Hopp til innhold

Sju søstre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sju søstre fotografert fra Alstenfjorden.

Sju søstre[1] (De syv søstre) er en fjellformasjon på øya Alsta i Alstahaug kommune i Nordland. Fjellformasjonen er lett synlig på kysten av Helgeland og består av syv topper som skal forestille de syv søstre: Botnkrona (1 072 moh.), Grytfoten (1 019 moh.), Skjerdingen (1 037 moh.), Tvillingan (945 og 980 moh.), Kvasstinden (1 010 moh.) og Stortinden (eller Breidtinden) (910 moh.)

Det sies at det var dikterpresten Petter Dass som gav fjellrekka navnet, men navnet kan også komme fra sagnet De syv søstre som forteller hvordan flere kjente fjell i Nordland har blitt dannet. Fjellrekka har tidligere også blitt kalt for «Horva» fordi formasjonen kan ligne på ei horv (en harv) som ligger med taggene opp.

Det er merket løype opp til hver enkelt topp og også mellom toppene. Mange foretrekker å starte i sørenden når de går alle sju toppene. Dette kommer av at ruten mellom Kvasstinden og Tvillingan er den lengste «mellomtoppsetappen», og at det føles lettere å ta denne tidlig på turen, enn mot slutten av den. Kart med ruter kan kjøpes hos turistkontoret i Sandnessjøen. Turistkontoret utsteder også diplom for bestigning av alle toppene – hver for seg, eller alle på samme tur.


Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Sju søstre». Faktaark. Kartverket. Besøkt 28. oktober 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]