Søndeled kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Søndeled kirke
OmrådeRisør
BispedømmeAgder og Telemark bispedømme
Byggeår1150
EndringerRestaurert 1752, 1768, 1921-24
Arkitektur
TeknikkMur
ByggematerialeStein og tre
Beliggenhet
Kart
Søndeled kirke
58°45′48″N 9°04′46″Ø
Søndeled kirke på Commons
Mot koret

Søndeled kirke er en korskirke fra 1150 i Søndeled, Risør kommune i Agder fylke. Byggverket er i stein og tre og har 450 plasser.

Tidligere ble kirken omtalt som «Sunnaleidis kirkja». Byggverket er i angelsaksisk stil, i likhet med flere av de øvrige gamle steinkirkene i Agder. Ved det store kirkesalg i 1720-årene kjøpte almuen kirken. Den lille stenkirken fikk nytt tårn i 1752, det samme som den har i dag, og kirkeklokke.

1765 ble kirken bygget om til korskirke. De to nye korsarmer og koret ble bygget i tømmer. 1768 ble kirken utvidet til korskirke.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Døpefonten er det eneste av kirkens inventar fra kirkens eldste tid. Den er av kleberstein og så pass dyp at man kunne senke barna ned i døpefonten slik man gjorde det i ”gamle dager”. I bunnen av døpefonten er det et hull slik at dåpsvannet kunne renne ut uten å komme i forbindelse med noe urent når den hellige handling var avsluttet. Et messingfat gitt av Lauritz toller en gang på 1600-tallet er fremdeles brukt som dåpsfat.

Den todelte altertavla ble levert i 1795, og er utført av den anerkjente danske landskapsmaleren Christian August Lorentzen (1746-1828). Det store bildet bærer det bibelske hovedtemaet og viser ”Jesus i Getsemane”, mens vi ser ”Jesu oppstandelse” i den buede innramminga over. Hovedbildet er et pasjonsmotiv som ikke like ofte er å finne som alterframstilling, slik nattverdsmåltidet eller korsfestelsen er eksempler på. For denne bibelske scenen finner altså sted i Getsemane, etter nattverden og før korsfestelsen, og bekrefter således altertavlas særegenhet når det gjelder motivvalg.

På alteret står det to flotte, gamle lysestaker gitt av Isach Lauritzen Falch (1601-1669). Isach var den samme person som fikk Risør kirke bygget i 1746-47 og som ga mye inventar til denne kirken. En bibel utgitt i regjeringstiden til Christian III av Danmark og Norge (1503-1559) ligger på kirkens alterbord.

I kirken står det en gammel stol av ukjent alder, med årstallet 1211 innskåret i ryggen med arabertall. På nordveggen nede i kirken har en et vevet alterbilde fra 1630, som fremstiller nattverden.

Kirken ble i pietismens tid i det 18.århundre dekorert og malt i vakre farger med skyer i taket. Det fargerike interiør ble dessverre overmalt i ensfarget gråtone, men i 1924 lykkes det restaureringskonsulent Finn Krafft ved en vellykket restaurering å gi kirken tilbake det gamle praktfulle interiør. Ingeniør P. A. Hansen ved Egeland Verk var initiativtaker til restaureringen som ble bekostet av Verket.

I kirkeskipet henger et vevet alterbilde eller antependium fra 1632. Den gamle altertavlen henger nå nede i kirkeskipet. Denne ble i sin tid bekostet av Jens Nilsen på Søndeled; motivet er den siste nattverden

Et epitafium over presten Christen Svenningsen med familie henger i kirken ved oppgangen til prekestolen.

Prekestolen er fra 1850-tallet, og skal ifølge tradisjonen være skåret av Peder Olsen Stifoss ved Egeland Verk.

Orgel ble innkjøpt i 1896 til en pris av kr. 2.000,- og var i bruk fram til 1961 da nåværende orgel ble innkjøpt fra Norsk Orgel og Harmoniumfabrikk.

Kirken fikk elektrisk lys i 1925. Samme år fikk kirken seks nye lysekroner. Til 800-års jubileet i 1950 bekostet kommunen elektrisk varmeanlegg.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Søndeled kirkegård[rediger | rediger kilde]

Der er seks falne fra Storbritannia under 2. verdenskrig som er gravlagt her. Deres Short Stirling fly ble den 30. mars 1945 skutt ned af Luftwaffe.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]