Kunsthåndverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den danske kunsthåndverker Eva Stæhr-Nielsen arbeider (1969).

Kunsthåndverk eller kunsthandverk er en visuell, skapende kunstform som tar utgangspunkt i teknikker, materialer og former knyttet til spesialiserte håndverk. Hovedforskjellen fra tradisjonelle håndverk er at kunsthåndverkere ikke primært har som mål å lage forhåndsdefinerte funksjonelle og dekorative gjenstander, men å utføre en utforskende prosess som resulterer i frie kunstuttrykk. Kunsthåndverkere arbeider ofte materialspesifikt med enten keramikk, metall, tekstil, glass, lær eller andre håndverksmaterialer med solid dybdekunnskap innen sitt håndverk.[1] De kan også arbeide tverrmedialt eller utforske materialer som ikke tradisjonelt er relatert til håndverk. Produksjonen kan bestå av alt fra unike bruksobjekter til skulpturer, konseptkunst, installasjoner og performative verk.

Kunsthåndverkere arbeider ofte individuelt, i eget eller delt verksted, og produserer unike arbeider til visning i utstillinger, til offentlig utsmykning og til salg i gallerier og på markeder. Kunsthåndverkerne bruker også sin kompetanse gjennom oppdrag som kunstkonsulent, kurator eller designer og gjennom formidlings- og undervisningsarbeid, styre- og juryarbeid o.l.

Kunsthåndverk i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge får man i hovedsak utdanning som kunsthåndverker ved de offentlige kunsthøgskolene, med BFA (Bachelor of Fine Arts) eller MFA (Master of Fine Arts).

Kunsthåndverk et forholdsvis ungt fag i Norge, for alvor etablert og definert i forbindelse med deltakelse i Kunstneraksjon -74 og opprettelsen av organisasjonen Norske Kunsthåndverkere i 1975.[2] Tidligere ble kunsthåndverk ofte forbundet med folkeindustri, husflid, prydkunst, kunstindustri eller brukskunst – praksiser som har hatt en videre betydning enn dagens kunsthåndverk. Den estetiske verdien ved håndverksproduktet har stadig blitt viktigere i forhold til bruksverdien, og kunsthåndverk er i dag ansett som en selvstendig kunstform.

Det norske tidsskriftet Kunsthåndverk utgis fire ganger i året og dekker de mest sentrale uttrykkene og debatter innen området både nasjonalt og internasjonalt.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]