Bjørn Jens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Jens
FødtBjørn Jens Kristiansen
1. juli 1958Rediger på Wikidata (64 år)
SandnessjøenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, plateartistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Alstahaug kommunes kulturpris (2003)Rediger på Wikidata

Bjørn Jens Kristiansen (født 1. juli 1958 i Sandnessjøen) er en country-sanger fra Sandnessjøen. Han benytter Bjørn Jens som sitt artistnavn, og er kjent fra flere utgivelser og internasjonale samarbeid.[1][2]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i Sandnessjøen på Helgeland. I sin barndom var han en ivrig fotballspiller, og på 70-tallet var han en habil målvakt i datidens 2. divisjon. Før han slo gjennom som musiker var han sjømann i utenriksfart, som mange av hans låter bærer preg av. Kristiansen har spilt i band siden 1976. Siden slutten av 1980-tallet har han livnært seg som trubadur.

Plateutgivelser[rediger | rediger kilde]

Han debuterte med albumet Mackøl og måsegg i 1988. Siden den gang har Kristiansen gitt ut mange album. Tekstene strekker seg fra dype tekster om alkoholiker-barns problemer og det ensomme livet som sjømann, til lystigere viser om kvinnfolk, fest og god stemning.

I november 2008 ble Ukrutt utgitt på CD og historien(e) om Bjørn Jens kom i bokform. Gongstein forlag[3] hadde allerede våren 2007 engasjert fotograf og forfatter Inge Ove Tysnes til å skrive historien. Boka med tittelen "her er bjørn jens" ble godt mottatt og ble en bestselger hos bokhandlerne i Sandnessjøen julen 2008.[trenger referanse] I juli 2008 feiret Bjørn Jens 50-årsdagen sin på sin egen "Storøya-festival".

Flere av Bjørn Jens' album er spilt inn i Nashville USA, og han har også hatt et nært samarbeid med en rekke musikere i countrymiljøet. Han har hatt stor suksess med produsent Bob Babbit. Videre har han blant annet fått med seg den nå avdøde legenden Johnny Cash til å introdusere låten «Lille ville willy» på albumet 15 år med mackøl og måsegg.[trenger referanse]

Siden Kristiansen først og fremst er en konsertartist, ga han i 1996 ut konsertalbumet Rastløs Blod. Her er mange av hans mest kjente låter samlet. Kristiansen er kjent for konserter på mange puber i Norge, og i hans hjemby, Sandnessjøen, er det et sted som på folkemunne går under navnet "Bjørn Jens".[trenger referanse] Albumet De to første – Før det første fra 2004 er en samling med materiale før Mackøl og måsegg-albumet fra 1988. Albumet inneholder blant annet "Godt i farta" og "Møt meg på Stokka".

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ artistside fra Norsk Musikkinformasjon.
  2. ^ «fanklubb». Arkivert fra originalen 27. oktober 2009. Besøkt 26. oktober 2009. 
  3. ^ Gongstein forlag AS [1][død lenke]
  4. ^ Egne «skillingsviser» fra Sandnessjøens svar på Sputnik. anmeldt i Dagbladet (11.6.02)
  5. ^ Trofast sliter gir aldri opp, anmeldelse i Rana Blad (9.5.05)
  6. ^ Helgelandsk country fra Rana Blad (5.6.06)
  7. ^ Øl og øde landskap anmeldelse i Helgeland Arbeiderblad (25.5.06)