Portal:RMS «Titanic»/Utvalgt artikkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over Utvalgt artikkel i Portal:RMS «Titanic»

Dette arkivet har 5 oppføringer, hver oppføring vil vises ca. 73 dager i året på portalsiden, med mindre feltet er konfigurert for tilfeldig valg. Hvis oppføringen du har lagt til ikke har dukket opp i denne telleren ennå kan du prøve å oppdatere. Hvis det ikke fungerer, sjekk at du har lagt til malen {{les mer}} i oppføringen.



1

Forliset av RMS «Titanic»
Forliset av RMS «Titanic»

Forliset av RMS «Titanic» oppsto kvelden 14. april til tidlig morgen 15. april 1912 i Atlanterhavet, fire dager inn i sin jomfrutur fra Southampton til New York City. Det største passasjerskipet i drift på den tiden, RMS «Titanic» hadde et beregnet antall på over 2200 mennesker ombord når skipet kolliderte med et isfjell 23.40 (UTC-03.00, skipets tid) søndag 14. april 1912. To timer og 40 minutter senere, klokken 02.20 (06.18 norsk tid) mandag 15. april, forsvant skipet under havoverflaten, og resulterte i et tap av over 1500 menneskeliv, noe som har gjort forliset til en av de verste skipskatastrofene i fredstid.

RMS «Titanic» mottok seks varsler om isfjell 14. april, men seilte med maksimumsfart da mannskapet oppdaget isfjellet. Ute av stand til å svinge unna raskt nok, skapte isfjellet en 90 meter lang flenge langs skroget på styrbord side, og åpnet dermed fem av 16 vanntette rom. «Titanic» var designet til å flyte med fire av de fremre rommene overfylt, men ikke mer, og mannskapet innså raskt at skipet ville komme til å synke. De brukte nødbluss og radiomeldinger for å oppnå kontakt fra andre skip mens passasjerene ble satt i livbåtene. Skipet hadde imidlertid for få livbåter til alle ombord (til tross for å ha flere enn den daværende loven krevde), og mange båter ble ikke fylt opp til sin fulle kapasitet på grunn av dårlig forvaltet evakuering.



rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. januar og 13. mars

2

Titanic (1997)
Titanic (1997)

Titanic er en amerikansk stor katastrofefilm fra 1997, regissert og skrevet av James Cameron. I hovedrollene møter vi Leonardo DiCaprio og Kate Winslet som fattiggutten Jack Dawson og overklassejenta Rose DeWitt Bukater. Handlingen følger to mennesker fra forskjellige samfunnsklasser som forelsker seg under RMS «Titanic»s dramatiske jomfrutur i april 1912. Filmen har senere fått blockbusterstatus, og vant elleve Oscarpriser under utdelingen i 1998. Dette gjør filmen til den mestvinnende i prisens historie, sammen med Ben-Hur (1959) og Ringenes herre: Atter en konge (2003).

Camerons inspirasjon til å produsere filmen var betinget av hans interesse for skipsvrak; han ønsket å formidle et emosjonelt budskap om tragedien, og følte at en kjærlighetshistorie ispedd menneskelige tap ville være avgjørende for å oppnå dette. Innspillingen av de moderne scene ble gjort på det russiske forskningsfartøyet «Akademik Mstislav Keldysh», som Cameron også utnyttet da han tok opptak av det faktiske vraket i 1995. En rekonstruksjon av skipet ble bygd i Rosarito, Baja California, der skalamodeller og CGI-effekter ble brukt for å gjenskape forliset. Filmen ble delvis finansiert av Paramount Pictures og 20th Century Fox, og var på tiden den dyreste filmen produsert, med et budsjett på 200 millioner amerikanske dollar.



rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 14. mars og 25. mai

3

«Titanics undergang» er en skillingsvise om verdens største skip, RMS «Titanic». På begge sider av Atlanterhavet ble det raskt diktet viser om denne katastrofen. Den norske Titanic-visa ble utgitt av «Viseudsalget Prinsensgade 11, Kristiania». Tittelen på trykket var En Sang om Kjæmpeskibet «Titanic»s Undergang paa Atlanterhavet. På trykket blir det opplyst at teksten er skrevet av Tristian, men hvem som skjuler seg bak dette pseudonymet er ikke kjent. I følge trykket kan visen synges på melodien til «Skjærsommersangen», en populær sang av den danske visedikteren Erik Bøgh, men det er ikke den samme melodien som blir brukt til Titanic-visen nå.

