Rollag stavkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rollag stavkirke
Rollag stavkirke
OmrådeRollag kommune
BispedømmeTunsberg bispedømme
Byggeår12. århundre
KirkegårdGammel kirkegård
Arkitektur
PeriodeRomansk
TeknikkStavkirke
ByggematerialeTre
Beliggenhet
Kart
Rollag stavkirke
60°01′16″N 9°16′23″Ø
Rollag stavkirke på Commons

Rollag stavkirke er en enskipet stavkirke (midtmastkirke) som ligger i Rollag i Rollag kommune i Buskerud. Kirken er antatt bygd på siste halvdel av 1200-tallet, selv om ikke mye er igjen av den opprinnelige kirken. Eldste skriftlige referanser til kirken er fra 1425.

Kirken og området rundt er Rollags tusenårssted.

Adkomst til stedet er via Fv107 og Rv40.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig har kirken vært en enkel langkirke med et rektangulært skip, og med et smalt rett avsluttet kor. Dette koret ble i 1670 erstattet med et større kor av laftet tømmer. I 1698 ble det satt på korsarmer av stavverk på hver side av skipet. I 1760 ble det ekstra omfar av laftet lagt på toppen av stavkonstruksjonen og skipet ble utvidet mot vest.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Rollag stavkirke er en av de rikest dekorerte stavkirkene, med en blanding av kunstuttrykk fra en serie perioder fra tidlig middelalder helt opp til de senere år som avspeiler skiftende retninger og behov.

Det er tatt ned et middelalderkrusifiks og to minnetavler eller epitafier fra 1600-tallet, som nå er til konservering. Epitafiet som hang i korskillet dekket øvre del av den middelalderske delen av skipet mot øst. Når dette ble synlig ble det funnet dekormaling som er antatt å stamme fra middelalderen. På baksiden av epitafiet var det også et maleri som var ukjent.

Galleri[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]