Slede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finslede uten kuskesete, skjækene mangler.
Slede trukket av tospann. Fra Vinnytsia oblast, Ukraina (2012).
Slede på Madeira
En slede trekkes av en Caterpillar 10K-AT Adverse Terrain hjullasterMcMurdo Station i Antarktis (2001).
Se også: Hundespann

Slede er et kjøretøy på meier som spennes bak en hest eller annet trekkdyr eller et motorkjøretøy for at den skal trekkes. Sleden består av to meier (skilignende erstatning for hjul), gjerne beslått med eller helt laget av jern. Disse er koplet til selve bruksplattformen ved hjelp av fire eller flere bein som løfter doningen over snø og is.

Avhengig av bruken, er sleden rektangulær eller lett tilspisset foran. Til folketransport var spissleden vanlig. Den hadde seteplass til passasjerer og gjerne et kuskesete bak. Arbeidssleden til transport av høy og varer var gjerne lengre og utstyrt med bagasjebrett over det hele. Den kunne utstyres med karmer. Til tømmertransport hadde man en heller kort utgave som hadde til oppgave å løfte stokkene slik at de ikke kjørte seg ned i snø og tuer, samt å være feste for strammeren som holdt stokkene på plass.

Alle er utstyrt med skjæker som er det stive mellomleddet mellom hestesele og slede.

I landsbyen Monte på Madeira brukte man sleder på den glatt brustein nedover de bratte bakkene ned til Funchal, nå er dette en turistattraksjon hvor man kan få kjøre en del av strekningen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Sleds – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Sled – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata