Melhus kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°16′25,195″N 10°17′32,903″Ø

Melhus kirke
Melhus kirke 002.JPG
Område Melhus
Plassering Asbjørn Av Medalhus veg 87,
7224 Melhus
Bispedømme Nidaros bispedømme
Byggeår ca. 1890
KirkegårdJa
Arkitektur
Arkitekt Carl Julius Bergstrøm
ByggematerialeStein
Kirkerommet
Plasser600
Beliggenhet

Melhus kirke
63°16′25″N 10°17′32″E
Melhus kirke på Commons

Melhus kirke, Melhus i Trøndelag, er en steinkirke fra cirka 1890 med tilliggende kirkegård. Til venstre for altertavlen henger et malt portrett av Petter Dass fra 1684 av en ukjent kunstner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Melhus prestegjeld hadde i 1589 5 kirker betjent av to prester. Melhus kirke var hovedkirke, og annekskirker var Leinstrand, Flå, Grøtan og Kolbrandstad – de to siste i Hølonda. Kolbrandstad kirke ble nedrevet midt på 1600-tallet. Ved kgl.res. 6.3.1889 ble det tillatt å rive den gamle steinkirken i Melhus hovedsokn og bygge en ny kirke på samme tomt.

Fra historikeren Gerhard Schønings besøk i Melhus kirke siteres: «Ved den søndre Siide af Indgangen til Choret, staaer et Epitaphium som K a r e n, A n d e r s H e l k a n d t s, har ladet sætte, over sine Forældre og Børn.» («Børn» skal vel være «Søskende», se lengre ut i artikkelen.)

Dette «Epitaphium» hang i gammelkirka i Melhus. Det ble ikke flyttet over til nykirka da den gamle middelalderkirka ble revet i 1890.

«Eldre folk i bygda visste å fortelle at det hadde hengt ei tavle på veggen i gammelkirka, men i nykirka var den ikke kommet og mange tenkte på hvor den var havnet. Bare noen få visste at den var satt unda på – Søndre Melhuus gård.»

Her stod tavla til 1899.

Prestegårdslåna[rediger | rediger kilde]

Prestegårdslåna som ligger rett sør for kirka var rivningstruet på 90-tallet. Kommunen mente utgiftene med bygget var for store, men i 1996 ble bygget fredet av Riksantikvaren. Lektor Kristine Kaasa Moe tok initiativ til kulturkvelder, «Onsdagskveld i Låna», med blant annet forelesninger og konserter, og hun har vært primus motor for dette i en tiårsperiode. Med bygget i bruk har stemningen endret seg, Kaasa Moe har fått kulturpris, og kommunen har i de senere årene bevilget midler i hundretusenkronersklassen til restaurering og vedlikehold av den gamle presteboligen. Bygningen eies i dag av Stiftelsen Prestegårdslåna i Melhus. Det planleges nå en tilbakeføring/anlegging av prestegårdshagen og en gjenreisning av det gamle stabburet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]