ghiffa». www.sacrimonti.org. Besøkt 8. april 2022. 
 20. ^ «Sacro Monte of Domodossola». www.sacrimonti.org. Besøkt 8. april 2022. 
 21. ^ «Sacred Mount Calvary of Domodossola - UNESCO World Heritage site». VisitOssola (engelsk). Besøkt 8. april 2022. 
 22. ^ Ltd, rome2rio Pty. «Stresa to Sacred Mount Calvary of Domodossola - Discover the best way to travel in 2022». Rome2rio (engelsk). Besøkt 8. april 2022. 
 23. ^ «Sacro Monte di Belmonte». www.sacrimonti.org. Besøkt 8. april 2022. 
 24. ^ «Belmonte Sacred Mountain». www.piemontesacro.it. Besøkt 8. april 2022.