Herøy (Nordland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Herøy
Herøy

Våpen

Kart over Herøy

LandNorge Norge
FylkeNordland
StatusKommune
InnbyggernavnHerøyfjerding
Adm. senterSilvalen
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

64,37 km²
63,79 km²
0,58 km²
Befolkning1 788[a]
Kommunenr.1818
MålformBokmål
Internettsidewww.heroy-no.kommune.no
Politikk
OrdførerArnt Frode Jensen (Ap) (2003)
VaraordførerElbjørg Larsen (Ap) ()
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Herøy

Herøy
65°59′55″N 12°13′2″E

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2017)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 

Herøy er en øykommune på Helgeland i Nordland.

Gåsvær i Herøy

Geografi[rediger | rediger kilde]

De største øyene i kommunen er Nord-Herøy, Sør-Herøy, Tenna, Indre Øksningan, Ytre Øksningan, Staulen og Seløy. Disse er knyttet sammen med bruer. I sør ligger Husvær og Brasøy som har ferjeforbindelse med Herøy og Alstahaug. I sørvest ligger Sandvær og i vest Gåsvær. Kommunen er omgitt av hav i alle retninger, men grenser i nordøst mot Dønna, i sørøst mot Alstahaug, i sørvest mot Vega. Kommunen har ferjeforbindelse til Søvik i Alstahaug og bruforbindelse til Dønna.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Herøy består av flere tusen holmer og skjær. Flere av disse er bebodd. Herøy og Dønna som er knyttet sammen med bro har derfor mange muligheter når det gjelder kommunikasjonen til fastlandet. Fergesambandet Søvik-Herøy, med to nye skip fra 2014 er det største sambandet. Det er også mulighet å reise med ferge fra Bjørn til Sandnessjøen. Hurtigbåten er livsnerven for flere av øyene i kommunen som ikke har ferge. Hurtigbåten mellom Sandnessjøen og Vega tar seg av trafikken fra Sandvær, Husvær, Brasøy og Herøy.

Ei av to ferger

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Hovednæringen i kommunen er innen fiskeoppdrett og foredlingsvirksomhet tilknyttet denne. Andre viktige næringer er landbruk, fiskeri, transport, verkstedindustri og tjenesteytende næringer som reiseliv, handel og kommunikasjon. Bedriftene i kommunen omsetter til sammen årlig for over fire milliarder kroner.

Fastlandsforbindelse[rediger | rediger kilde]

Det har gjennom flere år blitt diskutert rundt fremtidig kommunikasjon for Herøy og Dønna. Disse to kommunene er det største samfunnet i Norge uten fastlandsforbindelse. Gjennom flere år har dette blitt diskutert, bro, tunell og fyllinger har flere ganger vært på plakaten. I 2015 ble en KVU presentert av Statens vegvesen, som anbefalte undersjøisk tunell fra Nord-Herøy til Alstahaug. Senere dette året ble det vedtatt av fylkestinget i Nordland å jobbe videre med tunellen. Fylkesrådet ser da for seg å ha dette realisert på et 30-års perspektiv.

Skoler[rediger | rediger kilde]

I dag er det kun en skole igjen, Herøy skole på Sør-Herøy. Skolen har ungdomstrinnet og barnetrinnet fordelt i to bygninger. Sammen med kulturskole, svømmehall, idrettshall og samfunnshus på samme område.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Herøy rommer en rik historie, fiske har alltid sysselsatt Herøyfjerdingene, samtidig som handel og gårdsdrift hørte med.Herøy Kirke, er ei steinkirke fra 1100-tallet som står på øya Sør-Herøy. Denne ble bygd som en hovedkirke for Helgeland, men er i dag den eneste kirka i Herøy sokn.

Herøy kirke

Kino og film har også sin plass i Herøys historie, de første bildene ble vist allerede i 1906 på Seløy. Senere har det vært fast kino på Sør-Herøy fra rundt 1945. Bygdekinoen har også reist rundt i kommunen. I dag er det bare sistnevnte som har visning én gang i måneden.

Herøy bygdesamling er kommunens museum som drives i samarbeid med Helgeland Museum. Museet har en av landets største og varierte samling innen fiskeri og havbruk, samtidig som de "vanlige" jordbruksgjenstandene har fått sin plass.

Tennvalen

Herøydagene arrangeres årlig. Her er det flere konserter, samtidig som kunst, historie og konkurranser har sin plass på programmet.

Revy er en mangeårig tradisjon i Herøy. Ungdomslagene, skolen eller en egen revyforening kan stå for arrangementene.

Kjente herøyfjerdinger[rediger | rediger kilde]

  • Petter Dass (~1646-1707), prest og dikter. Nøyaktig fødested kontroversielt, kan også være i dagens Dønna kommune.
  • Hans Inge Fagervik (1952- ), musiker
  • Alf Knutsen , skaperen av den populære serien om redningsskøyta "Elias"

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]