Kunsthåndverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kunsthåndverk eller kunsthandverk er et håndverk der utøveren lager bruksting som har en kunstnerisk form. Kunsthåndverk betegner også produktene av et slikt håndverk. Kunsthåndverkeren arbeider gjerne materialbasert som f.eks. keramikk, metall, tekstil, glass, lær og annet gjenbruk, og former gjenstanden i verkstedet sitt. Enkelte kunsthåndverkere jobber også tidvis som designere, og mange bruker i dag denne benevnelsen om sitt eget virke.

Begrepet kunsthåndverk kom særlig i bruk på 1970-tallet med litt forskjellige definisjoner. Tidligere ble kunsthåndverk ofte kalt folkeindustri, husflid, prydkunst, kunstindustri eller brukskunst – ord som har hatt en litt videre betydning enn dagens kunsthåndverk.

Den estetiske verdien ved håndverksproduktet har stadig blitt viktigere i forhold til bruksverdien, og kunsthåndverk er i dag ansett som en selvstendig kunstform.

Tidsskriftet Kunsthåndverk utgis fire ganger i året og dekker de mest sentrale uttrykkene og debatter innen området både nasjonalt og internasjonalt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.