Torolf Prytz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Torolf Prytz
Torolf Prytz.jpg
Født26. desember 1858[1][2]
Alstahaug
Død16. juni 1938 (79 år)
Vestre Aker
Far Eiler Hagerup Krog Prytz
Søsken Frederik Prytz
Barn Jacob Prytz
Utdannet ved Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover
Beskjeftigelse Arkitekt, politiker og gullsmed
Parti Venstre
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kommandør av St. Olavs Orden

Tostrupgården Tegnet av Christian Fürst, Waldemar Hansteen og Torolf Prytz.

Torolf Prytz (født 26. desember 1858 på Sandnes, Alstahaug, død 16. juni 1938 i Vestre Aker, nå Oslo) var en norsk arkitekt, politiker, gullsmed og innehaver av det da kjente juvelerfirmaet J. Tostrup i Oslo.

Torolf Prytz gikk Kristiania tekniske skole og studerte til arkitekt i Hannover. Han kom tilbake til Oslo i 1881, der han begynte både med gullsmedvirksomhet og å tegne møbler. Han hadde dessuten de nærmeste årene studiereiser i Tyskland, Østerrike, Ungarn og Frankrike. Fra 1884 var han tatt opp som kompanjong i firmaet J. Tostrup der han senere ble eneeier og leder.

Torolf Prytz var blant annet statsråd i Industriforsyningsdepartementet i Gunnar Knudsens andre regjering i 1917, president i Norges Røde Kors 1922-30, samt medlem av mange viktige styrer og komiteer, bl.a. kroningskomiteen 1906 og formann i komiteen for jubileumsutstillingen 1914 i Christiania. Han var mange år i ledelsen av Oslo Håndverks- og Industriforening, og der ble han æresmedlem i 1914.

Torolf Prytz er den eneste nordmannen som har vært medlem av Røde Kors og Røde Halvmånebevegelsens høyeste permanente organ, «Standing Commission of the Red Cross and Red Crescent»[3]

Han har bl.a. tegnet Tostrupgården i Oslo, ordensinsignier for St. Olavs Orden og flere kjente kunstgjenstander, bl.a. "sneklokkevasen" i Kunstindustrimuseet i Oslo. En byste av ham står i Kunstindustrimuseet i Oslo og et portrettmaleri finnes i Håndverkerforeningens lokaler i Oslo.

Torolf Prytz var kommandør av St. Olavs Orden og ridder av den franske Æreslegionen.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han tilhørte bergverkslekten Prytz fra Røros og var sønn av Eiler Hagerup Krog Prytz (1812- 1900), som var fogd i Helgeland og stortingsrepresentant 1859-1861. Torolfs mor var Anne Margrethe født Thommesen fra Bodø. Torolf var gift med Hilda N. M. Tostrup (1861–1947) som var sønnedatter av gullsmeden Jacob Tostrup, Oslo.

Torolf var far til bl.a. Anne-Margrethe («Mosse») gift med Erik Cappelen KnudsenBorgestad gård, og gullsmed Jacob Tostrup Prytz (1886–1962) som bl.a. var rektor for Kunst- og Håndverkskolen i Oslo. Jacob var far til bl.a. gullsmed Grete Prytz Kittelsen og gullsmed Torolf Prytz jr. som var motstandsmann under den 2. verdenskrig, og som i 1942 var med på den dristige aksjonen som smuglet Didrik «Dixe» Cappelen ut av nazistisk fengsel i Oslo.

Torolf Prytzs eldre bror, presten Anton Jakhelln Prytz (1853–1937), var far til den ledende Nasjonal Samling-politikeren Frederik Prytz (1878–1945).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]