Titanic (1943)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Titanic er en tysk dramafilm som ble laget i Berlin under den andre verdenskrig i 1943 av Tobis Filmkunst for Universum Film AG. Regien var ved Werner Klingler og Herbert Selpin.

Titanic regnes som en nazistisk propagandafilm; den bygger på hendelsene knyttet til forliset av passasjerskipet RMS «Titanic» i 1912 og skildrer britiske kapitalisters slette moral. I en tekstplakat aller sist, som følger etter den dramatiserte rettssaken mot rederi og myndigheter, konkluderer filmen med at «(Ansvaret for) 1500 menneskers død har forblitt ustraffet; (dette vil være) en evig anklage mot Englands profittjakt» (Der Tod von 1500 menschen blieb ungesühnt, eine ewige Anklage gegen Englands Gewinnsucht). Oppdragsgiveren, propagandaminister Joseph Goebbels, forbød imidlertid visning av Titanic etter kort tid, angivelig fordi det tyske folket hadde sett nok lidelse i krigen, og fordi en ville unngå at noen kunne få sympati med de britiske ofrene fra skipskatastrofen.

En av rollene i filmen ble spilt av den norske skuespilleren Kirsten Heiberg (1907-1976) som hadde en karriere i Tyskland mellom 1938 og 1954.

filmstubbDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.