«Titanic» gikk først til Cherbourg i Frankrike, og derfra til Queenstone i England, for å ta med passasjerer. Deretter satte det kurs for USA. Natt til 15. april skjedde det tragiske. Mens skipet befant seg i Nord-Atlanteren, gikk båten med stor fart inn i et isfjell. Det oppsto fullstendig kaos ombord, der de fleste av gjestene hadde gått til ro for natten. Da passasjerene skjønte at skipet ville gå under ble det panikk, og folk sprengte seg i vei til livbåtene. Av de 2200 menneskene som var om bord ble bare 700 reddet, mens 1500 mistet livet. Av 32 nordmenn som var ombord, var det 11 som overlevde, mens 21 mistet livet. Skillingsvisa ble veldig populær, og nådde et høyt opplag.



rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 26. mai og 6. august

4

Titanic (1943)
Titanic (1943)

Titanic er en tysk dramafilm som ble laget i Berlin under den andre verdenskrig i 1943 av Tobis Filmkunst for Universum Film AG. Regien var ved Werner Klingler og Herbert Selpin.

Titanic regnes som en nazistisk propagandafilm; den bygger på hendelsene knyttet til forliset av passasjerskipet RMS «Titanic» i 1912 og skildrer britiske kapitalisters slette moral. I en tekstplakat aller sist, som følger etter den dramatiserte rettssaken mot rederi og myndigheter, konkluderer filmen med at «(Ansvaret for) 1500 menneskers død har forblitt ustraffet; (dette vil være) en evig anklage mot Englands profittjakt» (Der Tod von 1500 menschen blieb ungesühnt, eine ewige Anklage gegen Englands Gewinnsucht). Oppdragsgiveren, propagandaminister Joseph Goebbels, forbød imidlertid visning av Titanic etter kort tid, angivelig fordi det tyske folket hadde sett nok lidelse i krigen, og fordi en ville unngå at noen kunne få sympati med de britiske ofrene fra skipskatastrofen.



rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 7. august og 18. oktober

5

Den amerikanske havarikommisjonen etter RMS «Titanic»s forlis
Den amerikanske havarikommisjonen etter RMS «Titanic»s forlis

Forliset av RMS «Titanic» 14. til 15. april 1912 resulterte i en havarikommisjon utført av det amerikanske Senatet. Ledet av senator William Alden Smith, var havarikommisjonen et underutvalg av senatets handelkomité. Avhørene begynte i New York 19. april 1912, ble senere flyttet til Washington D. C., og avsluttet 25. mai 1912 med et gjensyn i New York. Siden RMS «Titanic» var et britiskregistrert skip var det forventet at det skulle nedsettes en britisk havarikommisjon, men USAs senat mente at amerikanske myndigheter måtte iverksette sin egen gransking. Kommisjonen ble dermed nedsatt på grunnlag av det høye antall amerikanske passasjerer som var om bord, men også av hensyn til de mange statsborgerne av amerikansk bakgrunn som reiste mellom Europa og USA på denne tiden.

Det var totalt 18 dager med offisiell etterforsking. Smith og sju andre senatorer spurte overlevende passasjerer og mannskap, i tillegg til de som bidro i redningsarbeidet. Mer enn 80 øyevitner ga vitnesbyrd eller skriftlige pressemeldinger. Temaer som ble dekket inkluderte de mottatte isvarslene, det utilstrekkelige antall livbåter og håndteringen av skipet, samt «Titanic»s fart, skipets nødsignaler og evakueringen av passasjerer og mannskap. Komiteens rapport ble representert til det amerikanske Senatet 28. mai 1912, og sammen med rapporten til den britiske havarikommisjonen som avsluttet få måneder senere, ledet dette til forandringer på sjøsikkerhet og havpolitikk som følge av katastrofen.



rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 19. oktober og 30. desember

6



rediger · flytt · historikk · diskusjon ·

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25